Петър Николов помогна за нова къща на 5-те деца, чието братче Стефчо от Кардам почина

Адвокатът подкрепя самотни родители в беда безкористно

Веднъж отишъл в детската градина като родител на две близначета от Варна на тържество по повод деня на бащата

“24 часа” отличава "Достойните българи на годината” от 2003 г. За тези 18 г., през които над 700 души бяха удостоени с престижното звание, инициативата се наложи като каузата, която утвърждава доброто у българите и намира новите герои на нашето време.

На 16 март обявихме, че отличието “Достоен българин” за тази година е колективно - за всички български лекари, медицински сестри, лаборанти, рентгенолози, шофьори на линейки, за хората на първа линия.  

Доброто в България има много лица. Вижте историята на адвокат Петър Николов, който работи по дела за връщане в семейството на деца, отнети от социалните, както и организиране на благотворителни кампании.

Той е адвокат, на 40 години. Петър Николов стана популярен главно с делата по връщане на деца, отнети от социалните грижи от родителите им заради невъзможност да се грижат за тях. По груби сметки е

върнал над 30

такива деца на

семействата им

Повечето от тези дела придобиха национална известност, тъй като той ги води изцяло благотворително и обикновено ги печели.

“Клиентите ми в тези дела обичайно са социално слаби или хора в крайна бедност и не мога да си позволя да им вземам пари. За мен това е кауза”, коментира Николов пред “24 часа”.

Не по-малко значими са и благотворителните кампании, с които адвокат Николов подпомага самотни родители в беда. Такъв е нашумелият случай със семейството от Кардам, в което едно от 6-те деца умря в края на октомври 2019-а, погълнало миша отрова. Малкият Стефан бе в трети клас, а смъртта му стана причина за бързи присъди и вълна от съпричастност към семейството - за броени дни група доброволци от Генерал Тошево и Добрич събраха пари за нова къща, в която бабата и дядото да отглеждат изоставените от майка им и баща им деца.

По идея на Виолина Димитрова - майка на две деца от съседния град Генерал Тошево, която се трогва от случилото се и без дори да ги познава лично, започва благотворителна кампания за събиране на средства, за да бъде подпомогнато семейството в мизерното му съществуване. Благодарение на нейните инициативи и на адвокат Пламен Николов

семейството

вече живее

в нова къща

Кариерата на адвокат Николов започва от Русе, където е роден в семейство на инженер и учителка. Брат му също е юрист, специалист по застрахователно право.

Завършва Русенския университет и го разпределят като юрисконсулт във Варна към АДФН. Решава да започне живот в нов град и се мести край морето.

Иска да бъде адвокат и да помага на хората, но нямал достатъчно опит. Стартира през 2014 г. с поредица от дела срещу банки в сферата на защита на длъжниците от монополисти. Повечето дела печели, като тогава банките започват масово да връщат благодарение на тези решения надвзети суми по кредитите на длъжници.

В практиката му не липсват бракоразводни дела, специализира в областта на гражданското право. Лека-полека покрай останалите дела, които води обаче, се открояват придобилите широка популярност случаи, в които връща трите деца на Даниела Колева от Сливен. В кариерата си никога

няма да

забрави делото

за отнемането

на 11-те деца

на семейство

от Русе

Води 11 граждански дела и успява да върне 10 от 11-те деца на Ивелина Зартова и Красимир Тодоров.

През 2019 г. със съдебно решение, постановено само за седмица, връща и бебето на Симона от смолянското село Арда, което социални служители отнемат от майката веднага след неговото раждане.

Все победи, една след друга. За него обаче едно от най-значимите му дела е казусът на Екатерина от село Балша. Там заедно с адвокат Маряна Борисова от своя екип той успява да върне отнетите от социалните едно нейно дете и две внучета.

Някак между

другото събира

и над 6000 лв.

в помощ на

семейството

За 3 години работа има голям брой спечелени такива дела, покрай тях започват да го търсят все повече и повече хора с молби за помощ. Хора, загубили децата си, отчаяни и нямащи към кого да се обърнат. Грижата му за децата в немилост не се изразява само в победите в съда. Сам той помага на много такива - финансово, с продукти, с безплатна правна помощ, както и с кампании в интернет

“Това са моите деца”, ги нарича Николов, като си припомня как е играл ролята на бащата за две близначета без баща от Варна на тържество по повод деня на таткото в детската градина. С каквото мога, винаги откликвам.

В момента се грижи и помага за събирането на средства и документите по лечението на дете в будна кома, което трябва да се лекува в Турция.

“Не искам да осребрявам политически своята популярност”, казва Николов. Поради тази причина се е оттеглил от някои инициативи, за да не бъде обвинен в популизъм, подобно на много други набиращи евтина слава борци. Той не отрича, че неведнъж е канен от различни политически формации да участва на избори.

“Сам съм си шеф, не искам да завися от никого, искам да си следвам моя път”, обяснява житейската си позиция той.

Вдъхновяващ модел на поведение за него е големият Стефан Данаилов. А в исторически план се възхищава на Захари Стоянов. Пристрастен е към историята, ревностен фен на трилогията на Талев и хрониките на революционното движение в Македония.

В момента Николов живее във Варна,

управлява

своя кантора,

като дава хляб

на още 5-има

души. Обикаля цялата страна по дела. Съпругата му Кристияна също е юрист, съдия във Варненския районен съд. Имат тригодишен син, към когото адвокат Николов не отрича, че се чувства длъжник, защото все не му стига времето от огромния брой дела, които движи.

Пътешествията и добрата кухня са сред страстите му. Обича да готви вечер след работа. Гледа да открадне време за семейството си и да заведе любимата си поне веднъж годишно зад граница. Предпочитаната от тях страна е Испания, а любим град - Виена.

Последно двамата обикалят испанската провинция Андалусия и един от Канарските острови с кола под наем.

Автор на статията

Албена Ангелова Албена Ангелова


Споделете статията

Четете още