НА ЖИВО: Пленарно заседание на депутатите от 49-ото НС

Видео Подкаст image/svg+xml

Жива стена от скандинавски мъх и стол от стари касетки донесоха злато на Анелия, Елица и Ивона-Сияна

Модерни екорешения за всекидневната са залегнали в проекта на десетокласничките от гимназията по строителство, архитектура и геодезия във Велико Търново

Жива стена от скандинавски мъх в дневната, маса и стол от стари дървени касетки и още практични екорешения донесоха на десетокласнички от Велико Търново златни медали от първото национално състезание на МОН “Млади таланти в интериорния дизайн”.

Надпреварата за креативност се проведе през април в Професионалната гимназия по дизайн “Елисавета Вазова” в София. Ивона-Сияна Станева, Елица Данева и Анелия Борисова от отбора на Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия “Ангел Попов” спечелиха журито с модерни екорешения за всекидневна, в която самите те биха се чувствали удобно и уютно.

“Трябва да се обърнем към спестяването на естествения дървесен материал

Всеки един от елементите в проекта им е нещо реновирано, реконструирано или е редизайн на стара мебел, на която да се даде нов живот”, казва тяхната учителка Даниела Петрова.

“Когато госпожата ни спомена за състезанието, ние трите първи изявихме желание и така се сформира нашият екип”, разказва Ивона-Сияна. Месец и половина подготвяли усилено своя проект - макета, 3Д визуализацията.

“Всичко започна от идеята за етажерките, след това и за стола, чиито крака преминават в облегалката и в седалката (виж снимката - б.а.). Накрая за масата, която е изработена от 4 дървени касетки. Идеята ни е да се върнем назад в миналото. Това е тенденция, която има за цел не само да създаде устойчиви елементи, но и да реновира стари”, включва се Анелия.

Тя от малка обича да рисува. В пети клас вече била решила, че ще кандидатства интериорен дизайн. Казва, че ѝ харесва това, което прави. Момичето има куп награди от конкурси. Тази година е спечелила първо място в 16-ото издание на националния конкурс “Пролет върху листа” в Кюстендил, както и втора награда на традицонния конкурс за живопис и приложни изкуства “Трифон Зарезан” в Сунгурларе.

Бъдещите интериорни дизайнери от Велико Търново имали разнопосочни решения за стола в дневната. Щом обаче се спрели на този вид, се оформила и цялата концепция за останалите мебели, обяснява Елица. Казват, че проектираната от тях дневна е удобна и практична - има си място, където да се събере цялото семейство, има си кът за уединение и работа.

“Опитахме се да внесем двора в жилището

и решението беше да използваме скандинавски мъх за жива стена, който е най-лесен за поддръжка. Не иска по-специална поливна система, не изисква особени грижи, единствено в определени моменти се пръска с вода. Тъй като самият мъх се монтира върху дървена плоскост, той се храни оттам. Много е полезен за живеещите в дома, защото е абсорбатор на влага”, обяснява преподавателката им.

Гимназистките изчели всичко за широко разпространените напоследък живи стени, преди да се спрат на този вид. Самото състезание не изисквало само да се проследят творческите способности на учениците, но и новите знания, които темата е предизвикала. Наложило се да изчетат солидно количество материали, за да могат да бъдат конкурентни. “Ние разсъждаваме по-класически, като се опираме на неща, които биха били възможни да се случат. Не всички аранжировки, представени от другите отбори, имаха приложимост. Някои граничеха с фантазията”, допълва Петкова. Тъй като са в първа възрастова група, не било задължително да изработят макет на тяхната екодневна. Можело да представят идеята само чрез 3D визуализация. Направили го, за да покажат, че идеята им е изпълнима.

Сертификатът от състезанието, който всяка от трите е получила, им дава право да кандидатстват интериорен или промишлен дизайн без изпит във всички университети в България.

В училището смятат

да реализират на практика идеята за живата стена в новия SТЕМ център

Ще го направят с 210 000 лв. от Плана за възстановяване и устойчивост.

“Елица е нашите сръчни ръце, тя създаде макета от картон с макетно ножче, със скалпел, елемент по елемент. Сглоби ги и до ден днешен са съвършени и неразглобяеми”, казват от гимназията.

Елица мечтае да обзаведе и подреди жилищна сграда. Смята, че там може да прояви своята креативност. Тя от първи клас е започнала с изобразително изкуство в училище “Емилиян Станев”. Не крие, че се е колебала до последно между графичния и интериорния дизайн, но е доволна от избора, който е направила. Досега не събирала смелост да изпрати творби в конкурси, но тази година си поставила цел да участва, знаейки, че помагат за портфолиото ѝ занапред. Дебютирала с трето място за рисунки, посветени на патриарх Евтимий и Търновград в конкурса “Моят роден град”, организиран от РУО и регионалната бибилиотека “Петко Р. Славейков”

Ивона-Сияна е художественият елемент в екипа. Тя създала 3D визуализацията за състезанието. Ивона-Сияна от 4-годишна се занимава с изобразително изкуство и посещава школа в родното си Попово. “Удава ѝ се както рисуването, така и писането. Тази година е безапелационен победител в конкурса на тема “Патриарх Евтиймий и Търновската книжовна школа”. Справя се еднакво добре с четката, но и като творец на проза”, казва директорката на гимназията д-р Евгения Илиева.

Мечтата на Ивона-Сияна е да направи интериора на сладкарница, защото много обича сладкото. “Тя ще е в преобладаващи пастелени, розови, бели цветове. С кът с мека мебел, където можеш да се чувстваш добре, и рафтове с книги”, представя си я десетокласничката.

 

Автор на статията

Дима Максимова Дима Максимова


Споделете статията

Четете още