Ясен превръща картините на сестра си Вяра в математически задачи (Видео)

Баткото също започнал с рисуване, но открил себе си в науката

За Ясен Пенчев математиката не е само числа, а изкуство, което му помага да печели и медали по информатика. А вдъхновен от рисунките на по-малката си сестра Вяра, измисля математически задачи. Тя от своя страна, макар и само на 11 г., вече има над 140 награди от различни конкурси по изобразително изкуство.

Деветокласникът Ясен е обиколил много държави по света, за да докаже математическите си умения. На шега участва в първото си състезание и толкова му харесало, че веднага поискал да се запише на школа. Успехите не закъснели. За да се представи отлично, Ясен отделя много време над задачите. Всяка събота пътува до София, за да посещава школа, а в неделя отново е на друга, но в родния си град - Габрово.

През септември

Ясен завоюва

два сребърни

медала

Първия успява да спечели на Европейската младежка олимпиада по информатика за деца до 15 г. Вторият идва седмица по-късно на Балканската младежка олимпиада по математика.

Ясен е единственият участник, който успява да съчетае и двете престижни състезания. ,,Математиката ми помага за информатиката и обратно, има алгоритми, които трябва да се прилагат”, обяснява момчето. Още като петокласник Ясен започва да пътува до далечни държави, за да се явява на състезания - в Сингапур, Банкок, Сеул.

Едно от най-интересните за него е Световното математическо състезание в Сеул през 2018 г. Паралелно с решаването на задачи учениците трябвало да представят и свой математически проект. Заедно с неговата приятелка Демира Недева решават да обединят сили, като в проекта си ползват и комбинаториката. Задачите, които двамата създават, са вдъхновени от рисунките на сестра му. ,,Мисля, че Вяра свърши голяма част от работата. В нейните рисунки има най-разнообразни идеи, които ни вдъхновиха да измислим задачите”, разказва гордият брат. С пловдивчанката Демира печелят първо място. Журито се впечатлило от креативността им.

,,Другите участници обясняваха проектите си като урок в училище, докато при нас бе по-скоро игра и се забавлявахме”, разказва Ясен.

Пъвата награда на Вяра пък е спечелена, когато е една на 4 г. , при това в конкуренцията на деца до 16 г. Само през тази година момичето печели 55 награди от конкурси. Вяра твори с пастели, а да разкаже история върху платното, ѝ отнема поне седмица.

Последният конкурс, от който грабва първо място, е от Бургас, а темата била ,,Морето не е за една ваканция”.

Мирът, любовта, хармонията, традициите и природата са основни теми в творбите на момичето. Надява се, че чрез рисунки ще направи света по-добър и по-красив.

Номинирана е

за “Пазител

на традициите”

от ,Асоциацията за развитие на изкуството и занаятите - 7.

Те имат много силна връзка и взаимно се подкрепят, разказва майката Димка Пенчева. Като дете Ясен си пожелал Дядо Коледа да му донесе братче или сестричка. 9 месеца по-късно се родила Вяра, а името ѝ дал нейният батко.

Като дете Ясен бил записан в школата на габровската художничка Елиза Ковачева-Цокова, която днес посещава и по-малката му сестра. Вече ученик, той решава да се отдаде на науката. За Вяра пътят е изкуството. Тя мечтае да стане архитект като майка си и дядо си.

И двамата учат в габровската Природоматематическа гимназия “Акад. Иван Гюзелев”.

Автор на статията

Ния Маркова Ния Маркова


Споделете статията

Четете още