
Бивш пушач и не толкова страстен любител напури, забрани дима в една от най-култовите софийски кръчми - "Крим".
1 юни собственикът - строителният предприемач Явор Капитанов, спира посетителите пушачи. Те могат да се отдават на порока само в градината. Скоро ще е готова табелата, която ще указва новото правило в заведението. "Крим" ще е второто заведение без тютюнев дим в столицата. От 1 януари ресторант "Вино бар Траваторе" също забрани пушенето.
“Става въпрос за сериозен проблем и ако не му се обърне внимание сега, когато се дискутира, няма кога”, обяснява Капитанов.
Окончателно решение собственикът взел преди няколко дни.
“Някои от посетителите ни ще се откажат, други ще дойдат пак. Но съм категорично против пушенето, защото и статистиката е доказала, че води до смъртоносни болести”, обяснява Капитанов.
Той е притеснен за здравето не само на клиентите, но и на персонала. “Никой не се замисля за сервитьорите, барманите, управителите, които по цял ден са в затворените пространства."
И сега ресторантът е разделен на зали за пушачи и непушачи, но според собственика това не е достатъчно. Той не е съгласен, че да ограничиш пушачите е все едно да забраниш на тези, които употребяват алкохол, да пият.
“Ако аз изпия една чаша, не вредя на черния дроб на човека срещу мен”, категоричен е ресторантьорът.