Посланици подкрепиха гражданското общество в България

„Гражданското общество, това сме ние, всеки един от нас – граждани, които се събират и сдружават, за да отстояват свои каузи или права, за да изразят свободно позиция, да прилагат свободите си без страх от дискриминация, или да протегнат ръка на тези в нужда“. Това заяви президентът на Фондация „Америка за България“ Нанси Шилър на събитие в чест на гражданските организации в България. На срещата присъстваха посланиците на Германия, Испания, Швейцария, САЩ, както и представители на 30 гражданските организации от различни сфери у нас. Нанси Шилър отбеляза, че повече от 15 години "Америка за България" подкрепя гражданското общество в България. "Възможността да работим с толкова всеотдайни и непоколебими представители на българското общество за нас е чест и привилегия“, допълни тя.

Изпълнителният директор на Български център за нестопанско право Надя Шабани пък подчерта, че „гражданските организации в България последните 20 години са тези, които са двигател на промените във всички сфери на обществения живот – борба с корупцията, независимата съдебна система, участието и изграждането на демократичните институции".

Посланикът на САЩ Херо Мустафа обяви, че по време на мандата си е станала свидетел на опити за сплашване на гражданското общество и спъване на работата им. Тя подчерта, че посолството осъждаме тези атаки.

„Знаете колко голямо значение отдава правителството на САЩ на партньорството с граждански организации, както в САЩ, така и навсякъде по света. И всъщност е и задължение да подкрепяме, защитаваме и поддържаме гражданското общество. Защото демокрацията е невъзможна без жизнен граждански сектор“, добави Мустафа.

Посланикът на Германия Ирене Мария Планк акцентира върху две области, в които посолството ще сътрудничи активно с българските граждански организации – медийната свобода и качеството на журналистиката, както и върховенството на правото. Според нея „добре функционираща правна система е основна предпоставка за добре функционираща демокрация и гражданско общество“. „В България предстоят пети поред избори в рамките на две години. Изглежда доверието в публичните институции е ниско. Съществува високо ниво на дезинформация, чрез социалните медии и медии, които не поддържат стандарти за качествена журналистика. За да могат избирателите да формират демократично, обосновано мнение, смятаме, че е необходимо укрепването на качествената журналистика и свободата на медиите. Върху това искаме заедно с вас да съсредоточим усилия”, добави още тя.

На свой ред посланикът на Испания Алехандро Поланко Мата препоръча създаването на повече граждански организации в областта на туризма като способ за устойчивото опазване на традициите и културното наследство, както и демографските проблеми.

Автор на статията

24 часа


Споделете статията

Четете още