
Министърът на туризма Илин Димитров връчи на ректора на Университета по хранителни технологии проф. Пламен Моллов статуетка и грамота за “налагане на висок стандарт и модернизация на системите за образование и квалификация на кадри във висшето образование” и за личния му принос в популяризирането на инициативата за утвърждаване на „Бранд България”. Наградата е и по повод 70-годишнината на висшето училище.
На среща в Пловдив министърът и ръководството на УХТ обсъдиха подготовката и задържането на кадрите в сектора и неговото устойчиво развитие. Те дискутираха практиките в кулинарния туризъм и богатия опит на университета, плод на дългогодишната му традиция в сферата на общественото хранене и услугите.
Министърът подчерта голямата роля в национален мащаб на УХТ в подготовката на успешни кадри през годините, които работят активно за издигане на престижа на българския туризъм. Освен като средище на научна дейност в сферата на кулинарния и винен туризъм, университетът има особена роля и за практически инициативи запазена марка на Пловдив и района - ежегодните Дефилета на младото вино и фестивала “Вино и гурме”, които превърнаха Стария град в средище на винения и кулинарния туризъм.
Илин Димитров информира ръководството на УХТ за плановете на министерството да съдейства в организацията на важни за туризма събития - като възможността през 2024 г. Пловдив да е домакин на форум за приключенски туризъм и амбициите да се спечелят звезди на Мишлен за български ресторанти. Бяха обсъдени плановете за дигитална карта на България и включването в нея на национално меню като елемент от дестинацията - по подобие на националното меню, вече разработвано от УХТ.