Отличничка на "24 часа" написа книжки с математически трикове

Златното момиче  в математиката Сара Илиева издаде две книги от поредицата "Математически трикове".  Тя стана най-младият автор в България на подобна литература.

Сара Илиева е на 13 г. и е част от  втория випуск "Отличниците на България".  Тя има спечелени над 90 призови места (от първо до трето) от състезания по математика, от които над 25 са от международни състезания. Сара е трикратен носител на купа Световен шампион по математика от финали на международни състезания, спечелени в съревнование с участници от над 15 държави, както и неколкократен носител на международна купа „Звезда на турнира“.

Сара решава да напише книгите преди две години след състезание в Тайланд, където печели златен медал и купа. Момичето иска да сподели научените математически трикове, които са малко известни и които не се преподават в българските училища. С тях задачите стават лесни за решаване. В други случаи времето за решаване на дадена задача се съкращава, което е особено важно тъй като в повечето състезания времето е определящ фактор. Описаните техники за решаване на задачи са разделени в две групи – математика и ментална аритметика.

Материалът е структуриран в двете книги с различна степен на сложност. Първото ниво е подходящо за по-малки ученици с интерес към математиката. 

Нейната сестра Мартина Илиева беше приета в третия випуск.

През септември двете момичета натрупаха още златни медали в богатата си колекция от финала на HKIMO (Hong Kong International Mathematical Olympiad), който се проведе онлайн. В състезанието взеха участие над 2000 ученика от 18 държави. По време на състезанието участниците трябваше да решат 30 задачи за 120 минути от 5 области на математиката - комбинаторика, теория на числата, логическо мислене, аритметика и геометрия.

Марти завоюва купата First Runner, както и златен медал. Освен това тя спечели и купата за WORLD STAR of Bulgaria, която се присъжда на участникът с най-висок резултат от дадена държава. Сара спечели купата CHAMPION  и също си тръгна със златен медал и е новият шампион на Азия за шести клас.

.

Автор на статията

Цветелина Стефанова Цветелина Стефанова


Споделете статията

Четете още