Цвети редува медали по лингвистика, математика и руски

На стажа в ЦЕРН ѝ се пада опит със сблъсък на частици

Цветелина Стефанова от Русе има над 24 медала по математика, лингвистика и руски, а през малкото си свободно време пише стихове и танцува. Тя е в XI клас в СУЕЕ “Св. Константин-Кирил Философ” в Русе и е пълна отличничка. 

Последното състезание, на което се явява момичето, е 16-ата международна олимпиада по лингвистика, която се проведе от 26 до 30 юли в Прага, Чехия. Там тя

печели бронзов

медал, като си

тръгва и със

сребро от

отборното

състезание. Не ѝ достигат 2,5 точки за сребърния индивидуален медал, а причината е краткото време. Преди две години отново печели бронза от международната олимпиада по лингвистика, която е в Майсор, Индия. През март пък е на второ място на традиционната руска олимпиада по лингвистика, която е в Санкт Петербург, Русия. По лингвистиката се пали случайно в началото на VII клас.

“Учителката по лингвистика дойде в клас и ми предложи да се запиша в школата. Реших да опитам и много ми хареса това, че задачите са самодостатъчни, т.е. нямаш нужда от познания за някакви непознати езици, за да ги решаваш. Лингвистиката има много общо с почти всички науки”, споделя Цвети.

По математика пък ходи на състезания от I клас. А вече има над 10 медала и грамоти от големи състезания. Печели и призови места на олимпиади по руски език.

“Не е лесно да се балансира, но се налага да се опитвам да си оптимизирам максимално работата, за да успявам”, споделя момичето. За момента лингвистиката е най-голямата ѝ страст, но това не означава, че пренебрегва останалите предмети. “Важното е да ти харесва това, което правиш, и да се забавляваш със задачите. Като цяло едно състезание трябва да ти доставя удоволствие”, казва Цвети. За състезания се подготвя, като ходи на различни школи, но у дома също отделя време за задачите. “Моята учителка Илияна Раева много помогна за това да се запаля по лингвистиката веднага. Това бе мигновена любов”, казва Цвети. Предстоят и общинските кръгове на олимпиадите.

Освен това ходи и на курс по програмиране към министерството на образованието. След като завърши курса за IT кариера, ще получи допълнителна квалификация за приложен програмист.

Талантливото момиче обича да танцува. Девет години тренира спортни танци в клуба по спортни танци “Настроение” - град Русе, а от две години се занимава с народни танци в клуба за български народни хора “Нашенци”. Причината за смяната на стила е липсата на партньор, но хора̀та и ръченицата се оказват лесно препятствие за момичето.

Опитва се да

пише и стихове,

като няколко години посещава клуб по творческо писане. Любимият ѝ поет е Яворов, когото усеща най-близко до себе си. В малкото си свободно време Цвети се занимава и с квилинг, като майстори различни интересни фигурки от хартиени ленти, които се навиват, сгъват в определени форми или се слепват заедно, за да се създаде интересен декоративен дизайн.

Миналата година Цвети взе участие в обучение по програмата High-School Students Internship Programme в ЦЕРН, Женева, Швейцария. Това е двуседмично стажантско обучение. “Беше много интересно, реших да кандидатствам, защото обичам физиката, а ЦЕРН е мястото, където се правят най-много научни открития. Беше ми любопитно как точно минава целият процес на работа”, разказва момичето. Още в началото разделят децата на отбори и всеки има проект. На нея ѝ се падат експеримент със симулация на сблъсъка на частиците, от които се получават нови. Тя не очаква, че повечето от работата ще е на компютър, където да прави анализи. Освен това чрез метода “Монте Карло” прави симулация на системи с многообвързани степени на свобода, като течности, материали с неподредена структура, структурирани твърди частици и клетъчни структури. Така се стига до прогнози за неуспех, превишаване на разходи и други. Заради доброто ѝ представяне през март тази година е асистент-ментор в Първия международен майсторски клас на ЦЕРН в София. Това е семинар, на който учениците обработват данни от експерименти, по които трябва да определят на какво са се разпаднали частиците при сблъсъка и каква е била съответно частицата приносител на енергията.

Благодарение на състезанията Цвети обикаля различни страни. В индийския град Майсор тя си прекарва невероятно. Точно там ѝ харесва най-много, като цялата атмосфера я впечатлява. “Дори храната бе невероятна и където имат пътища, те са много хубави”, казва с усмивка Цвети.

Не е решила още с какво ще се занимава, след като завърши. Когато човек го влекат много неща, изборът е труден, казва Цвети.

Автор на статията

Цветелина Стефанова Цветелина Стефанова


Споделете статията

Четете още