Евгения Найденова: Историята на Марин Върбанов - Принца от Оряхово, новатор в текстилното изкуство през XX в., оживява в мултимедийна изложба

В този проект ви разказваме 20 истории на българи от Клуба на модерните оптимисти, защото трендът днес е да вярваш, че ще успееш. И да има кой да те подкрепи. Този път ви разказваме за Историческия музей в Оряхово. Той впечатлява посетителите с мултимедийната изложба “Марин Върбанов - Принца от Оряхово”, разположена в Екимджиевата къща. Историята на житейския и професионален път на родения в град Оряхово Марин Върбанов е повече от вълнуваща. Прекарал живота си в България, Китай и Франция, той е една от емблематичните фигури на художествения текстил в международен план. Чрез съвременни технологии и креативни подходи директорът на Исторически музей в град Оряхово Евгения Найденова, кураторът Иво Милев и екипът на студио Phormatik, заедно с подкрепата на Община Оряхово и Фондация “Америка за България”, успяват да създадат завладяващо аудио-визуално преживяване.

- Историческият музей в Оряхово впечатлява посетителите си с интерактивна мултимедийна експозиция “Марин Върбанов. Принцът от Оряхово”. Какво представлява тази изложба, г-жо Найденова?

- Изложбата представя живота и творчеството на проф. Марин Върбанов по едни модерен начин с езика на мултимедийната техника. Шест проектора излъчват едновременно отделни фрагменти видеозапис, свързани с програма. Видеото е хармония от цветове и умело съчетание на снимки и архивни видеоматериали. Разказът представлява звукозапис, синхронизиран с видеото. Изложбата има силно директно въздействие и впечатлява всеки посетител.

- Как се роди идеята да я направите?

- Част от структурата на музея е художественият отдел “Художествена галерия “Проф. Марин Върбанов”, който организира своите изложби в обширна зала от административната сграда на община Оряхово. Отделът притежава картини, графики и скулптури на различни автори, но от именития творец, роден в Оряхово, имаме само една творба - “Чан”. Години наред се замислях върху въпроса как може да се представи по атрактивен начин неговото мащабно творчество, разпръснато в институции и частни колекции по целия свят. Постепенно с развитието и по-широкото навлизане на съвременните технологии в различните сфери се зароди идеята за видеоизложба. През 2021 г. на една среща между дъщерята Боряна Върбанова с г-н Росен Добрев и г-жа Христина Цонева в община Оряхово я споделих за първи път и разговаряхме за възможността да предостави допълнителни материали за своя баща. Идеята придоби ясни очертания следващата година, след посещението в музея на Надя Захариева - програмен директор “Бизнес, предприемачество и технологии” във Фондация “Америка за България”. Тя даде насоки за новите модерни възможности за нейната реализация. Последва проектно предложение към “Америка за България”, което за наша радост беше прието и финансирано. Много благодарим на Боряна Върбанова за предоставените материали за изложбата. Благодарим и на г-н Росен Добрев - кмет на Община Оряхово и на г-н Ивайло Иванов - зам. кмет, за подкрепата. 

- Защо Принца от Оряхово?

- Предпочитам заинтригуващо да казвам: “Заповядайте да разгледате изложбата и ще разберете защо е Принца от Оряхово”. Това е интересен момент, свързан с любовта на Марин Върбанов към Сун и трудностите, които тази любов преодолява, за да се претвори в една красива семейна и творческа връзка за цял живот.

- Къде се помещава оряховският музей, какво може да се види в красивата му сграда?

- Историческият музей в Оряхово е в сграда на два етажа, построена в края на ХIX век. Очарова с детайлите на характерния за периода архитектурен стил - късен сецесион. Влизайки във фоайето на първия етаж, погледът мигновено се спира на вита дървена стълба с виенски финес. Тук са разположени две постоянни експозиции - “Археология” и “Възраждане”, и трета зала за временни изложби. Част от експонатите са рядко срещани и представляват интерес както за българските, така и за чуждестранните посетители. Освен тази централна сграда и споменатите Художествена галерия “Проф. Марин Върбанов” и новата изложба “Марин Върбанов. Принцът от Оряхово” в Екимджиевата къща, музеят разполага с още два обекта - Къща-музей “Дико Илиев и духовите музики” и Етнографската къща. В първия могат да се видят експозиции “Дико Илиев”, “Андрей Чапразов” и “Градски бит от 20-30-те години на ХХ век”, а във втория - експозиции “Народен бит и култура” и “Градски щрихи”. 

- Много години посвещавате на работата в музея. Какво се е променило от първия ви ден досега в Оряхово, а и в музеите в България?

- Промени се визията в съответствие на нашето съвремие с реновиране на сградите и помещенията, с осигуряването на нови витрини и осветление. Вече имаме и нови технологични възможности за представяне на културно-историческото ни наследство.

- Чрез използването на технологиите като инструмент в представянето на нови изложби и проекти успявате ли да предизвиквате интереса на по-младите посетители?

- Със сигурност технологиите са един от начините за привличане и задържане на интереса на младите хора, в чието ежедневие те постоянно присъстват. Преките ни наблюдения го доказват. Съвременното предизвикателство е именно по какъв най-подходящ начин да се съчетаят технологиите с музейните цели и да се намери най-ефективното им приложение. 

- Как музеите у нас трябва да ангажират своите посетители по интересен начин?

