НА ЖИВО: Депутатите обсъждат на първо четене проекта на държавния бюджет за 2024 г.

Видео Подкаст image/svg+xml

Седмият випуск: отличниците са готини (Обзор)

Нуждаем се от вас, останете в България, чуха 23-мата “Отличници на България” от бизнеса

“Отличниците на България” зададоха два нови тренда - че е яко и готино да си отличник”, но и колко е важно за бизнеса да има талантливи деца. 23 красиви умове, превзели върховете в науката още като ученици, влязоха в седмия випуск на инициативата на “24 часа”. Прие ги министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков. (Какво им пожела, виж по-долу.) 

 

“Чували ли сте за триъгълен шах, който се играе на шестоъгълна дъска с триъгълни полета, а имало и сферичен шах? Аз не съм, признавам си. Мария Дренчева обаче не само е чувала, но е и спечелила награда точно с такъв проект. Когато прочетох за Мария, си мислех за героинята от филма “Дамски гамбит”, която пребори нерадостната си съдба, предразсъдъците, дискриминацията, за да стане гросмайстор. Това не е филм за шаха, а за таланта, амбицията, силата на духа и победата. Шахматът за Мария е една чудесна игра за ума и част от вълшебния свят на математиката и информатиката, които тя толкова много обича. В А1 като технологична компания, а и аз като жена си мисля, че математиката, информатиката, изкуственият интелект са територия за млади, амбициозни, умни жени. Ще бъдем много щастливи един ден да работиш при нас. Нека дамският ти гамбит те доведе до много победи”, каза Илияна Захариева, директор “Корпоративни комуникации” в А1. 

“Това събитие е изпълнено с надежда и вяра в по-доброто ни бъдеще. Благодаря ви, че ни правите съпричастни към постиженията и успехите на тези талантливи деца. Да си световен шампион, е голямо постижение, но когато дублираш титлата си - означава, че си упорит, постоянен, смел и можещ”, поздрави отличниците и Светослав Любомиров, главен изпълнителен директор на “Главболгарстрой холдинг”. 

“Марин Ботев е ученик, който ние от Група ГЕОТЕХМИН добре познаваме. Той е не само отличник от училище “Христо Ботев” в Етрополе, а и режисьор на филма “Да обичаш професията си”, изработен по проекта на “Геотехмин” и “Елаците-Мед” “Да направим филм”. Марин, заедно с други ученици разказват за 10 минни професии. Йоанна Младенова е изключително момиче. Във времето, в което живеем, когато има толкова много причини за разсейване, да получи отлични оценки на матурите - това е постижение, което показва колко много труд е положила тя. Йоанна, пожелавам ти да си все така старателна и пример за всички ученици”, каза пък Доминик Хамерс, изпълнителен директор на “Геотехмин”.

Пожелавам на всички талантливи деца да бъдат отличници и в отношенията с родителите, близките и приятелите си, да бъдат отличници и в отношението си към природата, индустрията и да останат тук, защото имаме нужда от такива млади и талантливи деца, бе поздравът пък на Никола Рангелов, председател на УС на Българската асоциация на металургичната индустрия. 

Ирена Цакова, директор “Разрешителни и правни дейности” в “Дънди Прешъс Металс”, обясни колко е важно да се дава гласност на добрите примери в образованието. “За да имаме зелено бъдеще и трансформация, се нуждаем от много химици и техничари. Нека да има повече специалисти, които са свързани с науката, природата, бъдещето и зелената трансформация, каза още тя. 

“Поклон пред родителите и учителите на тези прекрасни деца. Ще дам пример - учител по български в Софийската математическа гимназия на тест задава въпрос с отворен отговор “Какво бихте направили, ако сте владетел - просветен, амбициозен и смел”. Всъщност учителят, поставяйки децата в роля, обръща внимание, че управленецът трябва да бъде просветен. Така неволно се формират ценности у децата, които са изключително важни. Днес всички деца определят качеството на просветения човек. Той следва целите си, да бъде свободен, да избира, да контролира действията, решенията си и да бъде постоянен”, насърчи отличниците пък Мариела Иванова от фондация “Трейс за хората”.

Проф. Галин Цоков, министър на образованието и науката: Вие ще сте новите инфлуенсъри. Яко е!

Вече седем години извеждате на показ “Отличниците на България”, и то в навечерието на Деня на народните будители. Благодаря на всички деца, които са получили награди в състезанията. Българските ученици и българската образователна система може да се състезава с най-добрите. Днешното събитие променя нагласите на обществото, защото да си отличник, е престижно и актуално. Ако се върна към моите ученически години, беше готино да си отличник, когато на 24 май на манифестацията закачаш една лента и минаваш през града и всички са горди, че има такива деца и ученици. Днес видяхме, че да си отличник, е много по-различно - той е обърнат към съвременния свят. Да си отличник, е яко, защото те са екипни играчи, те са иновативни, креативни, целенасочени в своята дейност, обърна се министърът към отличниците.

