Андон е №1 в Европа по информатика, но предпочита хевиметъла пред компютърните игри

Деветокласникът печели и медали по математика

Андон Тодоров е само на 14 години, но вече има златен медал от от второто издание на Европейската младежка олимпиада по информатика - eJOI.

Талантливото момче e IX клас в Софийската математическа гимназия. То успява да грабне златото в конкуренцията на 80 деца от Европа. С най-високото отличие са наградени 8 участници. Престижното състезание тази година се проведе в руския град Казан.

Нашият отбор завоюва общо четири медала. Освен Андон със злато си тръгна Виктор Кожухаров, а със сребърни медали - Георги Петков и Константин Каменов. Трите момчета вече са част от клуба “Отличниците на България” и за тях ви разказахме миналата година. 

Талантливите деца

заеха второ

място в

отборното

класиране

след Русия

Зад нас пък останаха състезателите на Армения, Румъния, Полша. 

“Руснаците са много добри, а причината е, че имат много добра подготовка и всичко при тях е на много високо ниво. Ние обаче сме точно след тях”, казва момчето. 

Точно това състезание е и най-трудно за него. “Задачите определено бяха трудни. Имаше един дълъг момент, в който уж бях решил задачите, обаче имах някакви грешки и ми бе много трудно да ги открия. С доста зор и блъскане се справих. Бяха глупави грешки, които се допускат”, разказва за успеха си Андон. “Надявах се на златен медал и съм много доволен, че успях да го спечеля”, казва тийнейджърът. 

За състезанията по информатика Андон се готви сам през цялата година, като търси задачи в интернет.

По информатика

се пали в V клас

благодарение на учителката си Емилия Николова. “Госпожата каза, че много бързо схващам, и реши да ме вземе на едно национално състезание и там бях десети. Това е сравнително добър резултат за първо състезание. Продължих да ходя на състезания и ставах все по-добър”, разказва Андон.

Зад успеха се крият много труд, решаване на задачи, но трябва и логическо мислене, споделя рецептата за успех момчето.

И успехите не закъсняват. Макар и да не брои медалите си, все пак отличава миналогодишната младежка олимпиада по информатика, когато печели сребърен медал.

Сребро печели това лято и от 22-ото издание на Младежката балканска олимпиада по математика, което се проведе от 19 до 24 юни на гръцкия остров Родос. Андон обаче трябва да си тръгне ден по-рано и

пропуска

награждаването,

затова все още

не си е

взел медала

от учителката си г-жа Томова. Причната е, че трябва да лети до Казан за международна школа по математика. Там също печели златен медал.

В началото на юли пък печели златен медал от Младежката балканиада по информатика в Тимишоара, Румъния.

Следващато състезание, за което се готви момчето, е есенният кръг по информатика, където конкуренцията е голяма.

Признава, че балансът между информатиката и математиката е труден най-вече заради времето, което не достига.

“Състезанията са съвсем различни, но със сигурност едното помага на другото. Много неща се натрупват, сега през лятото почти през цялото време бях на състезания или се подготвям за тях. Не ми остава много време за почивка и развлечения”, казва Андон.

За крехките си години той е много амбициозен. Досега целта бе златото на европейското за младежи, а сега ще се боря за медал от международна олимпиада по информатика, която е до XII клас. Там конкуренцията ще е по-голяма, защото децата са по-големи, не крие амбициите си момчето.

За разлика от връстниците му компютърните игри не са му страст. В свободното си време слуша музика, а любимият му стил е метъл.

Едно от най-вълнуващите му преживявания е фестивалът Hills of rock в Пловдив. Там гости бяха Iron Maiden, Sabaton, Judas Priest и още други хевиметъл банди. Беше суперяко три дена, имаше много яки групи, казва с усмивка Андон.

Автор на статията

Цветелина Стефанова Цветелина Стефанова


Споделете статията

Четете още