- Трябва да има различни подходи и различни представени теми, така че всеки посетител да намери своето нещо, което ще го заинтригува. Включването му с някакво лично действие и преживяване също е възможност в това отношение - да потърси например сам правилния отговор на даден въпрос срещу някакъв вид поощрение или да има интерактивен достъп до допълнителна информация.

- Едва 545 000 чужденци са посетили българските музеи през 2023 г., което е много по-малко отпреди пандемията. Какво още е нужно, за да влизат в тях повече чужденци?

- Трябва да се предлагат беседи на чужд език. Надписите в експозициите да са на български и английски език. Да има екскурзоводи, владеещи езици.

Туроператорите да насочват чужденците към музеите. Да бъде регламентирано публикуваната в интернет информация да не се ползва за беседа от страна на чуждите оператори и екскурзоводи, които идват у нас и вземат възнаграждения за това.

- А как изглежда през вашия поглед бъдещето на успешните проекти в българските музеи?

- Предполагам, че ще се запази показването на оригинални артефакти, но дигитализацията и технологиите ще бъдат на много по-високо ниво и ще са неразделна част от музеите.

- Какви са впечатленията ви от Академия “Муза”, която Фондация “Америка за България” прави?

- Успях да отида на второто издание на академията в Благоевград, поканиха ме като лектор да представя изпълнението на изложбата. Изключително впечатлена съм, защото колегите имат възможността да чуят лектори от Америка, които да представят различни подходи в музейната работа. Има практически задачи, които са много интересни. Например участниците, разделени на групи, трябваше да предложат обновяването на отделни експозиции в Регионалния музей в Благоевград. Възникнаха много атрактивни и различни идеи. Беше изключително интересно и полезно. Може да видиш примери от чужбина как са подредени музейни експозиции и как представят съдържанието си. Смятам, че Академията е много полезна, защото дава нови идеи, нови възможности да обмислиш начина, по който да работиш в музея, излизаш от своите очертания, запознаваш се с колеги, имаш достъп до опита им. 

- По какви експозиции и проекти работите?

- В момента подготвяме необходимата проектна документация за обновяване на експозиция “Възраждане” - в съответствие с нормативните изисквания. Това включва всички елементи от по-различния начин на представяне на експоната до осветлението, охраната и пожарната безопасност.

В процес на изпълнение сме на проект “Мост към нови публики”, финансиран от Национален фонд “Култура”. Проектът включва обновяване на музейния сайт и създаването на дигитални каталози с допълнителна информация за всеки изложен експонат в залите “Археология” и “Възраждане”. Каталозите ще са достъпни на интерактивни екрани и всеки посетител ще има възможност да ги ползва според интересите си. Същевременно чрез екраните ще осигуряваме и аудиобеседи на български и английски, а впоследствие и на други езици.

Продължаваме да работим и по мултимедийната изложба “Марин Върбанов. Принцът от Оряхово”. Сега се предлага на български и английски, но желанието ни е да има на френски и китайски език. Изготвянето на нови рекламни материали също ни е приоритет.

- С какво друго може да се похвали Оряхово? Разкажете ни за града.

- Оряхово е малък, но красив и със собствено очарование крайдунавски град. Вековната му история е богата на събития. Създаден през Ранното средновековие със своя крепост, Оряхово се развива без прекъсване през всички следващи епохи. Днес той е добре поддържан град с добра визия благодарение на усилията и грижите на община Оряхово и неговото ръководство. Приятни паркове предлагат условия за разходка и почивка. Новата крайдунавска алея е често посещавана както от местните жители, така и от гостите на града. В края на алеята разкрихме запазена част от основите на стара баня - османски хамам, построен през XVI век, който предстои да бъде експониран и да стане част от местните забележителности. Културният живот е изключително активен. Част от него са изявите на Младежки духов оркестър “Брас Бенд Оряхово” и на групите към ЦПЛР-ОДК “Людмила Живкова”, на Духовия оркестър “Дико Илиев” и самодейните състави при НЧ “Надежда 1871”, на децата от ДГ “Пролет” и ДГ “Дружба”, на учениците от НУ “Св. Кирил и Методий”, НУ “Д-р Петър Берон” и СУ “Христо Ботев”. Друга част са събитията, организирани от екипа на Дирекция “Административно обслужване, образование, спорт, култура и хуманитарни дейности” под ръководството на секретаря на общината г-жа Христина Цонева. Музеят също има съществен принос. Спортът се развива и има своите успехи благодарение на клубовете по класическа борба, бадминтон и футбол.

Оряхово има какво да покаже и с какво да привлече своите гости. Гордее се с имената на много видни личности и с богатото си минало, с днешното развитие на спорта и културата. Затова гостоприемно се обръщам към читателите - заповядайте при нас! 

“Академия Муза” е серия от обучителни семинари за експерти, които работят или се интересуват от развитие на музеите и галериите в България. Създадена от “Америка за България” през 2023 г., академията цели да предостави обучения и международен опит за подобряване на посетителското преживяване в българските музеи и галерии, да поощри творческия подход при поднасянето на информацията в тях, да промени начина, по който те разказват своите истории, за да стане той увлекателен и интересен за публиката. Академията дава възможност експертите от музеите и галериите да се срещнат и да обменят опит, знания и ресурси и най-вече да създадат общност заедно с други експерти и творци – художници, разказвачи, дизайнери, архитекти и технолози. Основен принцип в академията е “Можело!” – което означава, че няма невъзможни неща за професионалистите в сферата.

Автор на статията

Виктория Костова Виктория Костова


Споделете статията

Четете още