НА ЖИВО: Депутатите обсъждат ветото на президента за изпращането на БТР-и за Украйна

Видео Подкаст image/svg+xml

Министърът Галин Цоков към "Отличниците на България": Бъдещите инфлуенсъри са днешните отличници. Яко е!

Седмият випуск с формулата за медали - труд и постоянство 

179 талантливи деца вече са част от отбора "Отличниците на България", а 23 деца ученици влязоха тази година в седмия випуск. "24 часа" започна тази инициатива, за да представя на читателите си най-красивите млади умове на България и не вярвахме всъщност колко много деца с невероятни научни постижения ще открием.

На официалната церемония присъстваха министърът на образованието проф. Галин Цоков и нашите партньори от А1, Главболгарстрой холдинг,  Геотехмин, фондация „Трейс за хората”, Аурубис България и „Дънди Прешъс Металс“.

Неусетно, но разказвайки за успехите на стотиците умни деца на България, стигнахме до собствения си кандидат-гимназиален етап. Но обещаваме, че за осмия випуск няма да ходим на допълнителни курсове, а ще си го вземем с „Отличен“.

Тази година отново е модерно да си отличник. И заради това решихме да ви попитаме, вас нашите отличници и гости, какво е да си отличник и защо е готино.

На церемонията днес не можеха да присъстват Теодор Малчев, Даниел Димитров и Ангел Христов. Теодор е носител на сребърен медал от международната олимпиада по лингвистика, а в момента учи в "Харвард". А в следващите дни ще разкажем неговата вдъхновяваща история.

Даниел пък завърши тази година Математическата гимназия “Д-р Петър Берон” във Варна, а като ученик в нея през последните няколко години завоюва големи успехи. Той е двукратен сребърен медалист на Международната олимпиада по география iGeo и първият българин, спечелил 2 медала от 2-те си участия, позволени от регламента. Златен медалист - абсолютен шампион, от Международната OLGENAS олимпиада по география в Индонезия през 2022 г. В момента Даниел е студент първа година в Политехническия университет в Торино, Италия.

 През лятото пък Ангел Христов завоюва бронзов медал на 64-ата международна олимпиада по математика в Япония.

Издателят на „24 часа“ Венелина Гочева  връчи няколко награди. Първата  получи бащата на Теoдор – Георги Малчев.

Втората награда бе за Сава Троански. Едва 10-годишен Сава се нареди сред най-умните хора на планетата, след като през ноември миналата година реши тест, предвиден за деца на възраст 10-14 години. Има повече от 50 златни медала по математика, от български и международни състезания. Има и златен медал от четвъртата олимпиада Copernicus, която се проведе в Колумбийския университет в Ню Йорк. Той е и звезда на трети клас на третия турнир за бързо и вярно смятане. Да си отличник е яко, защото имам възможност да създадеш, каквото искаш и да изживееш мечтата си, каза Сава. 

Третата награда е за  Самуил Николов. Той е приет да учи “Космически операции” в един от най-престижните университети зад океана - “Ембри-Ридъл” в Дейтона Бийч, Флорида. Неговата награда получи братът му Матей. 

Хората, които днес са тук са красиви, умни.  Нашите партньори могат да бъдат другият тренд, който може да привлече отличниците, които учат в чужбина, да се върнат в България и да работят тук. И по мое време отличниците бяха симпатични. Бих попитала следващите отличници - какво биха променили в образованието ни, за да останат в България, обърна се Гочева към младите таланти. 

Искам да ви разкажа историята на Теди, който сега сбъдва мечтата си, но това не беше така в средата на 10-и клас. Беше положил страшно много усилия по програмиране и се връщаше от поредното си състезание, на което не се беше представил много добре. И какво откри - едно момиче, което решава задачи по лингвистика. Започна да полага усилия и влезе в националния отбор по лингвистика, спечели бронз на Международната олимпиада, а после и сребърен медал, а в момента живее мечтата си да учи изкуствен интелект в "Харвард". Бъдете любопитни и следвайте мечтите си, каза Георги Малчев, който е баща на Теодор. 

Яко да си отличник, защото имаш възможност да създаваш и да изживееш мечтите си, каза Сава.

