Д-р инж. Илия Гърков, вицепрезидент на “Дънди Прешъс Металс”: Не парите, а развитието мотивира избора на работа

20 истории, подкрепени от Фондация "Америка за България" и разказани от в. "24 часа"

В този проект ви разказваме за Бизнес академията за стартиращи предприемачи (BASE). Тя е безплатна обучителна програма, а лекторите са успешни предприемачи, които споделят своя опит и знания с участниците.

По време на курса желаещите научават как да развият своя бизнес идея или как да си измислят такава. На тях ще им бъде обяснено как да проучат пазара, да направят добра маркетингова кампания и да подредят финансите си. Обучението предлага и набор от практически лекции, които могат да се изтеглят от интернет страницата на BASE (https://baseprogram.bg/).

Ако имате идея за бизнес и искате да станете предприемач, запишете се за участие в академията BASE - Бизнес академия за стартиращи предприемачи, на https://baseprogram.bg/. От сайта може да изтеглите и безплатно учебника за лекциите.

Днес ви показваме как завърши програмата в село Антон. Разговаряме и с един от лекторите на академията - д-р инж. Илия Гърков, вицепрезидент на “Дънди Прешъс Металс”

До момента през бизнес академията са преминали групи в 9 града, има 206 завършили с успешен старт на 58 нови бизнеса.

Програмата се подкрепя от Фондация “Америка за България”, която работи с различни организации в страната.

Българинът е готов да откъсне от хляба си, но децата му да получат образование, казва д-р инж. Илия Гърков, вицепрезидент на “Дънди Прешъс Металс”

- Г-н Гърков, вие сте лектор в Бизнес академията за стартиращи предприемачи (BASE), какво ви привлече да участвате в този проект?

- Едно от моите най-основополагащи разбирания е, че знанието трябва да е полезно, а то е такова, когато го споделяш или прилагаш. Двете неща се допълват. Неизползваното знание е загубено, защото е загубено времето ти да учиш и да го придобиваш. Освен това, когато то не се споделя, то не допринася, тъй като знанието трябва да бъде използвано за градивни неща. А предприемачеството е градивно.

Живея в един от регионите, в който се провеждат този тип обучения. Аз съм активен член на местното общество и намирам смисъл в съчетанието веднъж аз да споделя своя опит и, второ, да подпомагна със знание и умения, но и не само, едни бъдещи предприемачи. Защо казвам “не само” - за нашата компания “социална отговорност” не е празна дума, тя не значи да направим само една пиар акция.

В България има огромен

потенциал на хората,

но в същото време това нещо не намира отражение, подкрепа или не успява да намери своето място в обществения живот.

От друга страна, ние като компания имаме една идея, в чието разработване участвах активно и аз. Тя е за подпомагане на местния бизнес в регионите, в които работим. Първите подкрепени проекти бяха в Крумовград. На живо опитахме и усетихме какво значи едни прохождащи или малки бизнеси, които се опитват да направят следващата стъпка в своето развитие, с какви трудности се сблъскват. Отделихме време, знания и опит, които да споделим и да подпомогнем хората така, че те да повярват, че това нещо може да се случи. Невероятно е да видиш вярата и удовлетворението в очите на успелите. Първо тръгнахме в Крумовград, но подобна идея имаме и в региона на Челопеч, Златица и Чавдар.

Като човек и ръководител на “Дънди Прешъс Металс” за мен е важно да има повече и повече такива обучения. Затова приветствам хората, които стоят зад идеята BASE. Българинът е готов да откъсне от хляба си, но децата му да получат образование. Затова е важно за нас такъв тип програми да се развиват.

- По време на вашите лекции за BASE кои са най-важните уроци, на които се опитвате да учите участниците?

- Най-важното нещо са хората - човешкият капитал. Ако е малка семейна фирма, това е самото семейство. Равитието на човешкия капитал и ангажирането на хората в една идея подпомага разбирането, че ако развиваш и управляваш по подходящ начин хората, имаш първото и най-важно условие за успех - имаш доверието. С него нещата тръгват.

- Кой въпрос най-често ви задават младите предприемачи?

