Херо Мустафа: Здрава и добре информирана България означава силна България

Посланикът на САЩ похвали студентите медици у нас

“Ние сме изключително горди с Асоциацията на студентите медици в България и подкрепата, която те оказват на своите български сънародници в тези времена на нужда. Кампанията “Възстановяваме се заедно” на посолството на САЩ и Фондация “Америка за България” подкрепя такива групи, както и български болници чрез дарения, обучения и друга помощ, защото ние в посолството знаем, че здрава и добре информирана България означава силна България. Надяваме се, че и други ще се присъединят към нашите усилия да се възстановяваме и да информираме в процеса на тази кампания.” Това заяви посланикът на САЩ Херо Мустафа за “24 часа” за кампанията “Възстановяваме се заедно”.

Инициативата е на американското посолство у нас и Фондация “Америка за България”. В следващите няколко месеца в рамките на кампанията ще бъдат осигурени 1 милион долара (1,66 милиона лева) под формата на медицински консумативи и услуги в борбата с COVID-19 в страната.

Асоциацията на студентите медици в България е една от партньорските организации в рамките на инициативата. Тя получи дарение на стойност 123 000 лева. По-долу може да прочетете интервюта за инициативата с Десислава Тальокова, изпълнителен директор на Фондация „Америка за България” и български студенти, членове на Асоциацията на студентите медици в България. Повече за инициативата може да прочетете на https://us4bg.org/healingtogether/

Десислава Тальокова: Българските медици ми дават оптимизъм за изход от кризата

И аз като всички хора нямам търпение отново всички да сме заедно, казва Десислава Тальокова, изпълнителен директор на Фондация „Америка за България”

- Г-жо Тальокова, заедно с посолството на САЩ Фондация “Америка за България” стартира мащабна инициатива за 1 млн. долара в борбата с разпространението на COVID-19. Какви са целите и очакванията ви за тази кампания?

- Основната цел на тази кампания е подкрепа за медиците на първа линия, на болниците и здравните центрове в страната. Но отвъд материалната помощ “Възстановяваме се заедно” е инициатива в духа на партньорството между България и САЩ. Посланието ѝ е, че заедно ще победим пандемията и заедно ще се възстановим след това. Тя ни припомня, че сериозните проблеми рядко се решават само от един сектор, а в случая на пандемия - само от една държава. И само чрез обединените усилия на световната наука, медиците, правителствата, бизнеса, дарителите и гражданския сектор може да бъде преборена тази пандемия и след това да се постигнат социален и икономически напредък. 

- Как точно кампанията ще помага?

- Чрез кампанията вече се осигуряват материали и финансови средства за болници, медицински центрове и здравни работници. Първото голямо дарение по линия на “Възстановяваме се заедно” включваше 7000 PCR теста за Националния център по заразни и паразитни болести. С допълнителни над 1 млн лв. ще бъдат финансирани държавни болници и медицински центрове в цялата страна, които са осигурени от европейското командване към министерството на отбраната на САЩ.

- Едно от първите дарения на стойност 123 000 лв. беше за Асоциацията на студентите медици в България. Как избирате кои организации ще подпомогнете?

- Асоциацията на студентите медици в България е една от партньорските организации на инициативата. Дарението ще помогне на асоциацията още по-ефективно да отговори на нуждите на болниците и да насочи своите членове там, където има най-голям недостиг на медици и съответно тяхната подкрепа е жизненоважна. Дарението включва също и средства за технологична и организационна подкрепа на асоциацията - за специализирано обучение на младите медици, преди да влязат в COVID отделенията, и за редовното им тестване.

Тази инициатива е по-различна от кампанията през пролетта “Обединени срещу COVID-19”, когато Фондация “Америка за България”, посолството на САЩ и Американската търговска камера и Българският дарителски форум събраха над 1 млн. лв., които бяха разпределени на конкурсен принцип в подкрепа на най-нуждаещите се общности в страната. Знаем, че много от тези общности имат нужда от допълнителна подкрепа, но в рамките на “Възстановяваме се заедно” посолството на САЩ и Фондацията определиха партньорските институции и организации, които имат водеща роля в борбата с пандемията в страната и където ефектът ще е най-голям и в реално време.