А1 седем години подкрепя „Отличниците на България“. Г-жа Илияна Захариева, директор "Корпоративни комуникации" в А1. Тя връчи специалната награда на А1 на Мария Дренчева, която е най-добрата математичка в Европа за тази година. “Може ли еднорогът да лети, или математиката в триъгълния шах”. С него Мария е избрана да представи страната ни на форума през 2021 г. и печели награда за най-добър проект в област теория на игрите измежду всички участващи проекти по математика и информатика. Чува ли сте за триъгълен шах, който се играе на шестоъгълна дъска с триъгълни полета, а имало и сферичен шах. Аз не съм, признавам си. Мария, обаче не само е чувала, но е и спечелила награда точно с такъв проект. Когато четях за Мария си мислех за героинята от филма "Дамски гамбит", която пребори нерадостната си съдба, предразсъдъците, дискриминацията, за да стане гросмайстор. Това не е филм за шаха, а за таланта, амбицията, силата на духа и победата. Шахматът за Мария е една чудесна игра за ума и част от вълшебния свят на математиката и информатиката, които тя толкова много обича. За мен е огромно щастие да връча тази награда на Мария, защото в А1, като технологична компания, и аз като жена си мисля, че математиката, информатиката, изкуственият интелект са територия за млади, амбициозни, умни жени. Ще бъдем много щастливи един ден да работиш при нас. Нека дамският ти гамбит те доведе до много победи, каза Илияна Захариева, директор "Корпоративни комуникации" в А1.

Проектът ми изследваше математическите свойства на определен вид шах. Играта на шах има много голямо влияние в живота на хората. Беше ми изключително интересно да решавам тези математически проблеми. Любопитството към неотговорените въпроси е нещото, което ни движи напред, каза Мария.    

Светослав Любомиров, главен изпълнителен директор на Главболгарстрой холдинг връчи наградата на Калоян Гешев, който смята по-бързо от калкулатор и за втора поредна година е световен шампион по скоростно смятане на ум. В следващите дни ще разкажем как едно дете може да смята по-бързо от калкулатор. Искам да поздравя "24 часа" за това изпълнено с добро и бъдеще събитие. Благодаря, че ни правите част от съдбите на много български деца. Да си световен шампион е голямо постижение, но когато дублираш титлата си - говори, че ти си упорит и постоянен. Продължавай да покоряваш върховете в математиката, каза Светослав Любомиров, главен изпълнителен директор на Главболгарстрой холдинг.

Искам да поздравя "24 часа "за това събитие, което е изпълнено с надежда и вяра в по-доброто ни бъдеще. Благодаря ви, че ни правите съпричастни към постиженията и успехите на тези талантливи деца. едно от тях е Калоян Гешев. Да си световен шампион е голямо постижение, но когато дублираш титлата си - означава, че си упорит, постоянен, смел и можещ. Нека твоите успехи все така да ни вдъхновяват. Продължавай така упорито да покоряваш върховете в математиката, каза Светослав Любомиров, главен изпълнителен директор на Главболгарстрой холдинг.   

Успехът се дължи на доста голямата дарба в мен, но и с много тренировки, упоритост, постоянство и търпение. На ден тренирам по един два часа, а преди състезание достигам и до 4 часа, каза Калоян. А на сцената за секунди сметна колко е корен квадратен от 199926. 

Тази година вече завършваме седми клас и натрупахме опит, но сред отличниците ни има много деца, които са още съвсем в началото на трупането на успехи и знания. Такива са Марин Ботев от Етрополе, който е един от най-добрите шестокласници в страната.

И Йоана Младенова, която е едно от двете деца в България, които на националното външно оценяване след седми клас изкараха по 100 точки на двата изпита. Техните награди връчи Доминик Хамерс, изпълнителен директор на „Геотехмин“.

"Марин Ботев е ученик, който ние от Група ГЕОТЕХМИН добре познаваме. Той е не само отличник от училище „Христо Ботев“ в Етрополе, а и режисьор на филма „Да обичаш професията си“, изработен по проекта на Геотехмин и Елаците-Мед „Да направим филм“. Марин, заедно с други ученици разказват за 10 минни професии. Това е само един от проектите, по който ние си сътрудничим с училищата от Етрополе и Средногорието. Пожелавам на Марин да бъде все така амбициозен, да запази своя интерес към ученето и да се реализира в България. На Йоанна Младенова е изключително момиче. Във времето, в което живеем, когато има толкова много причини за разсейване, да получи отлични оценки на матурите - това е постижение, което показва колко много труд е положила тя. Йоанна, пожелавам ти да си все така старателна и пример за всички ученици", каза Доминик Хамерс, изпълнителен директор на „Геотехмин“.

