Непрекъснато обогатяваме асортимента, никога няма да направим компромис с качеството, уверява собственикът на семейната компания
Димитър Маджаров завършва Висшия институт по хранително-вкусова промишленост (днес Университет по хранителни технологии) в Пловдив през 1983 г. Години наред работи в ДСО „Родопа" в Бургас като инженер-технолог на месни продукти. По-късно заедно със съпругата си Юлия Маджарова, която също е технолог, но на млечни продукти, се връща в Пловдив. Двамата основават фирма за търговия с храни. Бизнесът се развива, компанията започва да произвежда месни и млечни продукти под марката „Димитър Маджаров" и да ги предлага у нас и в чужбина.
Димитър Маджаров е член на Управителния съвет на Асоциацията на месопреработвателите в България и председател на Сдружение „Традиционни сурово-сушени месни продукти".
- Г-н Маджаров, как от малка търговска фирма станахте производител, който присъства в цяла Европа?
- По професия съм инженер-технолог по месопреработка, а съпругата ми Юлия е инженер-технолог по мляко и млечни продукти. Продължихме да работим в сферите, в които бяхме работили преди, само че в частния сектор.
Започнахме с търговия с хранителни продукти през 1991 г. В началото бяхме само аз, Юлия и още трима-четирима човека. През 1994 г. взехме под наем цех за колбаси и така аз започнах да се занимавам с производство на месни продукти. През 1998 г. наехме и млекопреработвателно предприятие, което оглави съпругата ми.
За успеха се иска огромно желание за работа и за доказване. Ние искахме да се наложим на пазара. Още от самото начало започнахме да правим всичко от истинско месо и от мляко. Никога не сме влагали заместители в продуктите си. Използваме качествена суровина, съвременно оборудване, български рецепти.
Печелим и задържаме клиенти с постоянство и с вяра в добрата храна.
- С какво не бихте направили компромис?
- Никога няма да направим компромис с качеството. Спазваме международни стандарти за качество и безопасност, като част от тях внедрихме в производството по наша инициатива.
Не бихме направили компромис и с доверието на клиента.
- Промениха ли се предпочитанията на потребителите за тези близо 35 години, откакто сте на пазара?
- Хората са още по-взискателни към храната, която поставят на трапезата си. Съвременният човек обича разнообразието и удобството. Навярно затова различните видове предварително нарязани месни деликатеси (т.нар. slice продукти), които са готови за консумация и лесни за сервиране, доста се търсят. Продажбите им всяка година бележат ръст у нас и в държавите, в които присъстваме. През последните години се наблюдава и повишено търсене на продукти за здравословен живот и рационално хранене. Затова например за активно спортуващите разработихме серията Protein Plus - шест продукта с високо съдържание на протеини. От българско мляко, с традиционна закваска, с естествено съдържащи се протеини. Protein Plus вече може да се намери в национални и локални вериги и супермаркети.
- Най-важните постижения на „Димитър Маджаров"?
- От малка фирма за търговия от гараж под наем станахме производител, на който хората вярват. Започнахме с четирима служители, днес сме над 320. Непрекъснато обогатяваме асортимента си и се стремим да бъдем първи на пазара в определени аспекти.
Една от първите компании сме, които се сертифицираха за производство на българско бяло саламурено сирене и българско кисело мляко по европейския стандарт Защитено наименование за произход (ЗНП). Този стандарт дава на хората
още по-големи гаранции, че консумират качествено, изцяло българско сирене и мляко. Бяхме и едни от първите, които пуснаха кисело и прясно мляко без лактоза (Lаcto Free). Засега сме единственият български производител с цяла серия обогатени с протеин млечни продукти (Protein Plus). Подкрепяме благотворителни каузи, свързани със здравословния начин на живот, опазването на българското културно наследство и развитието на българския талант.
- Какви новости има при вас?
- В момента изграждаме нова пречиствателна станция в мандрата. Инвестираме в модерна slice машина за продукти, за да предложим нови предварително нарязани месни деликатеси. И да отговорим на търсеното от съвременния човек удобство при сервирането на храната и разнообразие на трапезата,
около която се събира цялото семейство.
- Как си представяте „Димитър Маджаров" след 10 години?
- Искаме фирмата да стои още по-добре на пазара и името ни винаги да се свързва с хубавата храна.
Искаме децата и внуците да наследят бизнеса и да продължават да го развиват. Вярваме, че ще бъдат толкова безкомпромисни към качеството на продуктите ни, колкото сме ние сега.
„Димитър Маджаров" е семейна фирма, която произвежда продукти от мляко и месо вече близо 35 години. Ръководител на месопреработвателното предприятие в Пловдив е Димитър Маджаров. Съпругата му Юлия Маджарова управлява преработката на мляко в гр. Стамболийски. Дъщерята Станислава Маджарова е заместник-управител и директор маркетинг, продажби и износ. Синът Филип е финансист със собствен бизнес в друга сфера, но и той помага на семейното предприятие чрез съвети.
Производството на фирмата покрива 6 международни и национални стандарта: Добри производствени практики (GMP), НАССР и International Food Standard, ЗНП и БДС при млечните продукти, Европейски регламент за храни с традиционно специфичен характер при колбасите.
Продуктите на „Димитър Маджаров" имат 20 награди за качество и се изнасят на 4 континента.