Искаш ли добра работа? Достойните от “Враца софтуер” заковаха града си на дигиталната карта

В този проект ви разказваме 20 истории на българи от Клуба на модерните оптимисти, защото трендът днес е да вярваш, че ще успееш. И да има кой да те подкрепи.

Представяме ви Емилиян Кадийски и неговите курсове по програмиране “Враца софтуер”, които помагат на студенти, безработни и хора, които искат да се преквалифицират да намерят работа в северозападния град.

Кандидатстването за лекциите по програмиране или дигитален маркетинг е до 2-и ноември. Курсовете траят 9 месеца. Първоначалният онлайн формуляр може да се попълни на сайта на програмата school.vratsasoftware.com.

Тримата съмишленици са успели да привлекат 4 компании в родното си място. 30 курсисти вече работят в сферата

Емилиян Кадийски влезе в лигата на “Достойните българи” на “24 часа” през 2018 година с желанието в родната му Враца младите да намират хубава работа, за да остават в града.

“От една страна, виждахме, че има недостиг на ИТ специалисти, от друга, че липсват възможности за работа във Враца. Затова се запитахме защо да няма професии в дигиталната сфера и там.”

След като си задали този въпрос, Емилиян и партньорите му Теодор Костадинов и Илиян Димов решили да започнат курсове по програмиране в родния си град, за да осигурят добре платена работа на врачани. Тримата стартират през 2013 г. през 2013 г. с кратки курсове, за да разберат дали има интерес в сферата. Отзивите са положителни и две години по-късно се ражда “Враца софтуер” - 9-месечни курсове, в които участници с нулево ниво на знания придобиват умения, с които да започнат стаж в IT компания. Занятията са отворени за всички над 14 години - ученици, студенти, безработни или хора, които искат да се преквалифицират. Те се провеждат два пъти седмично от ноември до октомври с почивка през лятото.

Още през 2015 г., когато стартира “Враца софтуер”, в града идва първата компания в сектора. В офиса им на работа веднага постъпват трима от курсистите.

Днес благодарение на Емо, Теодор и Илиян ИТ фирмите във Враца са вече четири, а в сферата работят 30 души от курса. Амбицията на Емилиян обаче е още по-голяма. “Бройката на тези, които започват работа годишно, не е голяма, иска ни се да са повече. Хубавото е, че някои не са минали целия курс, но въпреки това успяват да се реализират”, казва той.

За да помогнат на повече съграждани, момчетата решават да разширят обученията и от миналата година въвеждат и курс по дигитален маркетинг. “Това е професия, която може да се работи от Враца за клиенти от цял свят. Но тук вече се изискват съвсем други умения, не на всеки му е интересно да програмира, иска ни се да дадем възможност и на хора с различен профил. Догодина планираме и курс по уеб и графичен дизайн и софтуерно тестване”, разказва Емо.

Часовете по програмиране са разделени в две направления - в едното се учи уеб програмиране на езика PHP, а в другото Java и Android - за уеб и мобилни приложения. Всеки от тях съдържа по 4 модула, които завършват с тест и проект.

Занятията са по 5 часа на седмица, но се изисква и допълнително време от вкъщи, тъй като дават много домашни и се разработват проекти - самостоятелно или в екип.

Затова през октомври, преди началото на курсовете, се извършва подбор с цел да се прецени кой е достатъчно сериозен, понеже курсът е безплатен и много хора се записват, без да са напълно наясно, обяснява Емилиян.

Желаещите първо попълват онлайн формуляр на сайта на “Враца софтуер”, а след това решават тест по логическо мислене и английски, защото той е нужен за голяма част от работата.

Лилия Михайлова е една от първите курсисти -завършва и само месец по-късно получава оферта за работа във Враца. Днес е вече и трета година лектор. “Имах желание да продължа да правя това, което “Враца софтуер” прави. Да знаеш, че си получил нещо от някого абсолютно доброволно, да ти е дал професията в ръцете, е наистина прекрасно. Голямо удоволствие е да помагам на хората да се развиват”, разказва за мотивацията си Лилия. Тя кандидатства за курса, когато е последна година студентка по биология. “Не виждах реализация в областта в България и на шега реших да запиша лекциите. Тогава представата ми за програмиране беше само от часовете в училище”, допълва Михайлова.