- Какви са вашите впечатления за българските студенти по медицина, а и всички медици, които решиха да се изправят срещу заразата?

- Българските студенти по медицина и лекарите в битката със заразата са тези, които ми дават оптимизъм за изход от кризата, но и за България като цяло. Първата ни среща със студентите беше преди около 1 месец и веднага ми направи впечатление, че те са интелигентни, амбициозни, ентусиазирани, решителни, отговорни и състрадателни. Те можеха да останат по домовете си и да изчакат да премине кризата, но вместо това откликнаха на призивите на болниците и сами предложиха помощта си още в първите дни на кризата. А когато преди няколко седмици основната дискусия като че ли беше кога и къде ще се празнува 8 декември, много от студентите медици посрещнаха празника в болниците и в COVID отделенията. Всъщност срещата ми с тях и ежедневната информация за работата на медиците в цялата страна само увеличиха огромното ми уважение, което изпитвам към медицинската професия, и то не само по време на пандемията, но и тогава, когато техният труд остава незабелязан или подценяван от тези, които нямат непосредствена нужда от тях.

- В интервю за “24 часа” преди месеци казахте, че за 10 г. в дарителството не помните подобна мобилизация на обществото. Как ви се струва сега - засили ли се тази мобилизация?

- Дарителството продължава, макар да не е толкова силно във фокуса на общественото внимание. Като че ли свикнахме то да е неразделна част от ежедневието ни, което е важно и чудесно. Имам информация, че болници в цялата страна продължават да получават дарения за консумативи и апаратура от фирми и индивидуални дарители. Има многобройни граждански инициативи, които осигуряват топла храна за медиците, помощ за деца, загубили родител или двамата си родители заради COVID-19, психологическа подкрепа за най-уязвимите. Свидетели сме на нова вълна и нов вид дарителство - на кръвна плазма. Това е един дълбоко благороден жест, често в помощ на непознат, който страда. За мен 2020 г. изведе на преден план, на първо място, ролята на науката и на второ място - на дарителството, както и на нуждата от професионализъм, прозрачност и най-вече почтеност във всички сфери на обществения живот.

- Как се справяте вие и семейството ви по време на пандемията?

- Засега сме здрави и се надявам да продължи така. Пандемията преобърна живота и работния ритъм на всички, на нас във фондацията и на мен мен лично. И парадоксът на тази криза за мен е, че в труден момент или в момент на опасност най-силната опора е близостта на любимите ти хора и на приятелите. Пандемията преобърна даже и това. Оказа се, че най-добрите и отговорни приятели са тези, които са най-дистанцирани от нас. Обичта и грижата за близките ни се измерват с времето, което прекарваме далече от тях. И аз като всички хора нямам търпение отново всички да сме заедно.

- Какво е пожеланието ви към българите в навечерието на коледните празници - думите ви към хората, останали заради вируса сами, далече от семейство и приятели, или онези, загубили близък човек?

- В тази криза празниците няма да бъдат такива, каквито ги познаваме. Пожеланието ми е, на първо място, за здраве, защото то е най-ценният дар, и за надежда, че ни очакват по-добри времена.

* В края на интервюто г-жа Тальокова отправи послание с едно от любимите си стихотворения на Емили Дикинсън.

Надеждата е малка птица

Надеждата е малка птица, гнездо в душата свила,

тя пее песничка без думи и пърха лекокрила.

Най-нежно в бурно време пее. Безмилостна стихия

могла би само тази птица в душата да убие.

В земи смразени ми е пяла, в морета разярени,

в замяна без да пожелае една троха от мене.

Теодора Делчева, президент на Асоциацията на студентите медици в България (АСМБ): Все повече студенти искат да помогнат

Теодора Делчева е 5-и курс студент по медицина в Медицинския университет в София и е председател на Асоциацията на студентите медици в България (АСМБ) за мандат 2020/2021 г.

- Г-це Делчева, като председател на асоциацията на студентите по медицина бихте ли казали колко студенти има в отделенията за коронавирус в България?

