С 290 лв. ще се увеличи заплатата на всеки преподавател във вуз (Обзор)

Днес мислят как да се разпределят за администрацията

С 290 лв. ще се увеличи заплатата на всеки представител на преподавателския състав в държавните висши училища. Това бе договорено на среща на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков с представители на синдикатите и Съвета на ректорите.

През миналата седмица министерството преведе по сметките на университетите наличните 39 млн. лв. от бюджета. С тях се обезпечава нарастване на минималната заплата за най-ниската академична длъжност на 2 100 лв., смятано от 1 януари 2024 г. Предвидено е и финансиране за увеличение на заплащането и на всички останали академични длъжности средно с по 240 лв.

“Това би създало диспропорции между различните академични длъжности. Затова в хода на преговорите служебното правителство се ангажира с осигуряване на 5,8 млн. лв., които са част от допълнително отпуснатите за университетите 40,7 млн. С тях ще се постигне еднаква стъпка на увеличение на заплатите на всички преподаватели с по 290 лв.”, обясниха от МОН.

Договорката е постигната ден след стачката на университетите - в понеделник над 40 вуза останаха затворени.

С 12% ще се вдигнат заплатите и на административния персонал и научноизследователския състав. синдикатите подкрепиха крачката, чака се становището от Съвета на ректорите в сряда. По разчетите на МОН за тази мярка ще са нужни около 26 млн. лв. от осигурените 40,7 млн.

Останалите 7,5 млн. ще се разпределят за увеличаване на докторантските стипендии.

“Ще действаме бързо, за да може допълнителните средства по сметките на университетите да постъпят максимално близо до 24 май - така ще засвидетелстваме едно уважение към висшите ни училища”, каза министър Цоков.

“Това е първата стъпка, както казахме миналата сряда при срещата с министър-председателя. Оттук нататък пътят е доста дълъг. Надявам се да стигнем до формирането на политики във висшето образование. 39-те милиона са част от бюджетната рамка за тази година. Това не е нещо допълнително, нито нещо ново. Когато парите от министерството на финансите са стигнали до министерството на образованието, беше направена срещата, на която стана ясно, че първата стъпка ще е от 290 лв.”, коментира за “24 часа” проф. Миглена Темелкова, ректор на Висшето училище по телекомуникации и пощи и председател на Съвета на ректорите. На извнърдено заседание сдружението ще изготви становище как да стане разпределението на парите, с които да се вдигнат заплатите на администрацията.

Автор на статията

24 часа


Споделете статията

Четете още