
Проф. д-р Донка Байкова, дм, специалист по хранене и диететика. Тя отговаря на въпроса на Анелия Крумова от Своге.
Ако няма придружаващ здравословен проблем, изборът на диетичен режим за редукция на тегло би зависил от това, дали се спазва коледен пост, или се прилага комбинирано хранене (с животински и растителни храни). В настоящия студен зимен период, в който са разпространени различни вирусни инфекции, удачен вариант е нискокалориен балансиран хранителен режим.
В медицинската практика за редукция на свръхтегло и затлъстяване се прилага комплексният подход, при който диетотерапията се съчетава с дозирана двигателна активност, по преценка - с подходящ медикамент и/или съответен физикален метод (масажи, липосукция и др.). За да се изгорят до енергия мастни натрупвания, се понижава приемът и се увеличава разходът на енергия, т.е. повлияват се двете страни на т.нар.енергийно равновесие. Този подход се използва в повечето програми за лечение на затлъстяването. Ясно е, че един и същи резултат може да се постигне, като се предпочете само единият елемент на това енергийно равновесие, например - повишаване на енергоразхода чрез засилване на двигателната активност. Увеличава се разходът на енергия чрез мускулно натоварване, като се съобразява индивидуалният здравен статус и най-вече физиологичните параметри на сърдечно-съдовата система (пулс, кръвно налягане и др.).
При лица с наднормено тегло често е налице повишен сърдечносъдов риск. Затова се препоръчва индивидуално дозирана от специалист двигателна активност и диетичен режим с намалена енергийна стойност. Двигателната активност е особено важна за задържане на постигнатото ниско тегло.
Важно е да се постигне и трайна промяна в хранителните навици, а именно:
Правилен режим на хранене. Рационален е 5-кратният хранителен режим , а именно: 8 ч.- сутрешна закуска; 10 ч. - предиобедна подкрепителна закуска; 12 ч. - обяд; 16 ч. - следобедна подкрепителна закуска и 19 ч. - вечеря.
Ограничаване приема на готварска сол (натриев хлорид) и използване на диетична такава (съдържаща калиев хлорид);
Редуциране консумацията на захар, сладкарски изделия и захарни газирани напитки;
Избягване на пикантни овкусители;
Намаляване на мазнините;
Ограничаване на алкохолните напитки;
Консумация на достатъчно питейна вода и течности (чай, кафе, прясно изцедени сокове);
Маломерни порции.
Примерен нискокалориен 2-седмичен диетичен режим за редукция на 3-4 килограма І
I ден: 8 ч. - Чай (билков, черен, зелен) с лимон и мед + 3-4 с.л. овесени ядки + плод + 3-4 с.л. мляко (кисело или прясно) + вода (т.нар. разредено мляко); (Може 2 филийки пълнозърнест хляб + лютеница, зеленчуци,3-4 бр. маслини);
12ч. - Чай (кафе) + плод;
12 ч. - Зеленчукова салата (предястие), постно блюдо от ориз (картофи или бобова храна) със зеленчуци (основно ястие);
16 ч. -Чай + плод;
19 ч.- Постно зеленчуково ястие (салата, манджа, супа) с или без млечен продукт (кисело мляко, сирене или извара) за овкусяване.
II ден: 8ч. = 12 ч = 19 ч: Чай + плод или зеленчук (предястие); Основно ястие - кисело мляко (може друг млечен продукт по избор) + плод или зеленчук (същите каквито са в предястието); 10 ч = 16 ч. Чай (кафе) + плод.
III ден: = І II ден;
IV ден:= ІІ II ден;
V ден: 8 ч. - Чай с лимон и мед + плод (или зеленчук)- предястие,; Основно ястие - млечен продукт със същия плод (или зеленчук);
10 ч. - Чай (кафе) + плод;
12 ч. - Зеленчуково предястие, а по-късно - белтъчна порция (месо, риба, яйца, мляко/млечен продукт) + гарнитура - зеленчуците от предястието.
16 ч. = 10 ч.
19 ч. = 12 ч.
VI ден = V ден
VІІII ден: 8 ч. = 10 ч. = 16 ч. - чай + плодове
12 = 19 ч. - Зеленчуково ястие (салата, манджа, супа), може да са гарнирани с млечен продукт, а при глад - филийка пълнозърнест хляб с лютеница.
Големината на порциите не е от значение. Допълнително се приемат 1,5 л течности (чай, вода, кафе).