- В отделенията с точност не мога да кажа колко студенти има, понеже много от тях са започнали да помагат отпреди ние да започнем да търсим студенти. Тоест от март, когато болниците обявиха, че имат нужда, студентите се включват и доброволстват или работят в болниците. Откакто ние започнахме да търсим студенти, което беше след средата на ноември, са подадени над 200 заявки от желаещи, които искат да се включат в борбата срещу COVID-19. 

- Има ли значение от кой курс са при избора им, или всеки, който има желание, може да се включи в битката?

- Някои болници имат изискване за курс, съответно повечето искат желаещите да имат поне завършен трети курс. Но ако има студенти, които са първи или втори курс и искат да се включат, със сигурност също могат да намерят места, на които да започнат. С Министерството на здравеопазването сме съгласували да има както практическо, така и теоретично обучение в някакъв кратък срок. Дори в процеса на самата работа се случват тези неща. Така че, дори да са първи или втори курс, могат да започнат да работят.

- Какво мотивира студентите да се включат в борбата с коварната болест - как се чувствате и от какво имате нужда?

- Студентите виждат, че системата е пренатоварена и наистина има нужда от помощ. Всички здравни заведения работят на пълния си капацитет. Обикновено смените са дълги, персоналът е претоварен. Какво имам предвид - в отделение нормално съотношението лекар - медицинска сестра - санитар към пациенти е добре разпределено, но предвид пандемията в момента съотношението е следното - един лекар, една сестра, един санитар на 40 пациенти. И предвид естеството на работа, честата дезинфекция и самите костюми, които се носят, процесът на обгрижване на пациентите е допълнително затруднен и удължен. Ситуацията се усложнява и от големия брой пациенти, постоянно се откриват нови отделения за COVID. Мисля, че студентите осъзнават нуждите на системата, нуждата от медицински персонал навсякъде и просто искат да помогнат.

- Имате ли информация как преминава една смяна в COVID отделенията за един студент?

- Това, което знам от работещи колеги, е, че някои дори остават там в продължение на седмица и дори живеят там. Това също може да е доста стресова ситуация за млад човек, който е сравнително неопитен и тепърва започва. Със сигурност е по-различно от работата в нормална среда. Най-вече честата дезинфекция и продължителното носене на костюми са доста трудни.

- Кое е най-голямото предизвикателство, с което един бъдещ лекар се сблъсква при срещата си с COVID-19?

- Може би колко е заразен вирусът и колко трябва да се внимава да не се разпространи.

- Работата на Асоциацията на студентите медици в България бе оценена високо и подкрепена със 123 000 лв. от инициативата “Възстановяваме се заедно” на посолството на САЩ и Фондация “Америка за България”. За какво ще се използват тези средства?

- Нашата асоциация се опитва да осигури еднакви условия на работа за всички студенти, които започват, тоест да гарантира, че те ще имат безопасност - лични предпазни средства, съобразено с тях работно време, и че ще получават както заплата, така и премията за работа в среда с коронавирус. А средствата от посолството на САЩ и Фондация “Америка за България” ще ги използваме за създаване и поддържане на сайт, който ще бъде за студентите медици, които искат да се включат в борбата срещу COVID-19. Както и за направата на координационен център, който да свързва студентите с болниците, защото самите болници са претоварени и нямат възможност сами да потърсят студенти. Чрез сайта ще предоставяме обучение на студентите как се ползват предпазните средства, как се работи в една високозаразна среда.

- Имат ли нужда от повече подобна подкрепа бъдещите лекари?

- Да, със сигурност. Просто в момента здравната ни система е на предела на изтощението, има нужда от всякаква помощ, която може да бъде оказана - било тя морална или под друга форма.

- След като завършите образованието си, решили ли сте къде и как ще продължите професионалния си път?

- Все още не съм решила какво ще специализирам, надявам се да реша до края на годината. Желанието ми е да остана в България и смятам, че е добре и другите ми колеги също да помислят да го направят. Остава и да бъдем достатъчно стимулирани да го направим.

- Какво е вашето мнение за ваксините и бихте ли се ваксинирали срещу COVID-19?

