2 златни, 2 сребърни и 2 бронзови медала за наши математици от олимпиада

В отборното класиране България е на третото място

2 златни, 2 сребърни и 2 бронзови медала завоюваха математиците ни от Балканската олимпиада по математика. Тя се проведе виртуално от 31 октомври до 5 ноември и всеки от шестимата членове на българския отбор е с медал след като премериха сили със 108 участници от 17 страни.

Домакин на състезанието бе Румъния, а освен балканските страни участие взеха и математици от 6 държави гостенки: Азербайджан, Италия, Казахстан, Саудитска Арабия, Туркменистан и Великобритания.

Математиците са част от "Отличниците на България", кампания на "24 часа".

Навръх празника на народните будители, състезателите ни решаваха четири задачи за четири часа и половина, всяка от различна област на математиката - алгебра, геометрия, комбинаторика и теория на числата, разказва ръководителят на българския отбор Станислав Харизанов.

Златни медали завоюваха единадесетокласниците Борислав Кирилов от ПЧМГ и Мартин Копчев от габровската ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“. Сребро взеха абитуриентите Кьонг До и Диян Димитров от столичната СМГ. Дванадесетокласникът Стефан Хаджистойков от СМГ и Ангел Райчев от софийското 125 СУ спечелиха бронзови медали.

В отборното класиране пък България дели третото място с Турция с по 170 точки, на седем точки от победителите от Сърбия и на шест от домакините от Румъния.

Автор на статията

24 часа


Споделете статията

Четете още