Николай е още ученик, а вече подобрява гени и иска да тества лекарства за COVID-19

Отличникът от СМГ завършил курс по биохимия на “Харвард”

Следващата му цел е да учи медицина в университета в Хайделберг, дал на света 11 носители на Нобеловата награда

Николай Георгиев може да е на 18 години, но работи върху приложение, за да подобри гените на животните. Като бъдещ лекар мечтае да наблюдава как организмът на човека реагира на различни медикаменти при създаването на ваксина за COVID-19.

С приложението на PRM1 - подобряващ ген при животните, е един от тримата спечелили конкурса “Млади таланти” на Министерството на образованието. Проектът на Николай е “Нива на експресия на ген PRM1 в сперматозоиди като потенциален

биомаркер на

качеството на

сперма при

кочовете”

Той е разработен под ръководството на учени от Института по биология и имунология на размножаването към БАН.

Ники е последна година в СМГ “Паисий Хилендарски”. Когато влиза в престижното училище, мисли, че пътят му ще бъде свързан с компютърни науки. явявал се на различни състезания по математика. В IX клас обаче се пали по науката за живота и живите организми, след като се записал на школа. Наложило му се да учи материала за следващата година, но това не го отказало. Биохимията му била най-интересна, а след това се зачел и по генетика и клетъчна биология.

През лятото на 2019 г. решава да участва в обучение на БАН. То го срещнало с учени от Института по биология и имунология на размножаването, които силно се впечатлили от желанието и познанията му и веднага го поканили да им бъде асистент.

Там наблюдава разработка за оценка на качествата на добитъка в овцевъдството. Идеята е от ранна възраст да се подбере плодовит добитък.

Експерименталната разработка и статистическа обработка на данните от нея ученикът представя на Юбилейния научен панаир “150 години Българска академия на науките” през декември. Успява да спечели наградата за най-перспективен проект и възможността да презентира разработката си на изложението Expo - Sciences Luxembourg. Заради коронавируса обаче не може да се яви на престижния конкурс, отпада и участието му в Европейския конкурс за млади учени в Испания.

“Такива състезания помагат да бъдеш по-структуриран, да следваш конкретен график и да не се разпиляваш”, обяснява Николай.

Той не се притеснява от матурите и за него те не са предизвикателство. Освен на задължителния зрелостен изпит по български език отличникът от СМГ ще се яви и на математика.

“Все пак уча предмета 10 часа седмично, а и ще ми помогне да си подсигуря пълна шестица в дипломата. Общо взето

вече и със

затворени очи

решавам

задачи”,

обяснява младежът.

Николай е твърдо решен да следва медицина в един от най-добрите университети “Рупрехт-Карлс” в Хайделберг.

Най-старият университет в Германия е един от малкото в света, който може да се похвали с 11 носители на Нобеловата награда, като общо 56 от лауреатите имат връзка с висшето училище.

Вече е прочел

учебника по

анатомия,

по който се преподава през първата година. Сам се подготвил за изпита през юли, като прочел много книги, главно с упражнения, възможни стратегии и симулации. Изпитът продължил над 5 часа, разделен на 2 основни части с 9 компонента - визуална и слухова памет, пространствено мислене, както и математически задачи. В този за пространствено мислене имало 24 въпроса за 15 минути.

“Това се смята за важно, защото един лекар трябва да може да си представи устройството на тялото от всяка точка”, обяснява бъдещият медик.

Заради пандемията изпитът се провел в различни малки градчета, за да няма струпвания. Явили се и по-малко кандидати, но това ще доведе до по-високи резултати. “Струва ми се, че доста от хората липсваха, което се отрази и на общия резултат. Той се базира на средното ниво. Моят резултат в предишни години би бил над 92%, а сега e 85%, което пак е доста добре”, споделя Ники.

Още не е решил какво да специализира, защото се интересува както от научния, така и от лекарския аспект на професията. “Виждам три възможни пътя - научна работа, преподаване в университет или лекарска практика. Имам 6 г. следване, така че смятам, че ще ми се изясни в процеса”, обяснява отличникът.

Въпреки че на повечето състезания се явява самостоятелно, Ники обича и работата в екип. “Не може да бъдеш човекът оркестър, работата може да се разпредели и всеки да се концентрира върху това, в което е добър. Когато мога да се справя и сам, го предпочитам. Познавам себе си най-добре и мога да бъда сигурен, че ще се справя по начина, по който искам”, категоричен е младият талант.

Затварянето на училищата през март му дава нова възможност и той решава да уплътни времето си с онлайн курсове на американски университети. Един от тях е за биохимия на “Харвард”. После

записал и курс

за имунната

система

Успял безпроблемно да ги съчетае с учебните си задължения, защото онлайн обучението за него било много по-лесно. А му оставало и много свободно време.

Бъдещият лекар смята, че коронавирусът е голямото предизвикателство пред света. Категоричен е, че

хората трябва да

са по-отговорни,

да спазват

мерките и да

носят маски

Иска да участва в изследвания за лечение от коронавируса, защото му е интересно как човешкият организъм реагира на различни медикаменти.

В свободното си време Ники обича да чете и да излиза с приятели. “Напоследък стеснявам кръга си от приятели, защото за мен е важно с тях да можем да говорим за по-смислени неща”, обяснява Ники.

Книгата, която чете в момента, бързо се превърнала в любима - “Отвореното общество и неговите врагове” на Карл Попър. Допаднала му, защото се интересува от философия на политиката. “Харесва ми многостранното разглеждане на даден проблем, а не забиването в една точка”, обяснява той.

Николай казва, че се вълнува да завърши училище. Последната година в гимназията няма да е много натоварваща за него. Смята, че сега е моментът, в който има повече свободно време, от което да се възползва преди трудното следване по медицина.

Автор на статията

Ния Маркова Ния Маркова


Споделете статията

Четете още