Амбицията ми е да променя така образователната система, че всички български ученици и учители да бъдат креативни и да произвеждат конкретни неща в своята учебна дейност, за да се развиват като иновативни и търсещи хора. Да си отличник днес е готино. Във века на информационните технологии не може да си успешен без натрупани знания, изградени умения в XXI век. Да си отличник, е готино, защото бъдещите инфлуенсъри ще са днешните отличници, те ще станат успешни създатели на компании, дизайнери, художници, учени, изследователи и добри хора. България се гордее с вас - вие сте нашето бъдеще.

Вижте постиженията на седмия випуск на "Отличниците на България":

Мария е най-добрата математичка в Европа

Мария Дренчева е най-добрата математичка в Европа за 2023 г. Талантливото момиче от СМГ спечели Европейската олимпиада за момичета с максимален брой точки. За какви дъски е възможно еднорогът да обиколи цялото шахматно поле? На този въпрос тя отговаря с проекта си за международния научен форум Step into the futurе.

Играта на шах има много голямо влияние в живота на хората. Беше ми изключително интересно да решавам тези математически проблеми. Любопитството към неотговорените въпроси е това, което ни движи напред, каза Мария по време на церемонията.

Калоян Гешев смята по-бързо от елка

13-годишният Калоян Гешев е най-бързият математик в света. Доказа го тази и миналата година, печелейки световното първенство по скоростно смятане наум. Той е едва вторият европеец, печелил престижната награда. Способностите му са добре известни още от 2021 г., когато с над 50% преднина пред останалите финалисти спечели “България търси талант”.

Успехът се дължи на доста голямата дарба, но и на много тренировки, упоритост, постоянство и търпение. На ден тренирам по един-два часа, а преди състезание - до 4 часа, каза Калоян. А на сцената за секунди сметна колко е корен квадратен от 199926.

Марин е най-добрият шестокласник в Етрополе, иска часът да е 120 минути

Марин Ботев е най-добрият шестокласник в Етрополе. Той е не само отличник от училище “Христо Ботев” в Етрополе, а и режисьор на филма “Да обичаш професията си”, изработен по проекта на “Геотехмин” и “Елаците-Мед” “Да направим филм”. Марин заедно с други ученици разказва за 10 минни професии.

Да си отличник, е много хубаво нещо, да знаеш много, да получаваш много хубави оценки в училище, да те награждават с награди и да участваш в състезания по математика, български и други предмети, казва Марин. И ако беше министър, би направил всеки учебен час с продължителност от 2 часа. Не е много, за да си отличник, каза Марин при получаването на наградата.

9-годишният Иво е в единия процент най-интелигентни хора на планетата

Най-малкият член на “Менса” - България, Иво Кирков е в единия процент най-интелигентни хора в света.

Резултатът на Иво го извел в 99-ия персентил, т.е. в максимума. Това означава, че е в единия процент най-добре решили този тест. За него обаче няма най-труден въпрос от теста.

Въпросите са горе-долу еднакви по трудност. Обикновено, ако можеш един, можеш и останалите, обясни 9-годишният отличник. Бил едва на 2 г., когато се научил да чете, и винаги обича логически задачи. Макар и изключително умен, Иво бил интровертен, затова родителите му го записват в кастинг агенция. От сериала “Откраднат живот” го харесват и му дават роля, а сега вече има зад гърба си много филми и реклами.

Кирил искал да лети в Космоса, а сега е сред топ програмистите

Мечтата на Кирил Тодоров е била да лети в Космоса. След време обаче установил, че за негово огромно съжаление е твърде висок, за да полети в Космоса. С неговите метър и 87 см не се вписва в нужните стандарти за мечтаната професия. И вместо това станал един от най-добрите млади програмисти.

Възползвайте се от всяка дадена възможност, защото това е един ключ, който отваря врата към бъдещия просперитет, каза момчето на церемонията.

“Златният” Виктор печели медали и мечтае да прави наука заради удоволствието

Виктор Лилов е една от надеждите на природните науки в България. Носител е на златен медал от Международната олимпиада по химия, сребърен по биология и сребърен по химия от Международната Менделеева олимпиада тази година. Той е категоричен, че нашата образователна система е добра, защото, за разлика от тази в западните държави, предоставя на учениците поле за изява.

Медали се печелят с много упорит труд и с вяра в способностите ми. Всеки трябва да е уверен и хладнокръвен, каза Виктор.