Да се изкарат 100 точки на двете матури не е толкова трудно - достатъчно е да имаш добра подготовка, да положиш труд и да имаш вяра в себе си. Моята цел бе да вляза в СМГ, а мечта ми е да стана част от младежкия национален отбор по математика. Важно е, не, защото искам да събирам слава, а защото харесвам математиката. Тя е част от мен и начин да се изявявам. Математиката ми харесва, а без елемент на удоволствие не си заслужава да правиш какво и да е, каза Йоана.

Да си отличник е много хубаво нещо, да знаеш много, да получаваш много хубави оценки в училище и да те награждават с награди и да участваш в състезания по математика, български и други предмети, каза Марин. И, ако беше министър би направил всеки учебен час с продължителност от 2 часа. Не е много, за да си отличник, каза Марин.   

Никола Рангелов, председател на УС на Българската асоциация на металургичната индустрия награди Кирил Тодоров. Той искал да лети в Космоса, но пораснал твърде висок, сега е сред най-добрите програмисти. Кирил е в 12 клас в Търговската гимназия във Варна, но вече е приел дългоочакваното предложение за работа в софтуерния отдел на голяма банка. 

Когато прочетох за мечтите на Кирил се сетих, че и аз имах същите мечти - да стана астронавт, но и аз бях прекалено висок. Пожелавам на всички тези талантливи деца да бъдат отличници и в отношенията с родителите, близките и приятелите си. да бъдат отличници и в отношението си към природата, индустрията и да останат тук, защото имаме нужда от такива млади и талантливи деца, каза Никола Рангелов, председател на УС на Българската асоциация на металургичната индустрия. 

  Кирил пък посъветва отличниците, да възползват от всяка дадена възможност, защото това е един ключ, който отваря врата към бъдещия просперитет.   

Ирена Цакова, директор „Разрешителни и правни дейности“ в „Дънди Прешъс Металс“ връчи награда на  Виктор Лилов. Той е носител на сребърен медал от международната олимпиада по биология и златен по химия. Има и сребро по химия от Международната Менделеева олимпиада тази година.

Изключително съм радостна, че присъствам за поредна година на това прекрасно събитие. Трябва да даваме гласност на добрите примери в образованието. За да имаме зелено бъдеще и трансформация се нуждаем от много химици и техничари. Не е случайно, че фирмите, които подкрепят този проект са точно в тази област. Нека да има повече специалности, които са свързани с науката, природата, бъдещето и зелената трансформация, каза Ирена Цакова, директор „Разрешителни и правни дейности“ в „Дънди Прешъс Металс“. 

С много упорит труд и с вяра в моите способности. Всеки трябва да е уверен, хладнокръвен, ако човек иска нещо да направи може да го постигне. В момента, когато човек отиде на международна олимпиада се запознава с много хора от различни страни. Това е една общност, но дори да не говорим на един и същ език - ние може да си общуваме чрез науката, с която се занимаваме, каза Виктор. 

Мариела Иванова от фондация „Трейс за хората“ връчи награда на Иво Кирков, който стана най-малкият член на “Менса” - България. Резултатът на Иво го извел в 99-ия персентил, т.е. в максимума. Това означава, че е в единия процент най-добре решили този тест, или иначе казано, в единия процент най-интелигентни хора. Човек не може да бъде в стотния персентил, защото това би означавало да е по-умен от всички на света, включително и от себе си.

"Поклон пред родителите и учителите на тези прекрасни деца. Ще дам пример - учител по български в Софийска математическа гимназия на тест задава въпрос с отворен отговор "Какво бихте направили, ако сте владетел просветен, амбициозен и смел. Всъщност учителят, поставяйки децата в роля, обръща внимание, че управленецът трябва да бъде просветен. Така неволно се формират ценности в децата, които са изключително важни. Днес всички деца определят качеството на просветения човек. Той следва целите си, да бъде свободен, да избира, да контролира действията, решенията си и да бъде постоянен", каза Мариела Иванова от фондация „Трейс за хората“.  

