Рекордьорът на Бургас с 3 пълни шестици на матурите ще учи за авиоинженер в Манчестър

Петър Чонгов от математическата гимназия мечтае за кариера в световна компания, но иска някой ден да се върне в България

Рекордьорът на Бургас - отличникът Петър Чонгов от математическата гимназия, който изкара три пълни шестици на матурите в XII клас, заминава наесен в Манчестър.

Там ще учи авиоинженерство, за да сбъдне мечтата си да работи в голяма компания в сферата на авиацията.

Петър знаеше къде ще бъде студент още от края на миналата година. Кандидатствал през октомври, а през декември му съобщили, че е приет. Сега е леко притеснен покрай ситуацията с коронавируса и кризата, която предизвика пандемията в гражданската авиация, но се надява на по-добро бъдеще и възможност за реализация.

Възпитаникът на бургаската математическа гимназия “Никола Обрешков” всъщност е

кандидатствал в

5 университета

в Англия и един

в Холандия

В крайна сметка се спрял на авиоинженерството.

“Петър винаги ми е приличал на Малкия принц. Всички деца в класа го обичат, а той е толкова лъчезарен и винаги готов да помогне. Целият клас беше прекрасен, средата беше уникална”, казва класната Гергана Николова, която му преподава по математика.

Тя не е изненадана от успеха на Петър Чонгов, както и от успехите на останалите абитуриенти от математическата, които заедно с деца от още няколко гимназии изведоха Бургас на челното второ място по успех в страната.

“При нас в гимназията всяка година имаме подобни успехи. Може би е изненада за хората, които са по-далече от нашата сфера, но е факт, че тук децата са подбрани още от V клас.Те самите имат потребност да учат, да четат. В големите книжарници в града ги познават”, казва г-жа Николова.

Признава, че тази година заради дистанционното обучение ситуацията е била малко по-различна.

“Доволна съм от дистанционното обучение, защото децата имаха време за подготовка за матурите, а аз научих много неща”, казва Гергана Николова.

За отличника рекордьор разказва, че дошъл в математическата гимназия след IV клас и

през цялото

време кротко

учел - без да

занимава

околните

със себе си

“Петър е прекрасен. Интересува се от различни неща, а през лятото, вместо да работи както повечето негови съученици, учи езици. Не е ходил много на международни състезания, но винаги съм разчитала на него”, казва класната.

Освен математика и български Петър избира матура по физика и астрономия. Признава, че много се притеснявал на изпита по български и литература.

“Най-лесно ми беше по математика, по физика също нямах проблеми. Но не знаех дали ще се справя с есето, дали ще се получи добре”, казва Петър. Респектиращ е успехът

в неговия XII “а”

- 15 пълни

шестици по

математика,

две деца с две

пълни шестици

на двете матури

и Петър с три

пълни шестици.

Но това не е всичко. Забележителното е, че на матурата по математика няма оценка, по-ниска от 5,50, в целия клас. Освен Петър за чужбина заминават още 10-ина негови съученици, а останалите са се насочили към университети в София.

Изборът на Петър всъщност никак не е изненадващ, като се има предвид, че двамата му родители са инженери.

“Всички вкъщи са техничари. Баща ми е машинен инженер на кораб, майка ми също е завършила инженерна специалност, преподавател е в гимназията по архитектура и строителство, а голямата ми сестра е архитект. Малката ми сестричка е още на 4 г., но вече е записана на уроци по математика”, шегува се Петьо.

Той самият става възпитаник на елитната математическа гимназия, след като завършва началния етап на образование в ОУ “Св. Климент Охридски”. В началото изпитвал страх от новата атмосфера, но пък със задачите бил подготвен перфектно с помощта на преподавателката от математическата гимназия Йовка Николова, чиито курсове посещавал.

Заради изумителния си резултат на матурите Петър Чонгов бе награден от кмета Димитър Николов с парична премия от 2000 лв. На тържествената церемония бяха отличени всички 85 отличници от гимназиален етап, които изстреляха Бургас на второ място в цялата страна, след София, по постигнати резултати на държавните зрелостни изпити.

“В последните

години Бургас

не е имал такъв

силен випуск

с толкова добри колективни резултати. Това се дължи най-вече на вас, ученици, на вашия труд и ентусиазъм, които влагате в обучението”, поздрави отличниците кметът. Той благодари и на ръководствата на училищата и на преподавателите, които бързо успели да пренастроят учебните си програми за онлайн обучение.

“Знам, че много от вас ще продължат да учат зад граница, но знам, че любовта към родния Бургас ще остане и ви пожелавам да се върнете добре образовани и да продължите пътя си тук”, пожела на отличниците кметът Николов.

“Да, бих желал един ден да се върна в България. Може би не веднага след като завърша университета, защото е факт, че възможностите за кариера навън са по-големи. Но се надявам да дойде времето, когато и в България ще има по-добра реализация за младите хора”, казва бургаският рекордьор по шестици Петър Чонгов. 

Автор на статията

Тони Щилиянова Тони Щилиянова


Споделете статията

Четете още