Христина искаше торта за ЧРД на любимия, днес отваря сладкарница. Академия й помогна да започне от нулата

В този проект ви разказваме истории на българи, които събираме в Клуба на модерните оптимисти, защото трендът днес е да вярваш, че ще успееш. И да има кой да те подкрепи.

Ако имате идея за бизнес и искате да станете предприемач, запишете се за участие в академията BASE - Бизнес академия за стартиращи предприемачи, на https://baseprogram.bg/. От сайта може да изтеглите и безплатно учебника за лекциите.

Предстоят обучения в София от 17 октомври в партньорство с Фондация "Тръст за социална алтернатива" и специално за полицаи - от 5 октомври.

След 13 седмици лекции участници защитават бизнес план, а за най-добрите фонд от 10 000 лева за старт

Да мечтаеш за свой бизнес, но да не знаеш пътя към него - така започва историята на Христина Байрякова от Панагюрище.

Преди 7 години тя решава да подари за рождения ден на мъжа си торта във формата на любимата му марка ферари. Остава шокирана първо колко скъпи са тези торти, а и трябва да я поръчва чак от Пловдив. Първо се ядосала, после се амбицирала и намерила рецепта в интернет. Резултатът бил страхотна торта за любимия ѝ. Скоро започнали да я търсят приятели, за да прави сладкиши и за техните празници.

За да развие мечтата си за бизнес, Христина има нужда от план. И успява да го изготви в бизнес академията за стартиращи предприемачи BASE. Тя е съвместен проект на сдружение “Индустриален клъстер Средногорие” и Фондация “Америка за България”.

Програмата се води от предприемачи, които вече имат успешен бизнес. Правят го доброволно, без ограничение за възраст или статус на техните ученици. Заниманията са веднъж седмично 13 седмици след работно време.

“Христина е на път да отвори сладкарница, трябва да регистрира фирма”, довършва историята Надя Захариева, програмен директор на “Бизнес, предприемачество и технологии” в “Америка за България”. Тя обяснява лаконично философията на програмата - всеки може, стига да реши.

80% от бъдещите предприемачи са жени. Според Захариева това е така, защото в регионите, където досега е имало лекции, има структурна безработица. Мъжете работят в големите предприятия или мините, а съпругите им се опитват да направят нещо от вкъщи.

“Няма ограничение за бизнеса, има хора, които идват без идея и я избистрят, докато трае курсът. На финала се представя бизнес план. С него участниците могат да кандидатстват за микрокредитиране пред банка или инвеститори. Този план се защитава пред жури и то решава кои са най-добрите. Наградният фонд от 10 000 лв. се разпределя между тях. С парите някои от участниците успяват да развият бизнеса си”, обяснява Надя Захариева.

Пример за това е Мариела Джиджинкова от Панагюрище, която изработва стъклени бижута. Наградата ѝ позволила да си купи нова пещ. Мариела е на 50 години и била с още 30 души в нейния клас. Тя самата не вярвала, че някой ще обърне внимание на идеята ѝ. “Самият факт, че журито ме забеляза, ми даде увереност, че това, с което съм се захванала, има смисъл”, разказала Мариела.

BASE стартира през пролетта на 2018 г. в село Мирково, Софийска област, след това в Етрополе и Панагюрище. Организаторите имат партньорства с Националното сдружение на малкия и среден бизнес във Враца и Плевен, а в Североизточна България с платформата MOBI за Варна, Шумен, Добрич и Разград.

“Тези класове създават и общност. Например в с. Мирково се създаде клъстер в клъстера. Идеите бяха детски летен лагер, пекарна, фирма за кетъринг и семеен хотел. Те са обвързани и хората могат да си партнират и да правят бизнес заедно”, разказва Захариева.

В Етрополе са участвали и два класа ученици от 9-и и 11-и клас. Там първа награда спечелил 17-годишният Ивелин Николов. Младежът работил във фермата на родителите си, които продават млечни продукти в региона. Той искал да види как може да разшири семейния бизнес.

Това лято деветокласничките Виктория Лютакова, Йоана Якимова, Симона Борисова и Ивана Йотова направиха различна лятната ваканция за децата, които са при баба си и дядо си, като ги обучават на английски. “Формата на BASE е приятна, няма напрежение под формата “вие сте тук и трябва да учите от мен”. Лекциите протичат като диалог”, разказва 19-годишната врачанка Цветислава Асенова. Тя прави социално предприятие, в което самотни майки или възрастни жени изработват сувенири и играчки от рециклирана памучна прежда.

“BASE ми помогна да разбера, че да започнеш бизнес, е трудно решение, но за сметка на това имаш работа, която зависи от теб. Сутрин ставам не с мисълта, че в 9 часа трябва да съм в офиса, защото шефът ще ми се кара, а с идеята, че има толкова много възможности, които искам да проуча, за да може моят бизнес да потръгне”, споделя Цветислава.

Досега 176 души са минали през програмата, 117 са завършили. 68 бизнес плана са защитени пред журито, а 50 са бизнесите, разширени или започнали от нулата.

За първи път започва и клас за полицаи в София. Той ще се прави заедно с фондация “Общество и сигурност”.

“Полицаите се пенсионират много млади с начален капитал. Едва 4% от тях обаче започват бизнес. Идеята е да се предоставят нови възможности за тях”, казва Надя Захариева.

Всичко тръгва от Ню Йорк, за да стъпят бедни в реалния бизнес. От сайта https://baseprogram.bg/ изтеглете безплатен учебник

Програмата е възникнала още през 60-те години на миналия век в Ню Йорк, когато група хора решили, че не искат да живеят в бедност и имат желание да обучат свои съграждани как да започнат малък, но реален бизнес. Обикновено в САЩ 80% от бизнесите, които стартират, фалират през първите 5 г. 60% са оцелелите, които обаче са минали през програмата.

Цялата информация за BASE и обученията е публикувана на сайта ѝ в България. Оттам може да се изтегли и учебникът с лекциите, който е напълно безплатен. Той е написан на лесен и достъпен език. Адаптиран е за българските условия с данъчна и правна информация и много примери.

Организаторите търсят динамични преподаватели. Сред тях са Владислав Симов, който е създател на платформата “Доместина”, и Александър Грозданов, основател на “Декстрофобия”. Изпълнителната директорка на “Музейко” Бистра Кирова учи младите предприемачи на ценообразуване. В лекциите участват много хора от бизнеса в региона, където се провежда програмата.

“Да бъда лектор, ми дава удовлетворението, че имам възможност да помагам на хората да мечтаят, да постигнат нещо самостоятелно. Те са от малки населени места, които са доста далече от предприемачеството като материя, но имат идея, която вярват, че могат да реализират”, разказва Владислав Симов. Той е бил лектор в Мирково и Панагюрище. Учи ги, че провалите са най-краткият път към постигане на целта им и всъщност са нещо много полезно.

Автор на статията

Стоян Илков Стоян Илков


Споделете статията

Четете още