21 веломаршрута привличат ентусиасти на колело край Варна

21 маршрута за заклети велосипедисти са обособени край Варна, всеки с различна степен на трудност, дължина и посока. В сайта на община Варна visit.varna.bg са описани подробно, с карта и точна характеристика на терена. Някои от маршрутите изискват по-сериозни умения, други са подходящи за всички любители на велосипеда.

Маршрутът от Аладжа манастир до Баба Алино и обратно е много кратък, но интересен, намира се в природен парк „Златни пясъци“ и е комбинация от няколко пътеки. С формата на „осморка“ той е със средна техническа трудност, но лесно може да се трансформира в такъв с ниска трудност, ако вместо по тази пътека, се спуснете до Ковшак чешма по отсечката, която служи и за изкачване. Дължината му е 4,8 км, изкачването - 125 м. 

Друг маршрут в парка „Златни пясъци“ е с начална точка паркинга и чешмата под Аладжа манастир. Както и другите веломаршрути в този район, настоящият е почти изцяло по пътеки, които не са много трудни, но не са и досадно лесни, така че е подходящ за широк кръг от хора, стига вече да имат известна увереност за каране по пресечен терен. Имайте предвид, че както при спускането, така и при изкачването има отделни по-стръмни и технични участъци – за напреднали карането ще е сравнително лесно, но интересно, докато за по-неуверени и с по-слаба физическа подготовка предизвикателствата ще са малко повече. Този маршрут е дълъг 7,2 км и с изкачване 230 метра. Малката му дължина позволява да вземете една бърза доза адреналин буквално за 1-2 часа, преди или след работа, или пък плаж. Паркът предлага и пътека, предназначена основно за новаци и начинаещи.

Друг прекрасен маршрут с дължина 19 км в природен парк „Златни пясъци“ е Аладжа манастир - Кранево. Той е подходящ за всеки любител на планинското колоездене, който вече има известен опит в карането по пресечен терен и търси пътеки, които не са много трудни, но все пак предлагат предизвикателства. Карането е предимно на сянка с панорами към морето, има множество изкачвания и спускания, чрез които се натрупва височина, но от гледна точка на физическо натоварване маршрутът не е тежък и може да се поддържа добра средна скорост. То може да бъде съчетано и с разглеждане на манастира. 

За търсачите на по-леки терени е подходящ веломаршрутът Аладжа манастир – вилна зона Лозите. Той е кратък и може да се хареса и на хората с повече опит, ако вече са пробвали другите маршрути наоколо и искат да разнообразят. 

Началото му е от паркинга и чешмата под Аладжа манастир. По този начин карането става по-удобно за хора, които почиват по курортите на север от Варна и искат да разнообразят плажуването с малко планинско колоездене. За разлика от маршрутите, които са изцяло в ПП „Златни пясъци“, този отива в югозападна посока и минава покрай една-две вилни зони. Пътеките и пътищата в района са подходящи за каране почти целогодишно. Карането може също да бъде съчетано с разглеждане на манастира.

Аладжа манастир – кв. Виница е кратък и разнообразен веломаршрут в покрайнините на Варна. Включва три пътеки и никоя от тях няма да ви остави равнодушни! И трите се срещат като част от други маршрути в района, но тук са комбинирани по начин, който да ви осигури една бърза доза адреналин без твърде много въртене. Пътеките не са много трудни, но не са и съвсем за начинаещи, т.е. включват някои по-технични или стръмни секции. Всеки, който вече има известен опит в карането по пресечен терен, вероятно ще им се наслади максимално.

Началото на маршрута е от паркинга и чешмата под скалния манастир. Дължината му е 10,6 км, а изкачването - 285 м.

Аладжа манастир – кв. “Виница” 2 е кратък веломаршрут в покрайнините на Варна между Аладжа манастир и кв. “Виница”, включващ две хубави пътеки и малко панорамно каране по платото над крайбрежието. Маршрутът минава и по открити места, така че в летните жеги е добре да изберете по-хладни часове. Иначе карането е възможно през всички сезони, но през зимата или след повечко дъждове черният път по платото може да е кален и по-труден за преминаване. За известно време се минава и по платото над Варна, откъдето се разкриват хубави гледки към морската столица и крайбрежието. Дължината му е 9,9 км, изкачването - 230 м. 

