
Министърът на туризма Мирослав Боршош и кметът на Пловдив Костадин Димитров поздравиха участниците в конкурса "Млади изследователи"
В незабравим празник за младите хора се превърна Денят на отворените врати в Университета по хранителни технологии в Пловдив. Стотици ученици от над 40 училища от страната видяха материалната база на висшето училище и условията, при които се провежда обучението. В разположени в двора на университета шатри бяха демонстрирани нови решения в зелените технологии и роботиката. Бяха представени последните тенденции в хранителната индустрия, безотпадните технологии, здравословните храни и напитки. Сред атрактивните продукти, приготвени от студентите, вниманието привличаха сладолед с ферментирали гъби, кейк със сладки картофи, слънчогледово олио с босилек и риган, кашкавал с лавандула, дюлев пестил за сирена, пастърма от говеждо и конско месо, нови видове бира и вино с подправки.
“Нашият университет е сред най-важните образователни центрове в хранителната и биотехнологичната индустрия и туризма. Обучението тук се извършва в модерно оборудвани учебни и научни лаборатории. Науката за храните винаги е била и ще бъде актуална тема в обществото, тъй като е пряко свързана с качеството на живот на човека”, заяви в приветствието си ректорът на УХТ проф. Галин Иванов. Той насърчи младите да продължат образованието си тук, тъй като всички, които завършат, изграждат успешни кариери. “От тази учебна година стартира обучението в няколко нови бакалавърски специалности ‒ „Кафе, чай и бариста”; „Козметика и дрогерия”; „Екотехнологии и продоволствена сигурност”; „Детско и юношеско хранене”; „Мехатроника, роботика и изкуствен интелект”; „Опаковане и логистика”, допълни проф. Иванов.
Големи вълнения предизвика и финалът на ученическото състезание “Млади изследователи”. В тазгодишната надпреварата участваха 107 отбора с над 250 членове. Те бяха поздравени от министъра на туризма Мирослав Боршош и кмета на Пловдив Костадин Димитров.
"Щастлив съм да видя толкова много млади хора, които вече са избрали своя път за развитие. Туризмът е много интересен и важен отрасъл и ви уверявам, че перспективите пред него са големи и вие може да постигнете много успехи", заяви министър Боршош. Кметът Костадин Димитров добави, че Пловдив се превръща в център на винения туризъм.
Победители в състезанието станаха темите: в направление "Биотехнологии" ‒ "Изследване на растежната динамика на микроорганизми в условията на гравитация", разработена от ученици от 11 клас на ЕГ "Иван Вазов" - Пловдив; в "Парфюмерия и козметика"‒ "Нежност от природата", разработена от дванадесетокласници на ПГЕХТ "Проф. Асен Златаров" - Плевен; в "Хранене и здраве" ‒ "Традиционни и съвременни български здравословни хранителни режими", разработена от десетокласници на ЕГ - Пловдив.
Отборите в направление „Храни и напитки“ бяха разделени в две поднаправления поради големия брой участници. Призовите места заеха темите "Здравословна ли е традиционната българска кухня?", разработена от ученици от 11 клас на СУ „Езарх Антим Първи" -Казанлък, и "Квасена - магията на живата закваска в модерната пекарна", разработена от единадесетокласници на ПГХТ – Пазарджик. В "Екология и зелени технологии" най-високо оценена бе темата "Вторият живот на лавандулата: Иновативни решения за отпадъците от лавандулово масло", разработена от ученици от 11 клас на ППМГ "Добри Чинтулов" - Сливен, а в "Мехатронни системи" ‒ "Разработване на високоефективен автомобил-прототип с електрическа батерия, участващ в състезанието Shell ecomarathon", представена от единадесетокласници на ПГСГСТ "Никола Вапцаров" - Чепеларе.
В "Икономика и предприемачество" на първо място се класира разработката "Интелигентен хладилник NUTRICOOL“ на ученици на НПГ "Димитър Талев" - Гоце Делчев, а в “Туризъм, ХоРеКа, кулинарен мениджмънт и кетъринг” спечели темата "Интелигентни хотели", разработена от дванадесетокласниците на ПГИТ “Алеко Константинов” - Велинград. Допълнителни парични награди за победителите в състезанието бяха предоставени от "Лотела", РИОСВ, БНАЕМПК, СХП, Agriventures и "Биовет"-Пещера.