Световният шампион Дамян се врича на математиката завинаги

  • За 2 часа решил 30 задачи, за да спечели титлата в Малайзия
  • Кметът на Варна Благомир Коцев обеща на златното момче 3 неща - сред които, че приема да е патрон на Балканиадата по математика в морската ни столица

Световният турнир на шампионите по математика се проведе в столицата на Малайзия Куала Лумпур. За едно варненско момче това бе състезанието, от което се върна със златен медал.

За осмокласника Дамян Накев

не е било никак лесно да се справи със сериозната
конкуренция от 300 деца от целия свят

в различни категории. За 2 часа трябвало да реши 30 трудни задачи.

И той успява! Ученикът във варненската математическа гимназия донесе голяма радост на близките и учителите си, като спечели голямото отличие. Това състезание се провежда в началото на всяка година в някоя азиатска столица. На последното 6 българчета се явяват, като всички се връщат с медали.

"Чувствам се невероятно. Усещах, че ще грабна златото, въпреки че часовата разлика ме притесняваше", разказа Дамян за "24 часа" и допълва, че това е най-голямата награда, която е получавал досега.

"До престижното състезание на 6 януари не се стигна лесно - за да те допуснат, трябва да си спечелил други сериозни турнири", разказва гордата майка Теодора Узунова, която придружава сина си до Малайзия.

Правото да участва в световния турнир на шампионите Дамян получава, след като спечели купа за втори вицешампион на финалния кръг на международна математическа олимпиада още през март 2023-а.

Победата в Малайзия се харесала на Дамян и той
планира да се състезава отново

догодина за математическото азиатско злато в Тайпе. Момчето вече е минало квалификациите за две олимпиади и ако се пребори за златен медал, ще получи разрешение от високия форум.  

Родителите на Дамян са неотлъчно до него въпреки грижите за двамата му по-малки братя. Семейството финансира пътуването и сериозната подготовка, школите, които посещава от години младият математик.

Той е влюбен в математиката още от детската градина, когато тогавашната му учителка г-жа Миевска насочва възпитаниците си към математическо състезание, което той печели от раз.

Оттогава Дамян е запленен от точните науки и не спира да решава трудни задачи и да печели награди.
Майката планира по-дълго пътуване, за да може Дамян да преодолее часовата разлика, и така двамата прекарват около седмица в магичния азиатски град.

В деня на състезанието той

успява да се мобилизира и дава всичко от себе си, за да покаже, че е най-добрият

При изнасяне на резултатите успява да убеди един от оценяващите в правотата на тезата си и така те приемат решението за вярно.
На престижното състезание има отличени и други българчета в различни категории. Със златни медали са още Йордан Свеженов, Теодор Лалов, със сребърни – Яков Младеновски, Георги Котарев, а с бронз – Раян Камаринчев. Те са от различни български градове.

Родителите на варненския победител са свързани с точните науки, баба му и дядо му са строителни инженери, а средният му брат, макар и само на 5 г., вече дава признаци, че ще е следващият член на семейството, който ще обръща сериозно внимание на математиката.

Майката Теодора Узунова е изключително горда с успеха на сина си и се радва, че той много целенасочено се занимава с това, което харесва.

Дамян е късметлия, че среща много добри учители по пътя си в многобройните школи и кръжоци, които посещава още от първи клас. Те виждат нещо в него и му помагат да върви напред, разказва Теодора.

Усещането е невероятно, това е най-голямото
състезание, в което някога съм участвал,

и тази победа е много важна за мен. Знам, че животът ми завинаги ще е свързан с математиката, категоричен е Дамян.

Сега погледът му е устремен към балканиадата, за целта трябва да се класира на национален кръг на олимпиада в България и готово.

Миналата седмица кметът на Варна Благомир Коцев покани Дамян в общината, за да го поздрави лично, и му връчи монета, реплика на най-старото обработено злато в света, открито във Варненския халколитен некропол.

"Поздравявам Дамян Накев за огромния успех, който постигна на олимпиадата в Куала Лумпур – златен медал по математика. Пожелавам му още много успехи занапред. Сигурен съм, че ще има такива.

Обещах на варненското златно момче три неща.
Първо, че ще отида на турнир по решаване на задачи с него и другите талантливи шампиони от математическата гимназия, но преди това ще се подготвя.

Второ, че сме намерили 9 млн. лв. за тази година да започне строежът на нова сграда на математическата гимназия и докато Дамян завърши училище, сградата да е толкова готова, че да учи в нея.

И трето, че с чест приемам да съм патрон на Балканиадата по математика във Варна през април в отговор на поканата на директора на гимназията Елеонора Павлова", заяви Благомир Коцев след срещата с талантливия математик.  

Автор на статията

Надежда Алексиева Надежда Алексиева


Споделете статията

Четете още