Йордан е само на 9 години, а вече е завоювал 38 медала по математика

Мечтае сутрин да е професор по математика, следобед - IT специалист, а вечер - актьор

Йордан Стоянов е само на 9 г., но вече е натрупал над 38 медала и призови места от състезания по математика. Талантливото момче е успяло да грабне 25 златни, 8 сребърни и 5 бронзови отличия. Йордан е III клас в началното училище “Тодор Генчев Влайков” в Пирдоп.

През февруари, в конкуренцията на над 3000 деца, Йордан грабва златото от московската олимпиада за малки ученици. Нещо повече той влиза в топ 5 и печели първи приз за най-висок резултат заедно с деца от Русия и САЩ. Това бе най-трудното състезание, защото задачите бяха много различни, разказва Йордан.

През април пък завоюва златен медал от тайландското международно математическо състезание – ТИМО 2019 г. в Пукет. 

Но успехите му не спират дотук и в края на август си тръгва със златен медал и

купа World Star

за най-висок

резултат

от финалния кръг на Hong Kong Internacional Matematikal Olympiad - HKIMO - 2019. Отличието печели в конкуренцията на 1500 деца от 16 страни - Филипини, Малайзия, Индонезия, Украйна, Тайланд, Япония, Австралия и др. Йордан има 2 часа, за да реши 30 задачи от 5 области на математиката – аритметика, геометрия, логическо мислене, комбинаторика и теория на числата. Най-трудна беше геометрията, разказва Йордан. Причината е, че в задачите има фигури, които се изучават в VI клас. Той обаче успява да ги реши с упоритост и логическо мислене. Йордан успява да разгледа и Хонконг и го впечатляват небостъргачите и сградите. “Беше много интересно, хората бяха много добри и мили. Разгледахме и Дисниленд и ни остана време за разходки”, разказа за преживяванията си момчето.

“Този пореден важен успех на Йордан в престижна международна математическа олимпиада стана възможен благодарение на своевременната подкрепа лично от г-н Цоло Вутов. Отново изказваме благодарността си на всички спомоществователи на сина ни - Кети Кирова, София Торолова, Драга Сапунджиева и съответно: “Елаците Мед” АД – Мирково; “Аурубис България” АД – град Пирдоп, както и на Радка Бочукова и Красимира Червенкова, както и на всички наши приятели и съграждани, които подкрепят Йордан в неговите математически изяви”, балгодарни са родителите Емил и Евгения.

Разбира, че е добър по математика, на 4 г. “Бяхме на плаж, а наши семейни приятели ме накараха да реша задачи с двуцифрени числа наум. Те си мислеха, че си ги решавам преди това в хотела”, спомня си Йордан.

“Впоследствие способностите му се развиха и започна да събира трицифрени числа, четирицифрени и така в предучилищна Йордан свободно събираше шестцифрени числа”, разказа баща му Емил Стоянов, който е лекар. Не можехме да преценим сами дали е добър и затова го заведохме на уроци в СМГ, допълва майка му Евгения. И така на 6 г. Йордан отива на първото си състезание -коледното математическо, където без подготовка успява да спечели бронзов медал.

В училище за него няма труден предмет, но математиката и музиката са му скучни. Йордан иска да има и допълнителен час само за четене.

Той не се задоволява само с успехи в математиката. Има още много и разнородни интереси- пее във вокалната група на родното си училище, но и ходи на уроци при Милица Божинова от “Фамилия Тоника”. Танцува и народни танци в детски танцов състав “Средногорче”, свири на пиано, тренира карате и участва в курс по роботика. Освен всички тези интереси момчето се е записало и на ментална аритметика. Там негов учител е Георги Георгиев, който е световен шампион. Той го

учи да решава

наум, при

това за секунди,

умножение на трицифрено по трицифрено число.

Любимата му книжка е “Дневникът на един Дръндьо”. “На героя му се случват много смешни случки, както на мен”, казва още Йордан. С двама негови приятели- Алекс и Марти, искат да напишат и издадат собствена книжка с приключенията им догодина.

Лятото обаче прекарва в игри с приятели. Обича животните и иска да има свое куче. “Ще го извеждам в 6 часа сутринта, тогава все пак нямам математика”, каза още Данчо.

Засега времето му не стига да се запише на плуване, тенис на маса и спортни танци. Като порасне мечтае, да стане професор по математика, IT специалист и актьор. Ще ми стига времето и за трите - ще имам едно представление на ден, сутрин ще водя уроци, а следобед ще е програмиране, реди отсега задълженията си Йордан.

Автор на статията

Цветелина Стефанова Цветелина Стефанова


Споделете статията

Четете още