НА ЖИВО: Депутатите обсъждат на първо четене проекта на държавния бюджет за 2024 г.

Видео Подкаст image/svg+xml

Нанси Шилър: В началото помагахме с идеи и оптимизъм, сега се възхищаваме на българските успехи

За 15 г. Фондация “Америка за България” е подкрепила 1217 проекта с над $ 246 млн.

В началото помагахме с идеи, визионерски дух и нестихващ оптимизъм. Сега се възхищаваме на българските успехи, непоколебим кураж и международно признание. Това заяви президентът на “Америка за България” Нанси Шилър в НДК в петък по повод 15-атата годишнина на фондацията. Събитието уважиха посланикът на САЩ Кенет Мертен и бордът на директорите на “Америка за България”. Дойдоха и писателят Георги Господинов и преводачката Анджела Родел, които тази година спечелиха международната награда “Букър” за романа “Времеубежище”. Те бяха гост-лектори.

За 15 години фондацията е подкрепила 1217 проекта в над 1500 населени места в страната с над 246 млн. долара.

“При всички проекти общият знаменател са хората с виждане за бъдещето. Можем да сведем нашия съвместен път в няколко думи - живеем и мечтаем, растем, променяме. След 15 години в България се гордеем с множеството проекти, които подкрепихме”, заяви Нанси Шилър. Тя допълни, че през този период фондацията е ръководена от българи и американци, които “споделят нашата мисия”, задават стратегическото мислене и гарантират, че средствата се

използват по най-добрия начин в полза на България

В речта си Шилър отбеляза част от подкрепените проекти и добави, че днес истината е подложена на атаки от дезинформация, а мащабът на щетите се разкрива всеки ден.

“Значението на независимите медии и неправителствените организации, които ни предоставят изследвания и проверими факти, заслужава уважението и признателността на обществото. Те заслужават и вашата финансова подкрепа”, смята Нанси Шилър. 

Посланик Кенет Мертен заяви, че през тези години, инвестирайки стотици милиони долари, “Америка за България” е помогнала на малкия бизнес у нас, както и за академични постижения, научни иновации, укрепила е гражданското общество и уважението към върховенството на закона.

“Фондацията има съществена роля за отношенията между САЩ и България”,

каза още Мертен. Посланикът на САЩ добави, че “Америка за България” и посолството работят страната ни да реализира целия си потенциал.

Голямата народна певица Валя Балканска развълнува всички гости на събитието с изпълнението си на “Излел е Дельо хайдутин”.

По повод годишнината на фондацията от 30 септември столичани и гостите на града могат да видят от 30 септември до 8 октомври интерактивната изложба “История за &” в зала 4 на НДК. Тя събира на едно място творбите на Текла Алексиева и Капка Кънева, аватара на Максим Ешкенази и още много неочаквани сетивни преживявания. 

Автор на статията

Стоян Илков Стоян Илков

Виктория Костова Виктория Костова


Споделете статията

Четете още