Варненски ученици проектираха космически град

10-членният екип спечели трета награда в конкурса на НАСА и на 24 май замина за конференция в САЩ

Екип от ученици от Математическата гимназия “Д-р Петър Берон” и Трета природо-математическа гимназия във Варна се класира на III място в международния конкурс за ученици на НАСА с проекта си за космически град.

Това е

най-престижният

и най-труден

конкурс на

планетата

за ученици за космически технологии.

10 са учениците, които работиха върху успешния прокет. Това са Александър Георгиев, Иво Песев, Димитър Дудренов, Антон Петров, Виктор Тодоров, Константин Евтимов, Виктория Славова, Галина Станева, Леа Шуман, Момчил Вилиянов и Петър Златев. Българските ученици разработиха проекта “Син Космос”, който спечели призовото място в конкуренция с 1500 проекта на 6000 участници от цял свят.

Проектът бе разработван в продължение на 7 месеца в курсовете по астрономия и в курсовете по космонавтика на д-р Веселка Радева. Консултанти са физикът Силвия Захариева от Математическата гимназия и аерокосмическият инженер от летище Варна Димитър Анастасов. Учениците

проектираха

огромен

космически град

на близка

орбита

около Земята. Трите главни цели на обществото на космическия град “Син Космос” са дистанционен космически мониторинг на природните бедствия, решаване на проблема с недостига на електрическа енергия чрез слънчеви соларни полета и космически сили за сигурност.

Космическият град е конструиран така, че основните жилищни площи ще са с изкуствена гравитация. Формата на космическия град е подобна на слънчоглед, а вътрешният дизайн е съобразен с изискванията за живот в Космоса. Обществото на космическия град се управлява от космическа конституция и работи за сигурността на цялата планета.

Създадена е система от космически спътници “Биокулт”, които да реализират програмите по трите основни направления. Според изискванията на Международния конкурс на НАСА самият проект е представен на хартиен вариант в обем от 100 страници текст, авторски илюстрации, схеми, таблици.

Учениците са поканени да участват в Международната конференция за космическо развитие на НАСА и Американското астронавтическо общество. Те ще представят своя проект в сесия на международната конференция, в ученическата постерна сесия и ще участват в голям брой дейности по време на форума. Министерството на образованието вече е осигурило средствата и учениците заминаха на 24 май, каза д-р Радева.

“Син Космос” е един

проект мечта

за по-добро,

по-сигурно и

по-щастливо

бъдеще

Времето, когато ще живеят нашите деца и децата на техните деца. Какво ще бъде тяхното бъдеще, създаваме ние и сега. Това е изключителна отговорност и предизвикателство”, заявяват организаторите на конкурса. Те смятат, че на този етап на развитие на човешката цивилизация има 3 важни проблема, за чието решение ще може да помогне подобен проект.

Първият е свързан с природните бедствия на нашата планета, които всяка година отнемат живота на милиони хора.

“Уверени сме, че бихме могли да съчетаем наземни и близкокосмически средства, за да предупреждаваме за всички природни бедствия. Бихме искали с това да допринасяме за намаляване на страшните последствия от бедствията, а и когато е възможно, да ги предотвратяваме.

Предлагаме подготовка и стартиране на мисия от спътници, които да правят мониторинг на цялата планета с цел регистрирането на параметри за процеси и явления, предшестващи цялата гама от природни бедствия. Разработихме система за ранно предупреждаване за бедствия в океаните и създадохме интерактивна карта на океана”, добавят от НАСА.

Вторият проблем е свързан с увеличаващата се нужда от енергия за човешкото общество. Предложението е

да се получава

енергия от

Слънцето в

огромни соларни

полета

След това енергията ще се изпраща към Земята в множество приемни станции, които ще захранват всички населени места на планетата ни.

Третият проблем е свързан с опасностите от Космоса и една опасност за всички хора - тероризма във всичките му проявления. НАСА предлага да бъде създадена космическа служба за сигурност. Тя ще следи космическите опасности като астероиди, комети, слънчеви изригвания. От друга страна, ще бъде създадена космическата полиция, която ще бъде част от Интерпол и ще оказва постоянна помощ на земните служби за сигурност. Изключително важно за сигурността и безопасността на всички хора е

да се

унищожават

всички форми

на тероризъм

на планетата ни, казват организаторите на конкурса.

“Аз съм в XI клас в Математическата гимназия. Чувствахме се мотивирани по време на работата, защото астрономията ни е любима наука. Тематиката е близка до бъдещето и близките години. И ни бе интересно да работим по темата. Аз работих по системата за ранно предупреждение за природните бедствия, при която се използват микровълнови лъчи за предаване на информация. Радвам се, че ще заминем за САЩ на конференция. Сертификатите от конкурса ни отварят врати за чужбина, аз искам да следвам авиоинженерство в Дания”, казва Иво Песев.

И Димитър Дудренов е в XI клас в Математическата гимназия. “От 2 г. го работихме проекта, бяхме малко хора в началото и не знаехме как ще го завършим, но привлякохме и приятели. Събрахме хора с различни интереси, затова претворихме идеята в различни посоки. Една част от нас смята да следва инженерство, друга се е насочила към физиката, а трета иска да се занимава с кинорежисура и фотография. Не знам още къде да следвам, обмислям да уча в чужбина, защото там инженерните науки са подкрепени с много практика, вероятно ще уча в Холандия”, казва той.

Антон Петров е в XII клас в същото училище. “Един съученик бе започнал работа с г-жа Радева, а аз се интересувам от авиокосмически технологии и реших, че ще е добра възможност да науча малко повече за Космоса. Затова се включих в групата.

Аз се занимавах с третата част на проекта, свързана с общество и икономика. Смятам да следвам авиокосмическо инженерство в Ливърпул”, заключава Антон.

Автор на статията

Цанко Цанев Цанко Цанев


Споделете статията

Четете още