НА ЖИВО: Пленарно заседание на депутатите от 49-ото НС

Видео Подкаст image/svg+xml

"Отличниците на България" поискаха 11-и и 12-и клас да са с маски в часове (Видео)

Повече практически занимания, за да може уроците да се приемат по лесно, както и маски в час за децата в гимназия, предложиха учениците от четвъртия випуск на клуба " Отличниците на България".

"Предложението маските да бъдат задължителни и в час в гимназиален етап беше много добро. Благодаря за разбирането на Николай, ние ще издадем такава препоръка - гимназистите в профил от XI и XII клас, когато се смесват от различни класове, когато се върнем след две седмици, надявам се това да се случи, учениците по време на часовете, радвам се, че имаме разбиране от нашите ученици", съобщи по време на церемонията заместник-министърът на образованието Таня Михайлова.

19 момичета и момчета и една ученическа фирма получиха вируално награди за блестящите си постижения на годишната церемония, която организира "24 часа" с партньорството на А1, "Аурубис България","Джи Пи Груп", "Геотехмин" и фондация "Треис за хората". Заради разрастващата се епидемия наградите бяха връчени онлайн.

Тази година ни показа, че е изключително важно да имаме каузи и да си помагаме. И че трябва, за да успеем като общество, да дадем най-доброто от себе си, за да помагаме на тези, които са в нужда. Именно това прави Тайра Ридваева. Само на 11 години тя е отдадена на програмирането, обявена е за дигиталното момиче на Европа и вкарва всичките си сили, за да подпомага живота на деца с увреден слух чрез работата си. Тя получи виртуалната си награда от министърът на образованието Красимир Вълчев. 

"Благодарности на "24 часа", които за поредна година представят постиженията на учениците и като цяло са най-ангажираната медия с темите на образованието. Образованието е темата, където има най-много положителна енергия, вяра, оптимизъм и надежда за бъдещето. Благодаря на всички спомоществователи на събитието, защото те помагат и в сферата на образованието. Връчваме тези награди в навечерието на Деня на народните будители. Будителите са тези хора, които са създали и утвърдили нашата писменост, духовност, език, култура, но будители са и всички, които днес с интелектуалната си, творческа енергия днес да вдъхновят много хора", каза Вълчев. 

Когато говорим за отличници има една конотация, че това е оценката Отличен (6). Вие сте успели да спечелите признанието, оценката, дори да вдъхновите други, за да получите тази оценка "Отличник на България". Това не е обикновена оценка в училище, тя се дава, защото сте вложили енергия и време, за да бъдете творци, знаещи и можещи хора, а не просто да имате оценка Отличен (6).  Това е разликата между днешното и традиционното учене, защото живеем във време, когато е много по-важно да бъдем творци. Убеден съм, че вие ще бъдете хора, които ще вдъхновяват другите  и по този начин вие също ще бъдете будители", каза още Вълчев. И изрази надежда много от отличниците да се ангажират в бъдеще с каузата за наука и образование. 

"Направи ми впечатление, че тази година има разцвет на предприемчивите отличници – тези, които освен научни успехи имат такива и в бизнеса", каза на онлайн церемонията главният редактор на "24 часа" Борислав Зюмбюлев. Такива са децата от фирмата „Скай бюти козметикс“, които успешно реализират продуктите си на пазара, Денис Исметов от Шумен, създал светеща пешеходна пътека и създателят на роботи Йордан Цветков. Страхотни сте и благодаря, че ви има. Тяхната виртуална награда бе връчена от Мариела Рунтева от фондация „Трейс за хората“.

Децата с пълни отличия на матурите винаги са били вдъхновение. Тази година отличихме Теодора Стоянова и Петър Чонгов от Бургас, Добрин Бараков от Плевен, Любомира Димитрова от Свищов, Ванесса Терзиева от Сливен и Виктория Гугова от Габрово. Техните награди даде ректорът на СУ „Св. Климент Охридски“ проф. Анастас Герджиков.

Цветелин Цецков от Монтана е автор на симулация на квантов компютър, а освен това си е поставил за цел да създаде школа по програмиране в Монтана. Отличието му връчи директорът корпоративни комуникации на А1 Илияна Захариева.

"Когато преди четири години създадохме „Отличниците на България“ се вдъхновихме от тези от вас, които постоянно печелят медали от международни състезания", обясни главният редактор на 24 часа. 

А с международни отличия са Кьонг Виет До от СМГ – един от най-титулуваните млади математици в България, както и Виктор Колев от СМГ, който тази година представи България на международното школа „Рисърч сайънс инститют“ на МИТ с изследване как невронните мрежи могат да решат абстрактен проблем. Техните награди връчи изпълнителният директор Доминик Хамерс от „Геотехмин“.

Димитър Фердинандов от Пловдив е автор на проект за колонизиране на космоса. А Николай Георгиев от СМГ се е отдал на генното инженерство. И вече има разработки за генни промени при животни. Техните награди връчи заместник-министърът на образованието Таня Михайлова.

 Ясен и Вяра Пенчеви от Габрово имат много международни отличия, всеки в своята област. Но Вяра се оказва и вдъхновението зад математически проект на Ясен, при който той създава математически задачи базирани на рисунките на Вяра. Тяхната наградата даде Анелия Димова от „Аурубис България“.

Автор на статията

24 часа


Споделете статията

Четете още