На остров Ман Александър спечели златен медал по лингвистика, иска да учи във Виена и да се върне

12-класникът от Математическата гимназия във Варна страни от социалните мрежи, знае 4 езика и мечтае да говори корейски и японски

19-годишният Александър Димитров от Математическата гимназия във Варна спечели златен медал в престижната олимпиада по лингвистика, която се проведе на екзотичния остров Ман, Великобритания.  

В оспорваното съревнование се включили 46 отбора от 32 държави. Това са около 200 участници, сред които има представители от Европа, САЩ, Япония, Южна Корея. Златен медалист е и Костадин Георгиев от Русе от националния ни отбор.

Александър казва с гордост, че говори 4 езика - български, руски, английски и немски. Започва още от детската градина, където има група по английски. Учи ги с лекота, интересът му към лингвистиката също помага.

Пътят към златния медал е стръмен и минава през сериозна подготовка, многобройни състезания и надпревари, за да стигне до специален подбор и национално състезание, оттам до националния кръг от олимпиадата по лингвистика в България. Така Александър влиза в националния отбор.

“Много ми харесва в Математическата гимназия, влязох още от четвърти клас

Преподавали са ми различни учители, всички те са се опитвали наистина да ни научат на нещо, самите те са мотивирани и успяха да го предадат на нас.

Продължиха да бъдат ентусиазирани и по време на онлайн обученията”, казва Александър.

Пътуването към Великобритания било вълнуващо - стъпвайки на острова, Александър усеща всичко, различно от познатото у дома.

“Остров Ман е част от Обединеното кралство и се намира между бреговете на Ирландия и Шотландия. Той е известен в лингвистичните кръгове с езика си, който е келтски - в момента около 2000 души на острова го говорят, но не го използват ежедневно и се стараят да го задържат жив”, разказва Александър.

Международната олимпиада по лингвистика се провежда ежегодно от 2003 г. насам,

нейното първо издание е било на Боровец и е инициирано от България

Оттогава нашите са спечелили общо 79 медала - 21 златни, 23 сребърни и 35 бронзови.  

Участниците тази година трябваше да решават задачи на редки езици от Кавказ, Северна Америка и Южна Азия.

“Задачите на олимпиадата бяха пет, всеки ги решава на родния си език. Дадени са няколко примера на изречения, думи, глаголи и преводите им, ние трябва да разрешим какви са зависимостите, какви правила можем да изведем и да преведем конкретна част от текста, за да се види дали правилно сме разбрали правилата”, обяснява младият лингвист.

“Искам да работя нещо, свързано с езици, не съм решил още точно какво. Интересно ми е как се развиват, тяхната логика, като срещна казус или проблем, обичам да го раздробя на малки парчета, и така да ги реша. Да следвам логиката в различните езици - сигурно затова ми е трудно да уча думи, но лесно разбирам смисъла”, размишлява Александър.

Той е убеден, че е наследил от майка си този стремеж към учене на езици, тя го правела с лекота още от малка, сега владее на различно ниво руски, английски, поназнайва гръцки, френски италиански.
Александър планира да научи още няколко езика - привличат го японският и корейският.

“Всеки език представя мирогледа на хората, които го говорят. Ако се захвана с език, различен от европейските, за мен ще е все едно да погледна към света от различен ъгъл”, убеден е младежът.

Любимата му българска дума е родолюбие, макар и да звучи клиширано

“Красива и рядко използвана в последно време”, вметва Александър. От английските най-много харесва diversity (разнообразие).

За Сашо предизвикателствата в света на езиците продължават, готви се за нови състезания. Социалните мрежи не го привличат, гледа да стои настрана от тях, поставянето на снимки и споделянето на преживявания не му е интересно.

Другото му желание е да следва икономика във Виена, където в момента учи сестра му. Но е почти сигурен, че след завършването си ще се върне в България.

В свободното си време обича да гледа филми и да излиза с приятели.

Не е безучастен обаче към политиката

“За първи път в живота си гласувах на миналите избори. Всички мои приятели също гласуваха, това засяга мен и моето бъдеще, искам да допринеса по някакъв начин, да не съм безучастен.

Двуличието и корупцията са двете неща, които ме дразнят най-много. Може да звучи идеалистично, но вярвам, че един политик трябва да мисли за народа, да не поставя личните си интереси на първо място.

Образованието е в основата на едно общество, ако имам възможност, бих работил в тази сфера на политиката”, казва Александър.

Автор на статията

Надежда Алексиева Надежда Алексиева


Споделете статията

Четете още