НА ЖИВО: Пленарно заседание на депутатите от 49-ото НС

Видео Подкаст image/svg+xml

С три шестици на матурите Любомира от Свищов ще учи право в Кеймбридж

- Абитуриентката завърши с пълно отличие и получи национална диплома от министерството на образованието

- Яви се на 3 олимпиади - по философия, английски и история, макар че вече беше приета за студентка

- Още в 7-и клас имала над 200 награди от състезания по различни предмети

Никой в Свищов не е учуден, че дванадесетокласничката Любомира Димитрова е сред 7-те зрелостници в страната, изкарали пълни шестици и на трите матури тази година. За всички нейни приятели и преподаватели резултатът на очарователната брюнетка е повече от закономерен заради впечатляващото портфолио с национални и световни награди по различни учебни дисциплини.

Абитуриентката от СУ“Николай Катранов” обича да приема предизвикателства. Първото ѝ състезание било коледното математическо състезание още във втори клас. Казва, че всичко започнало като игра, за да се превърне в начин на живот. Никога не е пресмятала всички състезания и олимпиади по различните предмети, от които е печелила награди. Още в 6-и и 7-и клас вече били над 200.

Няма учебен

предмет, който

да не ѝ е

интересен,

започнала с математика, но историята определя като втората си голяма любов. В горния курс бележи международни успехи по философия, изявява се и в конкурси по литература.

“Аз виждам основополагаща логика в хуманитарните и природните науки, тъй като се занимават с изучаването на света. Дали от гледна точка на природата, на логиката, или пък на човека и промените, които той налага - има свързваща нишка между всички тези неща. Когато успееш да я намериш, те се напасват. Пъзелът, който подреждаш, става много по-интересен, когато си добавил отделните елементи и си ги свързал заедно, а не си се съсредоточил само в едно нещо”, казва Любомира.

Родителите ѝ са юристи, известни адвокати в града. Амбициозното момиче няма категоричен отговор дали гените, или средата е определяща за интелектуалните ѝ възможности, но е сигурна - този интерес към науката е възпитаван. “Даже не бих казала интерес към чисто научното познание, а

по-скоро

любопитството

към света,

тази любознателност, стремежът да знаеш повече, като видиш някакъв механизъм в действие, да искаш да разбереш как точно работи. Това го възпитаха у мен моите родители”, анализира Любомира.

“Ако има три модела на отглеждане на деца - авторитарен, демократичен и крайно либерален, винаги в нашето семейство е бил демократичният”, допълва тя.

А отговорът ѝ как се изкарват 3 пълни шестици на матура е прост - с много четене и решаване на тестове. Тя има 6,00 на задължителния за всички зрелостници държавен изпит по български език и литература, както и на втората си задължителна матура по история и цивилизация. Освен това талантливата тийнейджърка решила да отиде и на трета матура по английски език и получила на теста пълен отличен.

“При такива изпити само знанията не са достатъчни, ако не си свикнал да работиш по формата на изпита.

Умението да си

организирам

труда

го развих през годините и го издигнах до невероятни висоти. Смятам, че то е много важно”, обяснява момичето.

Казва, че е имала огромната подкрепа от преподавателите си. Цветанка Костова, старши учител по български език и литература, Галя Иванова, старши учител по история и цивилизации, и д-р Евдокия Маринова, старши учител по английски, са педагозите, с които Люба е работила през годините. “Като съм се подготвяла през цялото време, прецених, че нямам нужда от претоварване в последните седмици. По история пък бях минала целия материал още в края на февруари”, разкрива системата си Любомира.

В края на юли даровитата абитуриентка единствена от област Велико Търново бе удостоена с отличието на Министерството на образованието - национална диплома. Почетната грамота се присъжда на ученици с отличен успех (6,00) по всички учебни предмети, вписани в дипломата за средно образование, и за изявени способности в областта на науките, технологиите, изкуствата и спорта.

На 29 май дванадесетокласничката спечели бронзов медал от Международната олимпиада по философия и така записа

най-доброто

представяне на

български

участник

от 2014 г. насам.

След това стана лауреат на трите национални олимпиади - по философия, английски език, история и цивилизация. Явила се и на тях с цялата си дисциплина и амбиция, макар да е приета да учи право в университета в Кеймбридж - в най-стария колеж “Питърхаус”, открит през далечната 1284 г., където влизането е сериозно изпитание.

“Съученици ме питат: “За какво ти е това? Евентуално добро представяне не ти върши никаква работа.” Аз не мога да го приема. Не съвпада с моята житейска философия. В крайна сметка това е едно интелектуално предизвикателство. Възможност още веднъж да поиграеш със себе си, със собствените си възможности”, казва Люба и така обяснява защо никога не ѝ е идвало наум да се откаже. Просто не вижда как би могла да постигне удовлетворение за себе си, ако ритъмът на живот и учене е различен.

Занапред свищовското момиче си представя реализация в много динамична среда, евентуално в сферата на интелектуалната собственост или медицинското право. По всяка вероятност в чужбина, защото правото е специалност, която обвързва със страната, в която изучаваш специалността. “Ако изучаваш право във Великобритания, това после ти отваря вратите към страните, които прилагат системата на английското право - САЩ, Канада, Австралия, при определени условия. Не изключвам и възможността да се развивам в друга страна, тъй като все още европейското право е сред фундаменталните модули в специалността във Великобритания въпреки Брекзит, проучила е тя.

Заниманията си с наука намира за безкрайно интересни, но има и моменти, в които “изключва”. Тогава обича да чете, но и да пише, което малко хора знаят за нея. Любомира е и носителка на специалната награда на МОН в Националния литературен конкурс “Живеем в страната на Ботев”

с есето си

“Какво е за мен

Ботев”

Обича да излиза с приятели, но не е фенка на големи шумни компании. Семейното хоби пък е да пътуват. “Преди, като ходехме по много състезания с баща ми, си бяхме взели книжка “100-те национални туристически обекта”, защото и двамата сме запалени историци. Този културен туризъм много ни допадаше”, разказва момичето.

Последното ѝ такова пътешествие е до Рилския манастир, но вече с приятеля си. Казва, че е безкрайно интересно и зареждащо място, напоено с история. Кътче, което със сигурност ще ѝ липсва на Острова.

Автор на статията

Дима Максимова Дима Максимова


Споделете статията

Четете още