Гергана, която отглежда храна за космонавти, мечтае да стане хирург

15-годишната ученичка ще прекара 6 дни в научния лагер Space Camр в Турция

“Интересът ми към биологията се породи от любопитството ми към човешкото тяло и всичко, което се случва в него. Като малка не можех да си обясня как функционира и за мен това беше магия -

как едно нещо може да има душа, а друго - не

Все още искам да разбера къде се крие тайната. ”

Това разказа пред “24 часа” 15-годишната Гергана Стоицева от Езикова гимназия “Иван Вазов” в Пловдив. Деветокласничката е успяла да докаже как астронавти могат да отглеждат храна по време на мисии в Космоса и е подготвила менюто на един междупланетен пътешественик. С проекта си тя се пребори с 422-ма кандидати за място в научния лагер Space Camp в Турция, където ще прекара 6 дни през лятото.  Лагерът в Измир е по модел на американската космическа агенция НАСА.

Момичето живее в Пазарджик и всеки ден пътува до пловдивската езикова гимназия. Досега Гергана и учителката ѝ по биология Христина Костадинова са отгледали репички, спирулина и астаксантин. “Чрез изкуствена фотосинтеза симулирахме космическите условия за репичките и спирулината, а в лаборатория отглеждахме дрождите, които произвеждат астаксантина”, разказа ученичката.

Следващата стъпка в проекта ѝ е дребният японски пъдпъдък, за да провери как космонавтите

ще могат да си набавят месо и яйца по време на междупланетните си мисии

Момичето е подбрало точно тези видове, заради качествата им и техния състав, а не защото се отглеждат по-лесно. “Репичката е изцяло ядлива, включително и листата и няма отпадък от нея. Спирулината и астаксантинът са водорасли. Спирулината е суперхрана - богат източник на бета-каротин и съдържа 18 от 22-те аминокиселини, от които тялото се нуждае. Астаксантинът също като нея е имуностимулант и най-големият антиоксидант”, обяснява Гергана. Японските пъдпъдъци пък са издръжливи птици, които не биха имали проблем при пътуването в Космоса. Експериментите с тях ще започнат възможно най-скоро.

“Много зависи и от това кога ще решат да се размножават, за да вземем правилния екземпляр. При японските пъдпъдъци няма строго определен период. Те си снасят и мътят, когато поискат”, обясни ученичката.

До този момент Гергана е отглеждала растенията в специална кутия, направена в домашни условия. С птиците ще процедира по подобен начин. Тя и преподавателката са планирали сами да изработят инкубатор, тъй като схемата за него не е сложна. А в Космоса пъдпъдъците ще растат в изградена за целта камера. 

“Редно е тя да е направена като кутията - да има кислород, който да се вкарва постоянно. На спирулината също трябва нещо да ѝ вкарва въздух. Имаме машинка, която да аерира и да предотвратява появата на утайка. По сходен начин ще е и съоръжението за пъдпъдъците”, добави момичето. 

За Space Camp Гергана ще замине в края на юли. “Информацията на официалния сайт постоянно се променя. Първо пишат едно, после го трият и на негово място се появява друго. Намерих информация от много стари интервюта на участници, които казват, че има различни симулатори, включително управление на совалка”, разказа деветокласничката. Очаква участниците да бъдат разделени в отбори, да се състезават и в края на престоя си победителите да бъдат наградени. Идеята на научния лагер е да запознае младежи с живота на астронавтите.  Гери

иска един ден да отиде в Космоса

и смята, че това би било хубаво преживяване. Не си представя обаче да бъде един от първите заселници на Марс и да помага с отглеждането на храната там. “Ако имам възможност, бих поживяла в Космоса за известен период от време, но определено не за твърде дълго”, каза тя. 

Най-голямата мечта на ученичката обаче е да стане лекар: “Все още не съм решила къде точно да следвам, тъй като дотогава има много време. За момента съм се ориентирала към Медицинския университет в Пловдив”. Убедена е, че иска да остане в България и не обмисля чуждестранни висши училища, понеже според нея образованието в страната е на достатъчно високо ниво. Най-интересни са ѝ физиологията и анатомията и планира един ден да специализира като хирург. 

Освен биологията Гергана Стоицева харесва математиката и историята. Обича да чете за Античността, Ренесанса и времето преди хората. В предишното си училище - математическата гимназия в Пазарджик, е участвала в клуб по физика и астрономия, там със съученици се запалили да изучават Космоса. Но когато Гергана разбрала, че в езиковата гимназия в Пловдив, където учи в момента, учителката по биология Христина Костадинова има космически проект, веднага побързала да се запише. 

Преподавателката описва ученичката си като изключително креативна. “Точно с това си качество тя успя да се пребори за място в космическия лагер. Гергана е интелигентна, с много разнообразни интереси, което прави работата ѝ доста по-лесна. Комбинирането на знания от повече области ти дава предимство пред останалите”, обясни учителката по биология.

Съучениците на Гергана Стоицева също са впечатлени от постиженията ѝ. Когато се разминават с нея по коридорите, я поздравяват за проекта. 

Основният проблем пред научните експерименти на Гергана Стоицева и преподавателката ѝ е материалната база.

“Не разполагаме с нужните реактиви

STEM центърът на училището има част от нещата, но не е кой знае какво и ни се налага да търсим помощ”, обясни Христина Костадинова. На нуждите им откликнали от Пловдивския университет “Паисий Хилендарски”, където деветокласничката винаги е добре дошла и може да използва всичко необходимо за експериментите си. За отглеждането на астаксантина пък се отзовала частна фирма, притежаваща една от най-модерните лаборатории в страната.

“Имаме връзка с Българската академия на науките, която е един от най-активните участници в производството на космическа храна. Ние ги потърсихме, те бяха много любезни и ще ни помогнат - първо да си направим експериментите, а вече по-нататък и за някаква дейност”, обясни Костадинова. В БАН били благоразположени към ученици и през лятото или есента тя и Гергана ще отидат, за да може момичето да се включи в реалното производство на храна за астронавти в БАН.

В свободното си време ученичката се занимава с различни неща: “Може да звучи малко като за стари хора, но много обичам да плета, да правя плюшени играчки, както и гоблени”. Рисува и пише стихове. Предпочита да чете книги в хорър жанра, а “Сияние” на Стивън Кинг е любимата ѝ книга.

Автор на статията

Никола Михайлов Никола Михайлов


Споделете статията

Четете още