Виктория с трите шестици на матури е потомствен математик, но печели още конкурси и по български и китайски

Отличничката на габровската математическа гимназия ще следва приложна математика в Абърдийн

Логиката и интересните връзки между всичко, което ни заобикаля, я влече към науката на цифрите и теоремите

Сред тазгодишните дванайсетокласници, вписани в книгата “Дарования и постижения” на община Габрово, едно име се отличава особено ярко - това на Виктория Гугова от природо-математическата гимназия в града. Тя завършва с пълен отличен целия си гимназиален курс на обучение.

Вики е от 7-те абитуриенти от COVID випуска, успели да постигнат резултат 6,00 и в трите си зрелостни изпита - по български език, математика и физика и астрономия.

“Привличат ме точните науки, справям се с тях, но най-важното нещо е да имаш добър учител и да го слушаш, защото той ти показва правилния път. Също така е много важно да си концентриран, да си постоянен и това, което правиш, да ти е интересно, да ти е приятно. Може би е имало предмети, които не са ми били толкова интересни, но аз съм намирала нещо забавно и така се постига успехът”, казва Виктория.

А че е случила на добри учители, говори общият резултат на випуска.

От 104

зрелостници на

габровската

математическа,

отличниците

са близо 70

“Една-две стотни делят някои от тях от пълната шестица, а един от класовете е със среден успех 5,88 на матурите. Изпратихме много силен випуск”, казва директорката Цветана Кюмюрджиева.

Тя връчи медала на ПМГ “Акад. Иван Гюзелев” на момичето с най-висок резултат - Виктория.

“Когато бях в четвърти клас, реших да се запиша в математическата гимназия, за да мога да уча математика по-разширено. През годините все повече и повече се задълбочаваше интересът ми към тази наука и в крайна сметка след VII клас реших да остана в паралелка “Математика” в същата гимназия и благодарение на моите учители се справих с матурите, с всичко”, благодарна е ученичката.

Казва, че дължи много на учителката по математика г-жа Радка Петрова, която 4 години е била класна, а 7 години е преподавала предмета така, че да разгаря любопитството и жаждата към задачите.
Шегува се, че в любовта към точната наука има нещо наследствено.

Родители също са учили математика, по образование са инженери. По-голямата сестра също е завършила математическата гимназия и сега е студентка по консервационна биология в Шотландия.

Малката сестра завършила VII клас и се кани да продължи семейната традиция с математическата гимназия.

Логиката и интересните връзки, които се разкриват между всичко, което ни заобикаля - това привлича Вики към науката на цифрите, формулите и теоремите. Ходила е на много състезания по математика през годините - има отлични представяния на общински и областни кръгове на олимпиади, била е част от отбор на национални състезания.

“А физиката избрах последната година. Изискваха ми такава оценка от университета, в който кандидатствах в чужбина. Реших, че с физиката ще се справя, защото там също има логика и голяма връзка с математиката”, обяснява абитуриентката.

Не се излъгала, справила се много добре. И ако дотук всичко изглежда закономерно, то как се съчетават точните науки с литературатура, за много от връстниците е непонятно.

“Обичам да чета книги. Произведенията, които учихме, ми бяха интересни. Много важен ми беше учителят.

Решаващо е да

имаш добър

учител, който

да те насочва,

да те мотивира,

да преподава по интересен начин”, посочва момичето и допълва името на преподавателката - Надя Николова.

Явявала се е на олимпиади и по български - тази година се представила добре и на общинския, и на областния кръг.
Вики казва изненадващо, че е участвала и в конкурс за есе на тема “Аз обичам Китай” на института “Конфуций”, понеже в училище изучавала 4 г. китайски език. Спечелила второ място.

Габровската дванайсетокласничка признава, че в началото на електронното обучение било трудно.

Липсвали

социалните

контакти -

с учителите,

с класа,

но впоследствие се пренастроила и дори имала повече време да се подготвя.

“Нищо не може да замени присъствието в училище. Аз нямах определен график - сутрин имахме училище, след това си почивах, след това пак сядах да уча. Просто редувам почивка с учене. Трябва концентрация, мотивация, да имаш интерес към това, което учиш, и да не се отказваш”, разкрива своята формула Виктория.

“Приятелите ми много се радват, защото са ме подкрепяли през всички години, щастливи са от факта, че познават такъв човек”, допълва тя.

Сега използва пълноценно лятото за релакс и любими занимания. Чете, слуша музика. Зарежда се, като кара колело сред природата. Влюбена е в Централния Балкан, който обгръща Габрово.

Планината и

семейството

ще липсват

най-много

наесен, когато ще продължи да учи приложна математика в университета в Абърдийн.

Създаден през 1495 г., той е третият най-стар университет в Шотландия, а изследователската му дейност е на световно ниво.
Вики казва, че за момента не знае с какво ще се занимава в бъдеще, но се надява по време на обучението си да намери своето призвание и това, което ще бъде интересно като работа и като кариера.

Заради ситуацията с коронавируса има притеснения дали ще има полети, дали обучението ще бъде онлайн, но смята, че всичко ще се оправи и неизвестността няма да е пречка по пътя напред в науката на числата.

Автор на статията

Дима Максимова Дима Максимова


Споделете статията

Четете още