Има четири варианта на маршрута Варна (ТВ кулата) - Кранево, които са сред най-добрите маршрути за планинско колоездене край града, които предлагат възможност за съзерцаване на прекрасни гледки и усещане на близостта на морето.

Началната им точка е при портала на телевизионната кула над Варна, докъдето може да стигнете с кола. Наоколо има черни пътища, по които може да се намери място за няколко автомобила. По този начин се спестяват 200-300 м изкачване през урбанизирани територии и се започва по-бързо с карането по пресечен терен. Ако държите да започнете от града и да изкачите баира към телевизионната кула, може да съедините който и да е от трите маршрута край нея с настоящия.

Денивелацията по маршрутите се натрупва чрез множество кратки изкачвания и спускания, така че не се усеща на момента, но в края на карането със сигурност има причина краката ви да са леко натежали. 

Дълъг и панорамен веломаршрут, който в едната посока ще ви преведе през някои от популярните курорти по крайбрежието на север от Варна, както и през интересни места в кв. “Виница”, а на връщане ще ви предложи разнообразие от пътеки в природен парк „Златни пясъци“, някои от които може да ви поизпотят нагоре или да ви предизвикат надолу. Това е Варна – Кранево (по крайбрежието). По принцип между Варна и Кранево са възможни много веломаршрути и всичките са дълги и разнообразни. Могат да се комбинират както по-леки пътеки и пътища, даже и доста асфалт, така и някои по-технични отсечки. Зависи кой какво търси. Този 50-километров маршрут има всичко, включително крайбрежни алеи и хотели, което през активния летен сезон може да е свързано и с разхождащи се туристи. Така че той не е най-добрият от гледна точка на планинско каране. Разновидност е Варна-Кранево през кв. “Виница”. Този веломаршрут е добър вариант за целодневно каране с тръгване от Морската градина и плавно изкачване през кв. “Виница” към ПП „Златни пясъци“, където ви очакват много приятни пътеки за каране. Прибирането е през телевизионната кула и надолу към града. В техническо отношение маршрутът не е труден, макар че на отделни места има по-стръмни или каменисти участъци.

От “Виница” до местността Дъбравата и над конната база е един кратък веломаршрут в околностите на квартала. Подходящ е за всеки любител на хубавите пътеки, който търси кратко и бързо каране в рамките на 1-2 часа. Включва две пътеки, които не са много популярни сред пешеходните туристи. Първата е доста скрита и тясна – не е трудна като терен, но малката й широчина може на места да ви изиграе шега. Втората пътека минава над конната база в кв. “Виница” и предлага доста адреналин, защото е скоростна, но има и отделни по-технични участъци. Изкачванията са предимно по асфалт – първото е плавно и леко, второто е доста стръмно и там ще трябва да се понапънете.  

Три кратки и красиви веломаршрути за планинско колоездене привличат желаещите над кв. ”Владислав Варненчик” във Варна, които включват предимно пътеки – както при изкачването, така и при спускането. 

Други четири маршрута предлагат вълнуващо пътешествие до красиви кътчета в региона. От “Владиславово” до  Изворите, Варна – с. Въглен – р. Батова - Водениците – с. Яребична и обратно и Варна – с. Въглен – Водениците - р. Батова и обратно. Това са разнообразни крос-кънтри маршрути на север от града, в които има от всичко – изкачвания и спускания, доста равни участъци между тях, малко дивотия, много сянка и хубаво финално спускане. Като цяло терените не са трудни.

От кв. “Аспарухово” до Паша дере е един типично морски веломаршрут за планинско колоездене, който свързва два от най-известните плажове на Варна и поради тази причина е подходящ за съчетаване на тези две удоволствия – плажуването и карането на колело.

Адреналинът и интересните терени не са приоритет при този маршрут, макар че като допълнителни отсечки в GPS следата ще намерите и някои кратки пътеки, с които по-уверените карачи могат да се насладят. Основната цел на този маршрут е придвижване по пресечен терен и по странични улици и пътища от плажа на кв. “Аспарухово” до дивия плаж Паша дере, който е и един от най-хубавите край Варна.

Автор на статията

24 часа


Споделете статията

Четете още