НА ЖИВО: Депутатите обсъждат на първо четене проекта на държавния бюджет за 2024 г.

Видео Подкаст image/svg+xml

Устойчивият начин на живот може да спаси планетата

Научете как всеки да участва в това още сега

На 5 юни бе отбелязан Световният ден на околната среда - най-мащабното събитие, посветено на опазването на природата. Тазгодишната тема “Да инвестираме в нашата планета” подчертава колко е важно да посветим нашето време, ресурси и енергия за справяне с климатичните промени.

Устойчивият начин на живот е принцип, който всеки би могъл да възприеме веднага и да живее според него. А това може да помогне за спасяване на планетата чрез пестене на ресурси, което е голяма стъпка в борбата с глобалното затопляне и силното замърсяване.

“24 часа” организира специална дискусия, за да даде отговор на въпросите как всеки от нас може да живее устойчиво, как да използва технологиите за по-екологичен живот. Разговаряхме с Ивайло Рашев - изпълнителен директор на “Bosch Домакински уреди България”, с футуролога доцент Мариана Тодорова и с журналиста от “24 часа” Георги Милков.

Дискусията категорично затвърди общото мнение, че начинът на живот ще бъде все по-устойчив. Събеседниците ни разказаха какво означава умен дом и все по-умни ли ще стават жилищата ни, готови ли са хората да възприемат устойчивия начин на живот и дали го разбират, защо темата е важна за компания като Bosch.

Според данни от изследване на компанията през миналата година 34% от хората у нас разбират определението за устойчиво домакинство като спестяване на ресурси - ток, вода и употреба на по-малко препарати= 33% пък смятат, че по-устойчивият начин на живот вкъщи е неразделна част от използването на домакински електроуреди, които консумират по-малко вода, електричество и препарати. Друг важен факт, който проучването установява през 2022 г., е, че 40% от анкетираните не изхвърлят храна и пазаруват толкова, колкото потребяват.

Данните от изследването показват, че българите разбират какво е устойчивост. Наясно са, че могат да имат принос за природосъобразен начин на живот и опазване на ресурсите. И че всяка малка стъпка е важна, когато става въпрос за защита на околна среда.

Цялата дискусия може да гледате на:

Инж. Ивайло Рашев: Може да живеем без да се лишаваме от удобства, без да харчим повече за ресурси и да опазим природата

През последните години терминът устойчивост навлезе изключително бързо, защото все повече се налагат екокултурата и зелените решения. Всичко това дава възможности не само да опазваме околната среда, но и да живеем, без да се лишаваме от удобства, като същевременно не харчим повече за ресурси.

73% от потребяваната енергия идва от изкопаеми източници, което води до глобално затопляне. Водата е нашият най-ценен ресурс, до който над 2 милиарда души нямат пряк достъп. Хората вземат все по-информирани решения при закупуването на домакински уреди, защото отчитат бъдещите разходи за електроенергия и консумативи. Вярвам, че това е само началото на един процес, който ще се превърне в стандарт за съвременния начин на живот.

Устойчивото домакинство трябва да потребява разумно, което предполага, че не би могло да съществува без домакински уреди, които спестяват ресурси - ток, вода, препарати, но в същото време спестяват средства и време на потребителите. Смятам, че устойчивите уреди са инвестиция, която с времето доказва своята ефективност и хората все повече осъзнават това.

С нашите уреди от най-високия енергийноефективен клас А пестите енергия, без да се ограничавате, а с новите перални машини използвате до 38% по-малко препарат и до 50% вода при всеки цикъл. Като водещ производител в света ние поехме нашата отговорност в няколко направления. Вече три години развитието и производството ни са неутрални по отношение на въглерода и осигуряваме 83% от потреблението си със зелена енергия.

В Bosch предлагаме екологични решения, като някои наши уреди са изработени от близо 64% рециклирана пластмаса и в 100% рециклируема опаковка.

Ние вярваме, че всяка стъпка в утвърждаване на устойчивостта като култура, начин на поведение и мислене си струва повече от всякога. Защото времето за иновации и пестенето на ресурси е днес.

Доц. Марияна Тодорова: Ползвайки всички привилегии на съвременните технологии, ще запазим себе си

Има позитивен път, по който да вървим, и ползвайки всички привилегии на съвременните технологии, ще запазим себе си. Примерът на компании като Bosch трябва да се следва от целия бизнес. Защото компанията, стремейки се към постигането на въглероден неутралитет, налага стандарти, които да се следват и от нейните партньори. И когато това се случи в корпоративния свят, другите няма да имат избор, защото ще станат неконкурентоспособни.

Именно от компании като Bosch очаквам да защитават крайния потребител в различни аспекти, включително и личното пространство и осигуряване на защити срещу злонамерено ползване на данни. Бизнесът винаги е лидер в това отношение и очаквам такива действия.

Георги Милков: Без индивидуален пример не може, но важен е и този на индустрията

Важна е динамиката в отношенията между личността, компанията, бизнеса и държавата. Говорейки за устойчиво бъдеще, всички наши действия трябва да се свързани и да бъдат в координация. Без индивидуалния пример не може да се получи тази устойчивост, но не по-малко важен е и примерът на индустрията.

И е добре, че има компании, при които отсъства дилемата дали да се преследва печалба, или да се полагат усилия за устойчиво бъдеще. Те са избрали път на развитие, при който двете се съчетават и припокриват, няма и следа от политика за преследване на печалба на всяка цена.

Живей устойчиво#LikeA 

Автор на статията

24 часа


Споделете статията

Четете още