Самуил създаде клубове за филми и игри в училището в Златица

Има почетен медал за изключителни постижения в лидерството

Самуил Младенов знае как да води успешен дебат на английски в международни състезания, но и как се печелят олимпиади и състезания.

През изминалите години заема призови места в областните кръгове на олимпиадите по български език и литература, английски език, география и икономика. Всички тези интереси му носят и различни успехи през годините. Класиран е на

второ място в състезанието Multi Talent Quest

в категорията "Creative Video CV" на Американския университет. Участник е в национален турнир на фондация BEST.

Самуил има и граждански почетен медал на Американския университет в България (АUBG) за изключителни постижения в лидерството, академичните занимания и гражданската ангажираност в своята общност.

Талантливото момче е на 19 г. и в момента учи в Американския университет. Но любовта към науката се ражда, докато е ученик в СУ “Паисий Хилендарски” в Златица.

Всичко започна в VIII клас, когато моята учителка Деница Комбишкова ме насочи към състезание по английска реч и дебатика към фондация ВEST. И в следващите 3 години той е активен състезател на българската и международна сцена и дебатира с деца от цял свят. Още на първото състезание стига полуфинал, въпреки че не го очаква. А на следващото вече е на финал.

“Най-интересният ми дебат беше свързан с лупи и начина, по който пречупват светлината, за да запалят огън. Мога да го отлича, защото беше много разпален и всички участници бяхме добре подготвени”, разказва Самуил. Той се провежда в Минск, а отборът му стига до пределиминационната фаза и се класира на второ място.

Заради пандемията много състезания се отменят и Самуил решава да мине от другата страна и да помага на други талантливи деца. Първоначално е доброволец във фондацията, а от две години вече работи в нея. Тя променя живота му, защото открива различен свят пред него. Решението взех, защото исках аз да съм виновният за положителната промяна в нечий живот. Надявам се и аз да съм помогнал”, казва той.

“Заедно с мой приятел успяхме да спечелим награда за проект на годината по “Подобряване на учебната среда” по програма за ученици лидери. Искахме да започнем с клубове по различни интереси”, разказва момчето. И създават клуб “Настолни игри”, като дори провеждат няколко състезания в училището в Златица. Другият клуб е за “Филми”: “Този проект спечели награда на годината и бяхме много доволни”. Всичко се случва онлайн заради пандемията.

През миналата година печели почетен знак и грамота от началника на Регионалното управление на образованието – Софийска област, Росица Иванова за отличен успех, високи постижения в образователния процес и активно участие в училищния живот.

Според него

в училище трябва да се използват повече технологии, а уроците да са по-практични

“Живеем в дигитално време и информацията е на няколко клика от нас. Интернет е фонтан на знание. Да, не всяка информация е вярна, но след проверка можеш да почерпиш много важни и интересни факти”, категоричен е Самуил. Един от малкото плюсове на пандемията той вижда в онлайн обучението: “COVID обърна внимание, че технологиите могат да помагат и се надявам тази посока да се надгражда”.

Сега се е фокусирал върху обучението си. Избрал е компютърните науки. През свободното си време обича да чете и да излиза с приятели.

Автор на статията

Цветелина Стефанова Цветелина Стефанова


Споделете статията

Четете още