15-годишен програмира приложение, с което учиш по-модерно

20 истории, подкрепени от Фондация "Америка за България" и разказани от в. "24 часа"

В този проект ви разказваме за Бизнес академията за стартиращи предприемачи (BASE). Тя е безплатна обучителна програма, а лекторите са успешни предприемачи, които споделят своя опит и знания с участниците.

По време на курса желаещите научават как да развият своя бизнес идея или как да си измислят такава. На тях ще им бъде обяснено как да проучат пазара, да направят добра маркетингова кампания и да подредят финансите си. Обучението предлага и набор от практически лекции, които могат да се изтеглят от интернет страницата на BASE (https://baseprogram.bg/).

Ако имате идея за бизнес и искате да станете предприемач, запишете се за участие в академията BASE - Бизнес академия за стартиращи предприемачи, на https://baseprogram.bg/. От сайта може да изтеглите и безплатно учебника за лекциите.

Днес ви показваме как завърши програмата в село Антон. 

До момента през бизнес академията са преминали групи в 9 града, има 206 завършили с успешен старт на 58 нови бизнеса.

Програмата се подкрепя от Фондация “Америка за България”, която работи с различни организации в страната.

4-ма предприемачи получиха финансова помощ за нов бизнес

Да си само на 15 години и да програмирираш мобилно приложение за 1 месец. С това може да се похвали ученикът от село Антон Благой Симандов. С приложението му негови връстници могат да учат по по-модерен, технологичен и интересен начин уроците.

План за реализиране на идеята си Благой Симандов разви в Бизнес академията за стартиращи предприемачи BASE. Програмата приключи на 16 септември в Антон, като в нея участваха жители на общините Антон и Чавдар.

9 бизнес плана

останаха на финала.

Отличаваха се кабинет за психотерапия, артработилница, образователно ателие за деца с дислексия, екоферма. Учениците Димитър и Теодора показаха свой проект, насочен към още по-малките жители в село Чавдар - за развлечения с танци и творческо писане.

Наградата от 10 000 лева беше разделена между четирима от стартиращите предприемачи. Първото място бе присъдено на Петър Мутафов от с. Мирково, чиято е идеята за изграждане на къщи от типа “Активен дом”. Журито отличи на второ място Любка Тодорова от гр. Пирдоп с нейната артработилница. С паричната награда тя ще може да наеме помещение, за да я развие. 

Екофермата на Мария Томева от с. Чавдар и приложението на Благой Симандов си разделиха трето място.

А кметът на Антон Андрей Симов обяви, че с лични средства в размер на 1000 лв. ще стимулира Благой да продължи образованието си.

“Не си подценявайте

труда, ниската цена

не продава”,

обърна се към бъдещите предприемачи Надя Захариева, програмен директор във Фондация “Америка за България”. Тя бе част от журито заедно с икономическия директор на “Дънди Прешъс Металс” Цветанка Караиванова и Станимира Георгиева от “Шоколадова къща – Станимира”.

Програмата бе реализирана в Антон в партньорство с Индустриален клъстер Средногорие.

Автор на статията

Стоян Илков Стоян Илков


Споделете статията

Четете още