Тайра е само на 11, а вече учи глухи деца да правят роботи

Обявена е за дигитално момиче на Европа

Мечтае да създаде прахосмукачка за космически отпадъци

Тайра Ридваева е едва на 11 г., но вече е дигитално момиче на Европа, а страстта си към кодирането и програмирането на роботи предава вече и на глухи деца.

Заниманията с технологии тя разнообразява с рисуване и пиано. Езиците също се удават на Тайра и тя вече говори немски, английски, китайски и турски.

“От момента, в който се запознах с технологиите и програмирането, успявам да отделя много малко време за нещата, които обичам да правя, като да рисувам - обожавам да създавам комикси с измислени герои, изобразяването на човешкото въображение е нещо уникално”, споделя Тайра.

По програмирането се пали, когато е втори клас. “Имахме час по информационни технологии... И един мой съученик се похвали с това, че може да програмира на Scratch. Аз се мотивирах от думите му и реших да опитам и да покажа, че едно момиче също би могло да програмира и да се развива в тази област. И така сложих някои блокчета и направих програма. Много ми хареса, затова започнах да програмирам и вкъщи. И така реших, че искам да се развивам в тази сфера” разказва Тайра.

Пъвото международно състезание, което момичето печели, е Coolest Project 2017 в Дъблин. В конкуренцията на 1000 участници Тайра завоюва голямата награда в категория Scratch с проекта си ABCD Code. Тя създава мултимедиен

продукт с кауза -

да убеждава

децата да се

хранят

здравословно

“Целта бе да убедя децата да се хранят здравословно, опознавайки полезните свойства на отделните плодове и зеленчуци. Организирах няколко срещи с деца от детски градини, но ми се иска проектът ми да се използва и да бъде достъпен за всички деца от детските градини като нестандартна, но забавна част от здравните беседи за здравословно хранене”, разказва момичето.

Година по-късно на същия форум в Дъблин, тя представя проекта си “Подаръкът на Тайра” – уебстраница, която

помага на

децата с

увреден слух

да научат

жестомимичния

език чрез игри

и приказки.

Тя печели и специална награда от Sofuniada Kids с невероятен проект - анимация “Приказка за трите мечки”, създадена с визуалния език за програмиране Scratch, с видео на жестомимичен език за деца със слухови нарушения.

А нейните приятели от фондация “Яника” ѝ помагат с жестомимичния превод.

Тайра има спечелено и второ отборно място нa международно състезание по роботика MAKE X.

“Най- много ми харесват конструирането и програмирането на роботи. Мисля, че в бъдеще

роботите ще

бъдат решенията

за доста

проблеми - за

хората с

увреждания,

самотните възрастни хора и др. Дори имам една идея да създам робот тип прахосмукачка за събиране на на космическите отпадъци, за събиране на отпадъците по улиците също”, разказа Тайра.

Сред многобройните ѝ награди е и европейският приз от ADA AWARD, който печели през октомври 2019 г. за дигитално момиче на годината на Института за дигитално лидерство в категорията до 10 - годишна възраст. “Гордея се, когато младите български таланти покоряват европейските и световните сцени. Познавам Тайра още от първите ѝ сериозни стъпки в света на технологиите. Тази награда, учредена като признание за таланта на жени и момичета в технологичния свят, е напълно заслужена”, каза тогава българската еврокомисарка Мария Габриел.

Тайра е носителката на наградата на кмета на Столична община за дете с изявени дарби в категория “Образование”. За да си сверят дигиталните часовници, с Тайра се срещат и кметът на София Йорданка Фандъкова, и заместник-кметът ѝ доц. д-р Тодор Чобанов.

“Правете добро

с помощта на

технологиите!

Никога не е късно!”, е мотото на Тайра. Тя вярва, че може да промени света към по-добро и че ние всички можем да използваме помощта на технологиите за осигуряване на социална промяна, без значение кои и какви сме и на колко години сме.

Сред хобитата на Тайра е и да кара ски и да плува.

През годините момичето организира редица работилници за деца с увреден слух. Само преди дни тя бе част от събития и учеше децата как се сглобява робот еколог и как работи 3D принтер. За това тя създава обучителен сайт за деца със слухови нарушения на приятелите си от фондация “Яника”. Тя мечтае да създаде комикс за деца със слухови нарушения с жестомимичен превод.

“Обичам всички деца, затова се опитвам да подкрепям всякакви каузи за деца, деца със слухови увреждания, както и за момичетата като цяло. Вярвам, че стереотипите трябва да се преодолеят. Децата с увреден слух не са различни. Те не се нуждаят от нашето съжаление, а от разбиране. Например: да научим някои от жестовете и да ги използваме в общуването с тях”, казва още Тайра.

Сега момиченцето обмисля и следващия си проект - за децата в болниците. “Аз ще ги науча да програмират и да строят лего роботи”, разказва момичето с голямо сърце. Надява се в проекта ѝ да се включат и други доброволци.

Според нея в бъдеще технологиите ще са много развити. “Няма да има нужда да се ползват кабели. Всичко ще бъде безжично. Интернетът ще бъде много бърз. Хората ще бъдат лекувани от роботи и лекари”, обясни как вижда бъдещето Тайра.

Все още не е решила каква ще стане, когато порасне, защото “професиите след 10 г. няма да са същите. Само знам, че ще е нещо свързано с новите технологии и роботите, казва още тя.

Автор на статията

Цветелина Стефанова Цветелина Стефанова


Споделете статията

Четете още