НА ЖИВО: Пленарно заседание на 49-ото Народно събрание

Видео Подкаст image/svg+xml

Ученици на ПЧМГ обраха златните медали на Жаутиковската олимпиада

На състезанието е имало още шест български отбора, но нито един не е постигнал такъв успех

Български ученици са взели златни медали и в трите дисциплини на юбилейното двадесето издание на Жаутиковската олимпиада - едно от най-престижните научни състезания в света.

Като златните медалисти по математика, физика и информатика са все възпитаници на Първа частна математическа гимназия. На състезанието в казахстанския град Алмати България бе представена от 7 отбора, но само този на ПЧМГ успя да спечели златни медали и в трите дисциплини. А общо отборът има шест медала.

ПЧМГ има златни медали и в трите състезателни дисциплини, като носителите им са Гео Калфов, 12.клас (физика), Милен Шуманов, 11.клас (математика) и Андрей Стефанов, 9.клас (информатика). Със сребърен медал се окичи и младият физик Илия Василев от 11.клас, а бронзови медали завоюваха математиците Виктор Костадинов от 12.клас и Филип Стефанов от 11.клас. Ръководители на отбора са доказалите се професионалисти Никола Каравасилев (преподавател по физика) и Ирина Шаркова (преподавател по математика) от ПЧМГ.

Най-престижното международно състезание по природни науки се проведе присъствено за първи път от три години насам, като по традиция домакин е град Алмати, Казахстан. От 8 до 13 януари 2024 г над 700 ученици от 16 държави премериха сили по математика, физика и информатика.

Автор на статията

24 часа


Споделете статията

Четете още