- Аз водих частта за човешките ресурси и леко я трансформирах от човешки ресурси в човешки капитал. Имаше много интресни въпроси и такива, които бяха точно в десетката. Например “Как да подберем правилните хора?”. Отговорих, че много ръководители се стремят да намерят точното копие на самите тях. Тогава уеднаквяваш и така премахваш разнообразието. Защо търсиш хора, които са същите като теб. Дадох им пример с 5-те пръста на ръката - ако ги изравниш, оставаш с един. Моето послание беше да не се плашат от различията. Когато наемаш един човек или търсиш едни клиенти, не трябва да търсиш еднотипността. Как ще спечелиш някого да дойде да работи за теб или клиент, ако не покажеш нещо различно. Тук е един от най-големите конфликти в този тип взаимоотношения. Ти искаш нещо различно, но да не го правиш по различен начин.

Дадох им съвет, че когато наемат човек за нещо, не трябва да се опитват да дават решения. Защото, ако те дават решенията, по-добре да си го направят сами, няма смисъл от нови хора.

Другото, което им казах, засяга мотивацията на екипа. Първата реакция бяха парите. Тогава ги попитах: “Колко от вас получават заплати, които покриват нуждите им?”. Всички отговориха положително, с изключение на някои от участниците, които току-що бяха приключили средно образование. После ги попитах: “Колко от вас ще напуснат сегашната си работа, за да отидат на друго място за подобно заплащане или малко по-високо?” И пак никой не реагира. Зададох въпроса: “Колко от вас ще откажат, ако им предложат двойно по-големи заплати?” и пак никой. Това показва, че всъщност парите не са мотиватор. Мотиватор са възможностите за развитие, възможностите да проявиш себе си. Пречупвам това през опита и на нашата компания какъв тип хора и с каква настройка проявяват интерес да работят за нас. Като персонал от индустриалните компании

ние сме фирмата с

най-млад персонал

Това ни позволява да правим много други неща по по-различен начин, тъй като иновативността идва с младостта и неопитността. Всъщност неопитността не е нещо лошо, а напротив - тя означава необремененост. Направи ми впечатление, че участниците бяха подготвени, бяха чели. Задаваха въпроси за това, което не им е станало ясно или те не са намерили логично обяснение.

- Включихте се като лектор за BASE в село Антон, какви хора срещнахте сред участниците?

- Имаше различни хора, някои от тях ги познавам, тъй като и аз живея в региона. Имаше такива, които бяха завършли току-що средното си образование, имаше хора, които работят, и такива, които се опитват да създадат някакъв си техен бизнес. Като че ли имаше малко повече превес на жените като представители. Но това е разбираемо, тъй като

жените са по-склонни да

тръгват да опитват нещо,

което да се изгради, докато мъжете са по-скоро с разбирането, че изграденото трябва да го пазим на всяка цена такова, каквото е.

- При откриването в Антон казахте на участниците, че записването им в програмата е първата крачка. Можем ли да кажем кои са следващите стъпки пред един млад предприемач и къде се крие ключът към успеха?

- Оттук нататък могат да тръгнат два потока. Единият е финалът на програмата, който определя победителите, които ще получат едно финансово подпомагане и ще могат да почнат да реализират своята идея. За другите това са натрупани база, умения и опит. Така че тези хора да тръгнат от една малко по-висока стартова позиция.

- Възможно ли е компанията “Дънди Прешъс Металс”, на която сте вицепрезидент и главен мениджър за България, да си сътрудничи с някои от тези нови бизнеси, които се появяват с помощта на BASE?

- Да, разбира се, но нека видим идеите. Очакванията ни трябва да бъдат реалистични. Те могат да бъдат много добри идеи, но от много добра идея до осъществима трябват още няколко крачки. Ние сме готови там да ги подпомогнем. На тези с добри идеи и желание сме готови да споделим опит как се управлява проект, услуга или нещо, свързано със строителството или развитието на хората. Отворени сме да споделим как се случват отвътре нещата в компанията.

CV

Илия Гърков е минен инженер с магистърска и докторска степен от Минно-геоложкия университет в София. Изпълнявал е различни лидерски роли в “Дънди Прешъс Металс” в Челопреч и Крумовград. От ноември 2014 г. е вицепрезидент на компанията и изпълнителен директор за България, отговаря за дейностите в Челопеч и Крумовград.

Илия Гърков се включи като лектор в бизнес академията за стартиращи предриемачи BASE в село Антон, където е говорил за човешките ресурси.

Автор на статията

Стоян Илков Стоян Илков


Споделете статията

Четете още