“Враца софтуер” си партнира и с още две организации за обучение по програмиране на деца. Бивш техен курсист е един от лекторите в “Телерик академия”, която също е подкрепена от Фондация “Америка за България”, а във Враца има 10 групи. Местната организация държи и франчайза на програмата MindHub за деца от 6 до 11 години.

“Враца софтуер” прави CodeWeek - информационно събитие, което представя възможностите за развитие в ИТ сферата в града. Тази година то е на 19 и 20 октомври и за първи път освен дневни работилници ще включва и конференция, на която 8 лектори разказват за успеха си от първо лице.

Хакатонът HackVratsa пък създава конкурентна среда за хора с опит в програмирането и ги вкарва в състезание помежду им, за да могат да надградят уменията си.

Аделина и Кристина, които са минали през “Враца софтуер”, сами организират обученията за програмиране за жени Rails Girls в града. Аделина започва курса още в 9-и клас. “За мен беше едно невероятно приключение да съм с хора с интереси като моите”, разказва тя. Днес е втори курс във Факултета по математика и информатика на СУ и стажант в ИТ фирма в София. Има желание обаче да се върне в родния си град и затова продължава да работи с “Враца софтуер”. Благодарна им е и, че са я подкрепили за Rails Girls, което се провежда вече 4-а година.

Емилиян напуска София, за да чете лекции в тежкия Северозапад

Kогато с приятелите си решават, че започват във Враца, Емилиян напуска работата си в София и се връща в родния си град. “Със сигурност не съжалявам, защото виждам немалко хора, на които сме променили професионалния път, надявам се за добро”, казва Емо.

Днес той работи като програмист, но и преподава в Професионалната техническа гимназия във Враца, където през 2015 г. отваря паралелка с програмиране. В началото е лектор във “Враца софтуер”, но вече е предал тази дейност на бивши курсисти.

Към преподаването се насочва, докато още е в София. По програмата “Заедно в час” става учител в Софийската професионална гимназия по електроника “Джон Атанасов”. “Опитът ми от “Заедно в час” е свързан не само с преподаването, а с постигане на по-високи цели от това, което се очаква - мотивиране на участниците, допълнителни инициативи, което прилагаме и във “Враца софтуер”, разказва Емилиян.

Програмата е подкрепена от Фондация “Америка за България”. Съоснователят на “Враца софтуер” Теодор е участник в друга тяхна инициатива - ABLE, която изпраща българи на обмен в САЩ.

В началото момчетата сами набират скорост с курсовете си в северозападния град. През 2014 г. печелят и конкурса за социални предприемачи на Нова телевизия ПРОМЯНАТА, а две години по-късно - грант от програмата на “Гугъл” Google Rise Award за инициативи, които популяризират програмирането сред непривилегировани общности. През 2018 г. грабват и “Достойните българи” на в. “24 часа”. “Тази награда е хубаво признание, че това, което правим, е стойностно, много се радваме. Така отбелязваме успехите и показваме позитивните и хубави инициативи”, споделя Емо.

Фондация “Америка за България” започва да ги подкрепя, след като вече има установен процес. “Освен финансово ни помагат и като ни включват в обучения, които организират с много добри специалисти. Имат голяма партньорска мрежа с организации - насочват и ни свързват с хора, които са имали сходни предизвикателства”, допълва Емилиян. Тази година момчетата ще опитат да направят курсовете си устойчиви, без да им е нужна външна финансова подкрепа. Курсистите ще заплащат такса, а останалите разходи ще се поемат от фирми, които след това ще могат да назначават програмисти.

Автор на статията

Албена Арабаджиева Албена Арабаджиева


Споделете статията

Четете още