След злато от олимпиади по физика Маргулан Исмолдаев ще учи в Бостън, но иска да сподели опита си с младежи от Варна

17-годишното момче има впечатляваща колекция с отличия  от състезания и по математика и астрономия

Пътува до САЩ в лабораторията на проф. Теньо Попминчев в Сан Диего

Във времена на кризи и войни, както е сега, учените спасяват света, надявам се да съм един от тях, казва дванадесетокласникът

Дванадесетокласникът от Математическата гимназия във Варна Маргулан Исмолдаев има златни и сребърни медали от олимпиадите по математика, информатика и физика, печели призове и на международните олимпиади по астрономия.

Роден е в Казахстан, но живее във Варна от 14 години. Семейството му се премества в морската ни столица в търсене на по-добър живот. Родителите му са лекари, обаче не упражняват професията си.

Последният трофей на Маргулан е златен медал на Балканската олимпиада по физика, която се проведе наскоро.

“Този път състезанието, за жалост, беше дистанционно, а трябваше да се проведе в Кипър. Участваха 14 държави, общо около 50 души, които бяха не само от Балканите, имаше и гости от Казахстан, Киргизстан, Узбекистан. Пак съществуваше голяма конкуренция особено от страни като Румъния, Сърбия. Те са много силни”, разказва момчето.

Това е третото му участие в балканската олимпиада, но с натрупания опит трудностите остават назад във времето. Този път за голям обем задачи имало много малко време, обаче това не му попречило да се справи блестящо.

Преди това - през септември, Маргулан и Александър Проданов от Казанлък бяха сред щастливите избраници, поканени на специален стаж в Сан Диего, САЩ, от световноизвестния физик проф. Теньо Попминчев.

Професорът е един от осемте много успели ученици на учителя Теодосий Теодосиев, които работят в престижни университети по света, изобретател е на рентгеновия лазер през 2014 г.

Попминчев създава експериментална школа за ученици олимпийци и всяка година кани медалисти - млади български таланти в областта на физиката и други точни науки, под патронажа на фондация “Тео”.

В лабораторията в Сан Диего Маргулан

работи върху рентгеновиялазер

и система за измерване на ултракратки импулси. Там попада и на снимачната площадка на втората част на филма “Формулата на Тео”.

Откъде е дошъл интересът му към точните науки?

Първо се влюбил в математиката, още от първи клас. А в седми идва влечението към физиката.

“Физиката ми харесва, защото не е абстрактна като математиката, а е по-приложна

Харесва ми да мога да си представя какво се случва, принципът на работа на някакъв феномен. Спечелих медал още на първото състезание и това ме мотивира да продължа”, разказва дванадесетокласникът.

За него Тео е прекрасен учител, умее да преподава така, че няма как да не ти стане интересно, успява да привлече вниманието на учениците, включва хумор и някоя друга история, просто няма как да не го слушаш. “Смъртно опасно е да си прост” е любимата му реплика, която вече е станала и максима за Маргулан.

Състезанията вече са се превърнали в хоби за момчето, сега чака да излязат резултатите от олимпиадата по астрономия, която вместо в Италия се провела онлайн. Благодарен е на преподавателите по астрономия - Ива Божурова и Никола Карамфилев, и по физика - Петя Костадинова.

Победите той вижда като част от големия пъзел,

който реди по пътя за висшето си образование. Сестрата на Маргулан учи в университета в Бостън, а след завършването си и той също се е запътил натам. Всъщност не знае точно накъде ще го завее вятърът, като завърши, но междувременно иска да подготвя ученици за олимпиади във Варна, да направи поне двама-трима изявени младежи златни медалисти, да предаде опита си - онлайн или в летните ваканции.

Успехът за него е 10% талант и много, много труд. Средата също е важна, учителите - ако са умни, няма как да не прехванеш нещо от тях.

Мечтае да опита късмета си, да работи при бизнес магната Илон Мъск или за някоя от големите компании в сферата на модерните технологии.

“Учените са много важни в такива несигурни времена на кризи и войни, както е сега. Те са тези, които ще спасят света, и се надявам аз да съм един от тях”, обобщава младият физик.

Когато не решава задачи, играе тенис на маса, чете фентъзи, играе на компютърни игри и подрежда кубчето на Рубик.

“Хората мислят за нашето поколение, че сме повърхностни и глупави. Аз мисля, че ще има много успели сред нас

Винаги трябва да се целим към по-големите неща, а пък каквото стане. Посоката е напред и нагоре. Важно е в сегашния океан от информация да можем да отсяваме само това, което наистина е от значение за нас.

Няма нужда да прекарваме часове в социалните мрежи да четем драматични истории, да гледаме глупави клипчета и безсмислени снимки”, споделя Маргулан.

Автор на статията

Надежда Алексиева Надежда Алексиева


Споделете статията

Четете още