В половината общини заетостта е 50%, трябват таргетирани регионални политики

В над половината общини у нас заетостта е около и под 50%. За да се преодолеят дисбалансите на регионите в България са необходими регионални политики. Това стана ясно по време на представянето на изследването на Съвета за икономически анализи "Мултипликаторите на работните места в България". То е изготвено от доц. Пламен Ненов, секретар на Съвета и Рада Павлова и беше представено днес в Министерския съвет.

Според изследването има дисбаланси в нивата на заетост и икономическа активност в България, от което може да се направи изводът, че са необходими по-таргетирани регионални политики, за да се справим с тях, обясни Ненов.

В повече от половината от общините в България заетостта е около или под 50 на сто, сочат данните на Агенцията по заетостта.

Средният местен мултипликатор на заетост в България е 1,3, каза Ненов. По-малките общини в България са по-уязвими на големи шокове, изтъкна той. Препоръчва се диверсификация на местните икономики на малките общини, а също улеснен достъп до финансиране на малки и микро предприятия.

Автор на статията

24 часа


Споделете статията

Четете още