Приложение за Космоса забавлява, докато учим

20 истории, подкрепени от Фондация “Америка за България” и разказани от “24 часа”

В този проект ще ви разкажем 20 истории на българи, които събираме в Клуба на модерните оптимисти, защото трендът днес е да вярваш, че ще успееш. И да има кой да те подкрепи.

Първата история е на Райчо Райчев и неговото приложение за телефони SpaceportOdyssey. То е достъпно за сваляне на таблет или телефон от App store по целия свят. 

Ако искате да разгледате положението и да се гмурнете в необятните дебри на Космоса, посетете страницата: http://bit.ly/Spaceport-app

Райчо Райчев иска да строи космически кораби, откакто се помни. Детската мечта на 35-годишния мъж никога не умира.

Вместо истински кораб той и екипът му от 10 души “построяват” космическото приложение за телефони SpaceportOdyssey. Фондация “Америка за България” насърчава идеята и след едногодишен труд Райчо и съмишлениците му доказват, че е възможно да учиш и да се забавляваш едновременно. Мащабът е впечатляващ - 500 видеа на над 100 признати експерти, които изучават Космоса - от Европейската космическа агенция, НАСА, Руската космическа програма, Японската космическа агенция, преподаватели от университета “Станфорд” и Масачузетския технологичен институт, са преведени на български език. Приложението има потребители на възраст между 16 и 30 години. Дава възможност на учителите да избират от цялото съдържание видеа, свързани с преподавания материал. Платформата онлайн е напълно безплатна, а приложението е платено. В апликацията има 3D карти на Луната и на Марс, които ще ви погълнат с фантастична визия.

“Имаш космическа програма в джоба си - това е приложението. Идеята бе да използваме собствен модел, наричаме го “Забавлявай се, докато учиш”, а не обратното - учи, за да се забавляваш. Самото приложение е направено под формата на игра. Като единственото, което може да направиш в него, е да научиш нещо смислено за Космоса”, казва Райчо Райчев (виж за него повече долу). Голямата цел на екипа - амбициозна, но постижима, е след няколко години във всяко училище в България да присъства темата “Космос”.

Апликацията няма аналог в света и ще ви запали с уникален подход към познанието. Потребителят може да намери всяка тема, свързана с космическия сектор - от ракетни науки до сателитни технологии и приложения, астрономия и астрофизика, космическа биология и медицина, космическо предприемачество.

SpaceportOdyssey започва с мисия на Луната и първата цел е да се изгради реална база. Потребителите трябва да подобряват космическите кораби и роувъри, за да изследват повече места от естествения спътник на Земята. Те гледат видеа и отговарят на въпроси към тях. Колкото повече учиш, толкова повече се усъвършенстваш. Цялата визия е научно съобразена, тоест базата или роувърът са направени максимално реалистични. Български илюстратори са създали комиксите към мисиите. В платформата има 6 главни герои, чиито истории са свързани изцяло с развитието на мисиите. Колкото повече напредваш, от една страна, развиваш базата, а от друга, се отключва историята на главен герой, свързан с това, което правиш. Докато потребителят учи, може да кликне върху всеки обект на картата и да получи информация за него.

Cъздателите, сред които са Марио Николов и Виктор Данчев, готвят нова мисия - за робот, забравен на Марс. Той има съзнание, разбира, че е сам, и търси нови приятели. За да е актуално приложението, всяка година към него ще се добавят нови видеа и мисии. Идеята e потребителите сами да изберат коя тема им харесва. Приложението е така разработено, че разбира от какво се интересува човек и му предлага допълнителни видеа и предизвикателства.

Създателите се гордеят най-вече с опцията “Дървото на еволюцията”, чрез което всеки потребител скача буквално от тема в тема.

“Защо го направихме? Вярваме, че всеки човек има различни интереси, които бързо се променят. Ти трябва да имаш възможността не да учиш в традиционен стил от А до Я, а сам да избираш какво и кога да учиш и до каква степен да задълбаваш във всяка от темите”, обяснява Райчо.

Учители от САЩ са им изпратили имейли, че използват видеата в уроците си. Правят го и в доста български училища.

Райчо и екипът му създават и вайбър чат за апликацията, където може да се включи всеки. Необходимо е обаче да си завършил поне една мисия. От следващия месец водещи експерти ще участват в чатовете и най-добрите потребители ще говорят директно с тях. През следващите години екипът ще превежда видеата и на съответните езици, където има най-голям интерес.

Райчо Райчев е убеден, че до 10 години ще имаме база на Луната

“Космосът тепърва ще става огромен икономически сектор. От него зависи целият бизнес на Земята. Вече няма икономически сектор, който да не използва сателитни данни. Следващите 10 г. ще имаме постоянна база на Луната”, убеден е Райчо Райчев.

Той завършва Международния космически университет във френския град Страсбург. Получава магистърска степен по “Космически науки и управление на космически програми”. Райчев избира да се върне в България, вместо да работи в чужбина. Вярва, че у нас има много кадърни кадри за всяка сфера.

Създава с малък екип сателитна компания. С помощта на Софийския университет прави практически ориентирана програма за образование на студентско ниво - “Космически предизвикателства”. И днес тя съществува, а за нея Райчо всяка година кани космически експерти от цял свят. Програмата подбира малко хора, които създават реални прототипи и решения на задачи, свързани с Космоса. Студенти, участвали в “Космически предизвикателства”, успели да се преборят за стипендии в топуниверситети по света. 7 от хората, които работят с Райчо сега, идват от собствената му програма за обучение, която той описва като малка екосистема.

По-късно 35-годишният учен създава и онлайн платформата “Спейспорт”, на която е базирано приложението. 

Автор на статията

Стоян Илков Стоян Илков


Споделете статията

Четете още