За мен е голяма чест да бъда тук, пожелавам ви да сте здрави, винаги да се развивате и да ставате все по-умни. Нямаше най-труден въпрос, те са горе-долу еднакви по трудност. Обикновено, ако можеш един, можеш и останалите, отговори Иво кой му е бил най-трудният въпрос.  

Г-жа Иванова връчи наградите и на Явор Христов и Преслав Георгиев. Двамата са вероятно едни от перспективните млади учени в България. Те спечелиха сребърни медали от Международната олимпиада по химия. Явор мечтае за научна кариера и в същото време знае как да впечатли с тази сериозна наука дори седмокласници. Не прави експерименти просто за развлечение или демонстрация, интересува се от синтези на сложни съединения и свири на пиано. А Преслав също иска да се занимава с наука и вече е избрал къде ще учи – в Софийския университет. 

Предпочитам да остана тук, защото СУ е на доста високо ниво, ако човек иска да научи нещо, той може да го направи навсякъде. Тук човек има поле за развитие, каза Преслав.  

Днес трябваше да присъства и Веселин Маркович – един от най-талантливите математици и информатици в България с множество медали от международни състезания в последните години, но в момента е на състезание за ново отличие на Балканската олимпиада по информатика в Словения. 

Главният редактор на вестник "24 часа" Борислав Зюмбюлев връчи отличията на Гергана Стоицева – десетокласничката от Пловдив, която е успяла да докаже как астронавти могат да отглеждат храна по време на мисии в Космоса и е подготвила менюто на един междупланетен пътешественик. С проекта си тя се пребори с 422-ма кандидати за място в научния лагер Space Camp в Турция, където ще прекара 6 дни през лятото. Лагерът в Измир е по модел на американската космическа агенция НАСА.

 Менюто има различни варианти и идеята е да бъде максимално адаптивно към всички нужни, алергии и да има здравословна версия, каза Гергана. Такъв продукт е  лютеница, която има много компоненти, които могат да се отглеждат в космически условия.

 Баян Гечев е златен медалист по астрономия и астрофизика. От негово име награда получи Виктор Лилов.

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков връчи наградите на Ивона-Сияна Станева, Елица Данева и Анелия Борисова  с жива стена от скандинавски мъх в дневната, маса и стол от стари дървени касетки и още практични екорешения те спечелиха първото национално състезание на МОН “Млади таланти в интериорния дизайн.

Министър Цоков връчи награда и на Мария Костова, която изкара пълните 100 точки на тазгодишната матура по български език и литература. Нейната награда взе майка й Мая Костова.

Близнаците Никола и Марина Кацарски са в топ 10 на даровитите деца на света. Пано на Никола лети в космоса, а сестра му печели фотоконкурси.

За мен е чест да съм на това събитие. Вече седем години извеждате на показ отличниците на България и то в навечерието на 1 ноември. Искам да благодаря на всички деца, които са получили награди в много състезания. Българските ученици и българската образователна система може да се състезава с най-добрите. Днешното събитие променя нагласите на обществото, защото да си отличник е престижно и актуално. Ако се върна към моите ученически години може би готино беше да си отличник, когато а 24 май на манифестацията закачаш една лента и минаваш през града и всички са горди, че има такива деца и ученици. Днес видяхме, че да си отличник е много по-различно -той е обърнат към съвременния свят. Да си отличник е яко, защото те са екипни играчи, те са иновативни, креативни, целенасочени в своята дейност, обърна се министърът към отличниците.

Моята амбиция е да променя така образователната система, че всички български ученици и учители да бъдат креативни и да произвеждат конкретни неща в своята учебна дейност, за да се развиват, като иновативни и търсещи хора.  Да си отличник днес е готино. Във векът на информационните технологии не може да си успешен без натрупани знания, изградени умения в 21-и век. Да си отличник е готино, защото бъдещите инфлуенсъри ще са днешните отличници ще станат успешни създатели на компании, дизайнери, художници, учени, изследователи и добри хора. България се гордее с вас - вие сте нашето бъдеще, обърна се министърът към отличниците, каза още той.

Да си постоянен, да не се отказваш при трудности, дадоха формулата за успех момичетата. 

Лесно е да се възпитава отличник, но ние искахме да възпитаме едно щастливо дете. С упоритост и любов всичко се постига, каза майката на Мария Костова - Мая. 

Вижте видеопосланията на отличниците, които не можаха да присъстват на церемонията. 

Автор на статията

24 часа


Споделете статията

Четете още