Най-малкият член на “Менса” бил много свит, оправил се, като станал актьор в “Откраднат живот”

  • 9-годишният Иво Кирков се научил да чете на 2 г.
  • Изкарва шестици, без много да учи, с лекота решава непознати проблеми, казва баща му

Едни обичат да учат и да решават познати проблеми, други не обичат да учат, а предпочитат да решават непознати проблеми. Иво е от втория тип. Така кратко описва сина си преподавателят по програмиране в Нов български университет Георги Кирков.

9-годишният възпитаник на Италианския лицей стана най-малкият член на “Менса” - България, към март 2023 г. “Менса” е най-голямото, най-старото и най-известното дружество на хора с висок коефициент на интелигентност в света. Иво сам намерил пробен тест за възрастни, на който изкарал много висок резултат. Тогава баща му го насърчил да се яви на истински.

Резултатът на Иво го извел в 99-ия персентил, т.е. в максимума. Това означава, че е в единия процент най-добре решили този тест, или иначе казано, в единия процент най-интелигентни хора. Човек не може да бъде в стотния персентил, защото това

би означавало да е по-умен от всички на света, включително и от себе си

В “Менса” приемат хора от 98-и персентил нагоре, обяснява гордият баща.

От малък Иво е по-различен. Бил едва на 2 г., когато се научил да чете. Родителите не си дали сметка тогава, че да чете на тази възраст, е меко казано, нестандартно.

С течение на времето, виждайки как се развива, знаехме, че е умен. Изненадващото беше, че се оказа доста умен. Винаги е обичал логически задачи, разказва бащата.

Макар и изключително умен, Иво бил интровертен. Затова преди 3 г. на родителите им хрумнало, че ако се занимава с актьорство, това може да му помогне да стане по-контактен и да се отпусне, да се държи по-свободно в ситуация, когато има повече непознати хора. Идеята улучила целта. От една страна, много му харесало, а от друга, общуването с непознати вече не било проблем.

Записали го в кастинг агенция, откъдето филмовите продукции си избират деца. Харесали го за детето на една от главните двойки в “Откраднат живот”. Измислили му роля само за един епизод. Получило му се и му разширили ролята. Стефко, екранният герой на Иво, е детето на доц. Мазов (Моню Монев) и д-р Хинова (Деси Бакърджиева). Екранната му майка умира при инцидент с автомобил, нова лекарка заема мястото ѝ (Александра Сърчаджиева) в живота на детето. Така че

Иво имал наистина сериозна творческа задача

След първото си участие той вече има зад гърба си много филми и реклами. На живо имитирал малкия Димитър Рачков, когото много харесва. Фен е и на всичките си “колеги” от сериала.

Семейството вече препоръчва на много свои близки и приятели, чиито деца са по-затворени, актьорската “терапия”.

Иво е силен почти по всички предмети. От типа деца е, които изкарват шестици, без много да учат. Родителите казват, че от малък много чете. Четейки много, свикнал да му е лесно. Не се е налагало да му помагат с уроците. Не прави грешки в диктовките, изразява се гладко. Иначе казано, четенето си е полезно, обобщава бащата.

Това обаче не е обект на нещата, които тестват в “Менса”. Там измерват интелигентността, а не образоваността. Може да има един много интелигентен човек, който да е неук. Той е умен, но няма фактологически познания - не знае как работи човешкият организъм, не знае история, не знае езици, но е умен. Като му дадем непознат проблем, може да го реши. “Менса” измерва това - възможността на човек да се справя бързо с непознати проблеми.

Не е егоист, въпреки че е само̀ дете. Сам предложил на родителите си да дадат храната, която носят, на много бедни деца в планински район в Египет. Научил се е да споделя и от това съм много щастлив, казва бащата.

"Най-много обичам да карам колело и да чета книги,

много харесвам енциклопедии, също “Мили бате” на Станка Пенчева+, казва за себе си третокласникът. Доволен е, че съучениците му споделят неговата хубава емоция от приемането му в “Менса”. Чака да свърши учебната година и да отиде на море в Созопол. По принцип много обича да пътешества и у нас, и в чужбина. Последно разгледали Египет. Мечта му е обаче Китай. И Белоградчишките скали. Дали заради красивата природна забележителност, или заради интереса към нея от Илон Мъск, обаче не е много ясно. Защото изкуственият интелект също увлича най-малкия член на “Менса”.

Автор на статията

Ярослава Прохазкова Ярослава Прохазкова


Споделете статията

Четете още