Четирима шампиони от Първа частна математическа гимназия събраха над 10 кг медали

За Гео, Милен, Сара, Илия изкуственият интелект никога няма да замени учителите им, които умеят да ги мотивират

За мен математиката е езикът на Вселената, казва Гео Калфов, абитуриент в Първа частна математическа гимназия.

Без тази наука не бих могъл да направя нищо от това, с което се занимавам в момента, продължава Илия Василев, 11-класник в същото училище.

Решаването на задача ти носи вътрешно удовлетворение, особено ако много си се старал и си се подготвял, за да решиш конкретна задача, категоричен е 11-класникът в ПЧМГ Милен Шуманов.

Ще продължа да се занимавам с математика и да се подготвям за следващи състезания, допълва 10-класничката Сара Илиева, която замина за Ташкент за поредно състезание.

Четиримата от елитната ПЧМГ говорят с такава любов за сложната математика, че страничният наблюдател решава, че или този предмет вече е различен, или тийнейджърите са подменени. Още повече че следва страстно обяснение и към други науки като физика и астрономия. Тази любов обаче се отплаща. Четиримата са носители на купища награди от национални и международни състезания, а общата тежест на медалите им е над 10 килограма.

Директорката на училището Мария Бозаджийска обяснява успехите на учениците със спокойната творческа атмосфера и квалифицираните учители.

Даваме възможност децата да се развиват не само в академична среда, а и в спорта, изкуствата - всеки да намери своето място, казва педагожката. Най-голямата радост за учителите била тръпката, която виждали в учениците, гонейки успеха и това, че си помагат, споделя рецептата директорката.

Всяка любов изисква усилия. Тези четирима ученици рядко почиват,

пътуват непрекъснато, стягат куфарите за минути

Сара се занимава с математика от 8 години. Откроява като най-голямо свое постижение досега бронзовия медал на Младежката балканиада по математика от 2022 г. Милен Шуманов се гордее със златния медал от Жаутиковската олимпиада в Казахстан.

“Най-големите ми постижения са златният ми медал на Младежката балканиада по математика през 2022 г. и сребърният от международната Жаутиковска олимпиада през 2024 г. Най-много обаче се гордея с двете злата от IYMT и среброто, поради което бях капитан на отбора последната година”, казва Илия.

Сред впечатляващите постижения на Гео са също злато от Международната Жаутиковска олимпиада по физика, сребърният от Балканската олимпиада по физика в Кипър и бронзовият от Европейската олимпиада по физика в Германия.

Освен страстта към науката общото между четиримата е, че избрали училището точно заради индивидуалния подход към всеки и невероятните учители - създатели на победители, а обучението и надграждането на знанията сбъдва мечтите им.

“Знаех, че подготовката тук е на световно ниво, и това се доказва от всичките школи, в които участвам. А паралелките са по-малки, отколкото в другите математически училища в София”, казва Илия. Учителите се опитват не само да ни преподават, но и да ни помогнат в личностен план, не само в състезателен подход, поне на мен, допълва Милен. Сара избрала Първа частна математическа гимназия заради дисциплината.

Обожават своите педагози.

Изкуственият интелект може да проверява тестове, но само учителите умеят да ги мотивират

А и човешкото никога няма да бъде заменено от изкуственото, убедени са и четиримата. Не на всеки от тях родителите са амбициозни, но те самите са амбициозни. Категорични са обаче, че винаги са ги подкрепяли и побутвали към пътя до медалите.

Всъщност математиката съвсем не е единственото, с което се занимават четиримата тийнейджъри. Илия свири на пиано, рисува и спортува. Милен обича да играе футбол.

“Аз намирам красотата в изкуството, литературата. И същата тази красота успявам да намеря и във физиката. Може би заради това я харесвам толкова много като специалност”, казва Гео. Сара също разтоварва с изкуство.

Лятото на Сара, Илия, Милен и Гео ще е не само ваканция, но и допълнителна подготовка.

“За мен времето, в което съм в училище, е по-спокойно, защото в този период има по-малко международни олимпиади и по-малко подготовки”, казва Илия. Наскоро преброил дните, в които все още няма планирана олимпиада, курс или лагер до началото на учебната година. Излязло, че отсега до 15 септември има общо 15 дни без фиксиран ангажимент, обобщава тийнейджърът, който обаче е убеден, че ще има прекрасна ваканция.

На абитуриента Гео

училището ще липсва, защото се разделят

“Надявам се, че ще имам възможността да се връщам от време на време, където и да продължа да следвам.” Гео би помагал на по-малките таланти в ПЧМГ да се подготвят за школи и състезания. И като приятел, разбира се, категоричен е младежът.

Автор на статията

Ярослава Прохазкова Ярослава Прохазкова


Споделете статията

Четете още