Самуил, който учи аеронавтика в САЩ, но ще се върне: Отличникът, който сбъдва мечтите си

Отличник означава да си овладял основата и да можеш да се отдадеш на детайла, казва момчето, амбицирано България отново да е космическа сила

“Защо е яко да си отличник? Да си отличник означава да обръщаш внимание на детайлите, след като си овладял основата. Да влагаш труд и постоянство без да очакваш моментални резултати. Дава ти възможност да изживееш най-големите си мечти”. Така първокурсникът Самуил Николов от Авиационния университет “Ембри-Ридъл” описва какво е да си част от проекта на “24 часа” “Отличниците на България”.

Той не можа да дойде на церемонията по награждаване на отличниците, защото вече е в САЩ, където преследва мечтата си - звездите.

Самуил е от Велико Търново. Там завършва Природо-математическата гимназия “Васил Друмев”. Подобно на много момчета, детската му мечта е била да стане космонавт. Пораснал обаче твърде много - над 191 см, което го спряло от мечтата му, тъй като не отговарял на изискванията за ръст. Намерил е обаче алтернатива - наземен контрол, където може да съчетае и другата си голяма страст - програмирането.

Самуил е едва вторият българин, приет да учи “Космически операции” в един от най-престижните университети зад океана - “Ембри-Ридъл” в Дейтона Бийч, Флорида. Първа е Татяна Иванова от Добрич, номинирана в кампанията на “24 часа” “ Достойните българи”.

През последните две години той разработва уебплатформа със съдействието на най-големите компании, които правят космически изследвания. Бил му предоставен достъп до базите данни на НАСА, “Спейс Екс”, Международната космическа станция и други водещи агенции за космически изследвания.

В Авиационния университет решава да кандидатства след един неуспешен прием в САЩ. Опитал да учи компютърни науки, но не се получило. Това обаче го тласнало да преследва истинската си мечта.

“Ембри-Ридъл” един от най-елитните университети в света с най-голямата частна авиационна база. На много малко разстояние от “Кейп Канаверал” и “Кенеди спейс център”, които са едни от най-големите площадки за изстрелване. Да стигне до там обаче е било трудно заради високата университетска такса от 65 000 долара. Бил е одобрен за най-голямата възможна стипендия от 20 000 долара, дадена му е и възможност да започне да работи в кампуса. За да събере първоначалните средства за заминаването му, семейството му обявява дарителска кампания. А резултатите от нея впечатлили Самуил. “Оказа се, че обществото все пак се интересува от такива хора, мотивирани да се развиват”, разказва той.

Въпреки че е избрал на учи навън, студентът е убеден, че един ден ще се върне обратно у нас. “Имам и лични, и обществени мотиви да се върна обратно и да се опитаме да възобновим нещо, което отдавна беше забравено – Българската космическа агенция”, посочва той.

Вече има дори и идеи как да започне - като установи контакти с частни компании, които със собствено и европейско финансиране да възстановят площадката за изстрелване на сателити в Ахтопол, за да може България отново да бъде космическа сила.

Близнаците Никола и Марина са в топ 10 на даровитите деца в света

Паното на 12-годишния Никола Кацарски от Плевен, спечелил Международния конкурс на Европейската космическа асоциация “Моето любимо място на планетата Земя”, ще лети в Космоса. Сестра му Марина пък печели фотоконкурси. С това близнаците се нареждат в топ 10 на даровитите деца в света.

Пейзажи, птички, плажът и морето са любимите неща, които снима Марина.

“Паното представлява ситно набиване на вълна, изобразен е пейзаж, защото много обичам да изобразявам пейзажи”, обясни Никола какво представлява произведението му, което ще лети в Космоса.

Ивона-Сияна, Елица и Анелия са младите таланти в интериорния дизайн

С жива стена от скандинавски мъх в дневната, маса и стол от стари дървени касетки и още практични екорешения Ивона-Сияна Станева, Елица Данева и Анелия Борисова спечелиха първото национално състезание на образователното министерство “Млади таланти в интериорния дизайн”.

“Да си отличник, те учи да си отговорен и амбициозен. Означава да полагаш много усилия, да си постоянен и да не се отказваш. Да постигаш целите си и да радваш всички около теб”, казаха тайната за шестици трите момичета.

Гергана измисли как да се прави лютеница в Космоса

15-годишната Гергана Стоицева доказва как астронавти могат да отглеждат храна по време на мисии в Космоса и е подготвила меню за междупланетен пътешественик.

“Идеята е да бъде максимално адаптирано към всички нужди, всички алергии, зависимости, предпочитания”, разказа Гергана. В менюто тя вкарва български ястия, които са пример за здравословен режим. “Лютеницата е едно от тях, тя съдържа много компоненти, които могат да се отглеждат в космически условия и следователно да се готви на място”, обясни отличничката. През лятото тя ще участва в научния лагер Space Camp в Турция, който е по модел на американската космическа агенция НАСА.

