"Диетичен" хляб от бяло брашно и подобрители за оцветяване произвеждали в Разград. Хлябът е продаван с марките "Грахам" и "Диета", съобщи директорът на "Здравен контрол" в РИОКОЗ д-р Христо Вушков. Актове са съставени на 2 от големите производители в областта. Хлябовете са иззети от магазините и са унищожени, а на фирмите е забранено да произвеждат под тези марки.
Нарушена е наредбата за етикетите. Производителите са длъжни да изпишат на етикета на изделието реалния състав, за да не заблуждават потребителите и особено хората, спазващи диети, обясни д-р Вушков. "За производството е използвано бяло брашно тип 500, смесено с малцово, което потъмнява изделието. След това тестото е смесвано с миксове, които съдържат сусам, слънчоглед и други зърна. Тези хлябове, в които няма нищо диетично, могат да навредят на състоянието на диабетно болните", изтъкна инспекторът Руско Дянков, който е извършил проверките.
Инспекторите са проверили 45 производители на хляб и сладкарски изделия в Разградска област и 195 търговски обекта. Почти всички хлебари използвали 3 пъти повече сол от стандартите.