
Възпитаници на Университета по хранителни технологии се реализират успешно във водещи компании
През 2025 г. се навършват 120 години от забележителното научно откритие на първия доказан от науката микроорганизъм с пробиотични, профилактични и лечебни свойства, изолиран от оригинално българско кисело мляко – Lactobacillusbulgaricus. Българинът д-р Стамен Григоров като асистент на проф. Леон Масол в лабораториите на Медицинския университет в Женева, успява през 1905 г. да открие и изолира „българската пръчица“ за подквасването на млякото.
Специфичните бактерии и технологията на производство са в основата на българското кисело мляко, с което България е така популярна в Япония. Наскоро засилен интерес за сътрудничество с Университета по хранителни технологии в Пловдив прояви Университет „Рицумейкан“ в Киото.
В продължение на инициативите, с които УХТ отбелязва престижната за българската млечна индустрия годишнина, разговаряхме с един от младите и перспективни специалисти в тази област Гюрсел Милязимов.
- Г-н Милязимов, наскоро се върнахте от Италия. Каква беше целта на посещението ви?
- Целта на посещението беше проучвателна. Посетих международното бизнес изложение IPACK-IMA в Милано. В тазгодишното издание на фокус бяха автоматизирани и роботизирани опаковъчни машини и иновативни опаковъчни материали. Тъй като в компанията, в която работя, целим да сме в течение с развиващия се свят, редовно посещаваме подобни събития. През последните 2 години посетих доста държави – Турция, Англия, Италия, Франция, Германия и други.
- С какво са занимавате сега?
- Възпитаник съм на Университета по хранителни технологии в Пловдив, дипломирах се като инженер-технолог. В момента работя като специалист „Бизнес развитие“ при „Лодис Инвест“, или с по-познатото име „Лакрима“. Компанията разполага с млекопреработвателно предприятие в Пазарджик, където e местоработата ми. Основно се занимавам с бизнес комуникациите с чуждестранните компании, проучвам нови възможности за развитие на фирмата и активно участвам в реновационния процес, който тече във фабриката.
- Вие ли избрахте професията си, или тя ви избра вас?
- От малък съм влюбен в млякото и винаги съм искал това, което ще работя, да е в допир с него. Точно заради това средното си образование завърших в Професионалната гимназия по хранителни технологии и техника в Пловдив със специалност „Контрол на качеството на храни и напитки“. После се записах в УХТ с ясната цел да изучавам науката за млякото.
- Кое от наученото в УХТ ви помага най-много в кариерата?
- Изборът ми за УХТ беше редом с избора ми за средно образование, тъй като оттогава исках да изучавам преработката на млякото и всички процеси и машини, свързани с нея. Широкият обхват на предмети и професионалното отношение към студентите ми беше известен още тогава, тъй като имам роднини, които също са възпитаници на УХТ.
Благодаря на университета за професионалното отношение към студентите и добрата подготовка, която им дават. И специални благодарности към катедра „Технология на млякото и млечните продукти“ и всички преподаватели в нея. Особено признателен съм на настоящия ректор проф. Галин Иванов, на когото дължа не само наученото за всички видове микроорганизми, важни за млечната индустрия, но и мотивацията, която ми даде.
- Разговаряли ли сте с млади хора, които обмислят да учат в УХТ, и какво им казвате?
- Разговарял съм с доста млади колеги от гимназиите в Пловдив, които обмисляха да учат в УХТ и всички те сега са студенти там. На всички колеги, на които им предстои избор на университет и се колебаят дали този университет да е УХТ, мога да кажа: Бъдете сигурни, че сте на път да направите правилния избор. В УХТ можете да се докоснете до същината на всяка една професия, която изберете, защото там голяма част от преподавателите са практикували това, което преподават. УХТ разполага с много добре оборудвани учебно-производствени бази, където можете практически да упражните всичко, което се преподава.