Посланията: Да си отличник, не е лесно, но носи гордост и помага в живота

Даниел Димитров е двукратен сребърен медалист на Международната олимпиада по география iGeo и първият българин, спечелил 2 медала от 2-те си участия, позволени от регламента. Златен медалист - абсолютен шампион, от Международната OLGENAS олимпиада по география в Индонезия през 2022 г.

“Да си отличник, не е лесно, но е яко, защото постигането на целите носи чувство на удовлетворение и гордост”, казва Даниел, който в момента е първокурсник в Политехническия университет в Торино, Италия. Учи “Гражданско и природно инженерство”.

“Да си отличник, идва с няколко много важни качества, които не просто могат да помогнат в гимназията или университета, но и по-нататък в живота. Това са постоянство, адаптивност, самодисциплина. Когато някой се научи да ги прилага в ранна възраст, това ще му помогне много. Затова да си отличник, е наистина яко”, казва Теодор Малчев, който е носител на сребърен медал от Международната олимпиада по лингвистика, а в момента учи в “Харвард”.

Ангел Христов е бронзов медалист от Международната олимпиада по математика в Япония за 2023 г. и единственият бургазлия в националния отбор по математика. “Благодарен съм за номинацията - за мен тя значи много. За жалост, нямам възможност да присъствам на церемонията, защото по същото време вземам участие в провеждането на семинар по лингвистика в Стара Загора”, казва Христов.

Веселин Маркович е бронзов медалист от Международна олимпиада по математика в Япония, има сребърни медали от Младежката балканиада по математика 2021 и от Европейската младежка олимпиада по информатика за 2020 и 2021 г., златен медал от Балканиадата по информатика 2021. “Благодаря за оказаната чест да бъда сред отличниците на България. За съжаление, не присъствам на церемонията, тъй като съм на Балканската олимпиада в Словения. Надявам се с моите съотборници да развеем българския флаг сред златните медали”, казва Маркович. 

Мария Костова получи 100 точки на матурата български език и литература. Писането не ми се удаваше, но учител ми помогна и разбрах, че съм човек на думите, казва талантливото момиче.

10-годишният Сава е сред най-умните на планетата, Йоана изкара 2х100 точки след 7-и клас, а Явор и Преслав са сред най-перспективните ни млади учени

Едва 10-годишен, Сава Троански се нареди сред най-умните хора на планетата, след като миналия ноември реши тест за деца на възраст 10-14 г. Има повече от 50 златни медала по математика от български и международни състезания. Има и златен медал от четвъртата олимпиада Copernicus в Колумбийския университет в Ню Йорк. Той е и звезда на 3-и клас на третия турнир за бързо и вярно смятане. “Да си отличник, е яко, защото имаш възможност да създадеш, каквото искаш и да изживееш мечтата си”, каза Сава.

Йоана Младенова е едно от двете деца у нас, които на националното външно оценяване след 7-и клас изкараха по 100 точки на двата изпита. “Това не е толкова трудно - достатъчно е да имаш добра подготовка, да положиш труд и да имаш вяра в себе си. Моята цел бе да вляза в СМГ, а мечта ми е да съм част от младежкия национален отбор по математика. Важно е не заради славата, а защото харесвам математиката. Тя е част от мен и начин да се изявявам. Математиката ми харесва, а без елемент на удоволствие не си заслужава да правиш каквото и да е”, каза Йоана.

Явор Христов и Преслав Георгиев са вероятно едни от перспективните млади учени в България. Те спечелиха сребърни медали от Международната олимпиада по химия. Явор мечтае за научна кариера и знае как да впечатли с тази сериозна наука дори седмокласници. Не прави експерименти за развлечение или демонстрация, интересува се от синтези на сложни съединения и свири на пиано. Преслав също иска да се занимава с наука и да учи в Софийския университет. “СУ е на доста високо ниво. Ако човек иска да научи нещо, може да го направи навсякъде, тук човек има поле за развитие”, каза той.

 Баян Гечев е златен медалист по астрономия и астрофизика. От негово име награда получи Виктор Лилов.

Близнаците Никола и Марина са в топ 10 на даровитите деца в света

Паното на 12-годишния Никола Кацарски от Плевен, спечелил Международния конкурс на Европейската космическа асоциация “Моето любимо място на планетата Земя”, ще лети в Космоса. Сестра му Марина пък печели фотоконкурси. С това близнаците се нареждат в топ 10 на даровитите деца в света.

Пейзажи, птички, плажът и морето са любимите неща, които снима Марина.

“Паното представлява ситно набиване на вълна, изобразен е пейзаж, защото много обичам да изобразявам пейзажи”, обясни Никола какво представлява произведението му, което ще лети в Космоса.

Автор на статията

24 часа


Споделете статията

Четете още