Йоанна от Елена е в Кралската лига по английски, но има и медали за български и информатика

Деветокласничката е любопитна, подготвя сe
сама, и побеждава без комплекс, че е от малък
град и без сериозни финансови възможности

"В моя клас са повече по живота, не са толкова амбициозни. Аз съм любопитен човек и обичам да съм информирана във всяка една област. Всичко ми е интересно и се старая да се развивам."

Така деветокласничката Йоанна Костадинова от град Елена описва най-кратко пътя към впечатляващия успех, който постигна през 2023 г.

В Кралската лига на Международната кингс олимпиада тя завоюва златен медал и диплом за постигнати изключителни резултати по английски език, стана първа в страната по информатика в нейната възрастова група и взе сребърен медал за уменията си по български език.  

"Записах се на олимпиадата по английски език. Имаше квалификационен кръг, който беше безплатен. След това на финалния кръг изкарах добри резултати и започнах да се изкачвам и по-нагоре с медалите", обяснява тя.

Олимпиадата Кингс се провежда онлайн. Резултатите и класирането излезли след месец.

"Вижда се кой на кое място е, с колко процента и колко верни отговора има на теста", разяснява Йонна. Категорично не била изненадана, че е първа. Уверена е в подготовката си по английски език.

"Ако беше по-малко, тогава щях да съм неприятно изненадана", казва със самочувствие момичето от Елена.

Значимо е постижението й по информатика. Нейните знания й гарантираха първото място в страната в нейната възрастова група. Тя получи диплом за постигнати изключителни резултати по информатика и специална награда - дрон, за успешното си представяне.  

"Първоначално започнах в училище да се подготвям, след това се записах и на Кингс олимпиадата по информатика", обяснява тя. Няма комплекс, че е от малък град и възможностите са по-ограничени.

Йоанна е от хората, които имат нагласата на победители - да учат непрестанно и да постигат целите си.

"Аз си обичам града и той ме обича", подчертава момичето от възрожденска Елена. За да развива заложбите си и за изключителното си усърдие, тази учебна година тя е носител на личната стипендия на директорката на СУ "Иван Момчилов" Димитринка Кузманова.

През 2020 г. съдбата й нанася най-тежкия удар за едно дете - губи майка си. Въпреки всичко тийнейджърката успява да се отърси от болката.

"Останалата част от семейството много силно ме подкрепи тогава. Баба, леля, татко, дядо, всички се обединихме и започнахме заедно да градим моето бъдеще", разказва Йоанна.

"Много труд и изключително постоянство - така се постигат резултати. Трябва постоянно да си концентриран, да следиш какво се случва и как да го направиш, за да стане добре", смята тя. Няма учебен предмет, който да й куца. Пълна отличничка е и намира, че това е cool (готино, яко).  

Подготвя се сама, не разчита на частни уроци или школи. Работи вкъщи - през седмицата над уроците за училище, а през почивните дни се отдава на страничните неща като рисуване, информатика и т.н.
Йоанна и преди е имала награди, но в изобразителното изкуство.

Участва в областни, национални и международни конкурси. През февруари м.г. спечели втора награда в националния конкурс "Свети Трифон Зарезан" в Сунгурларе, а през юни се класира на първо място в конкурса "Фолклорните традиции в моя роден край" в Лясковец. Заложбите и влечението към четката е наследила от леля си Добромира - учител по образование.

Специалностите й са История и география, а след това и Информатика, но работи в прокуратурата в Елена. След като момичето губи майка си, тя се занимава най-вече да развива разностранните таланти на племенницата. "Когато имам нужда от помощ, леля винаги е готова да ми подаде ръка", благодарна е Йоанна.

"Тя започна още от малка да се занимава, но в последните 3-4 г. доста напредна. Най-напред работеше с акварел, после премина на акрил, напоследък маслените бои й станаха любими.

Миналата година участва с голямо платно в конкурс на моден бранд, където трябваше да представят птици в естествената им среда. Не спечели, но това е една от най-добрите й рисунки", разказва лелята. С маслени бои е изпълнена и творбата й за конкурса в Лясковец.

В края на 2022 г. грабнала Специалната награда за рисунка "Магията на фолклора" в испанския град Валядолид. Сестра й Косара върви по нейните стъпки. 10-годишното момиченце също печели конкурси. Отличничка е, много знаеща и можеща.

"Много се гордея с техните постижения и с това, че въпреки загубата на майка им, се развиват чудесно с подкрепата на цялото семейство, което е решаващо", казва бащата Костадин Костадинов. Той е юрист и работи като държавен съдебен изпълнител в Районния съд. Покойната му съпруга Петя пък е завършила Международни икономически отношения. Била служител в община Елена, отговаряла за общинската собственост, концесиите и приватизацията.

"Майка им беше много напориста, искаше добро бъдеще за децата. Да бъдат на най-високо ниво, за да могат да постигнат всичко, за което мечтаят. Може би отнякъде отгоре тя ги тласка напред", споделя през сълзи баба Йорданка.

А голямата й внучка има ясна цел - иска да се развива още повече и то в най-различни аспекти. Жадна е да пожъне още успехи. Това и гарантира повече възможности, сред които да избира посоките в живота след училище.

"Може би ще е нещо с информатика, но още не съм решила", откровена е Йоанна. Макар в само в 9-и клас, тя вече пише кодове и програмира в интегрираната среда за разработка на софтуерни приложения Visual Studio, използвайки C Sharp.

"Колкото и да е изморен човек, колкото и да му се иска да се откаже, трябва да продължи напред. Трябва да има постоянство, за да може да постига такива успехи, като моите", уверена е ученичката.

Автор на статията

Дима Максимова Дима Максимова


Споделете статията

Четете още