- Добре е да се ваксинираме спрямо риска, тоест първо да се ваксинират хората, които са изложени на най-голям риск - здравният персонал. Няма как да се справим с пандемията, без да има такава ваксина.

Емилия Григорова, член на Асоциацията на студентите медици в България: Професията лекар винаги излага на риск

Емилия Григорова е студентка по медицина 5-и курс в София. От една година работи в Клиниката по изгаряне и пластична хиругия в УМБАЛСМ “Н. И. Пирогов”. Описва медицината като специалност, която я вдъхновява. Желае да специализира пластично-възстановителна и естетическа хирургия.

- Г-це Григорова, връщате се от 12-часова смяна. Разкажете как премина тя и как се променя работата в болниците заради COVID-19?

- Дежурството ми беше натоварено, но не мисля, че в болница “Пирогов” е имало дежурство, което да не е. Все пак това е най-голямата болница за спешна медицина. Бих казала, че винаги е много интересно, тъй като се сблъскваме с много клинични случаи, които развиват и теоретичните, и практическите ми умения.

След появата на коронавируса динамиката в болницата се е изменила, тъй като постоянно се въвеждат нови правила, така че да се предпазват по-добре както пациентите, така и персоналът. Има доста работа, която по някакъв начин отнема нашето време, като правенето на тестове на пациентите, които постъпват в болницата, и поставянето на лични предпазни средства. Естествено, не забравяме и личната хигиена, която спазва всеки от нас. Има някои стъпки, които изискват повече време, но бих казала, че определено се спазват нужните мерки и това дава резултат. 

- От 1 година помагате в “Пирогов”. Разкажете малко за своя опит в най-натоварената болница в страната. Как се чувства един млад доктор на такова място?

- Бих препоръчала на всеки един мой колега, който учи медицина, още по време на следването да започне работа в болница. Защото това е един незаменим практически опит, който трупаш и така много голяма част от теоретичните знания, които ние научаваме в университета, се изясняват в процеса на работа от това, което виждаме и правим. Това е една страхотна възможност за всеки колега. Също така ни научават да оценяваме чуждия труд, не говоря само за лекари, а и за този на медицинските сестри, лаборанти и санитари. Аз в “Пирогов” се чувствам страхотно, тъй като още от първия ми работен ден бях приета много радостно от целия екип.

- В началото на следващата година ще влезете в отделение с коронавирус. Какво ви мотивира да се включите в борбата с него и как гледат на това вашите близки?

- Всички студенти по медицина започнахме да помагаме по време на тази пандемия още в началото, като спазвахме мерките. Но с напредване на ситуацията, когато се видя всъщност колко опасен е вирусът, колко лесно се предава, когато и лечебните заведения изявиха нужда от нашата помощ, започнахме да търсим други алтернативи, за да помогнем допълнително. Именно чрез Асоциацията на студентите медици в България и нейната инициатива намерихме нов начин. Инициативата спомага студентите, които имат желание да влязат в COVID или не COVID отделение, да намират лечебните заведения, които имат най-голяма нужда от помощ.

Самата мен да започна работа в COVID отделение ме мотивира желанието да помогна както на пациентите, така и на персонала, тъй като вярвам, че има и много, с което и младите могат да помогнат. Моите близки в началото бяха притеснени от решението ми. Но се успокоиха, когато се увериха, че има достатъчен брой лични предпазни средства и при правилното им поставяне и ползване медицинският персонал е защитен. Все пак професията, която съм избрала, е именно да бъда лекар и тя винаги малко или много излага на риск, тъй като има и много други заболявания освен коронавируса, които също застрашават самите лекари. Близките ми вече са свикнали с опасността.

- От каква подкрепа имат нужда младите лекари и какво трябва да се промени в здравната система, за да остават в България?

- Имат нужда от подкрепата на българското население. Често наблюдаваме едно недоверие от страна на пациентите към медицинските специалисти. Много е важно самите хора да вярват и да спазват препоръките, които им дават както лекари, така и сестри.

Стандартът и условията на живот в България постепенно започват да се изравняват с тези в други държави в Европа. Според мен важна стъпка е да се промени заплащането на всички здравни работници така, че да се отразяват достойно трудът, който полагат, и отговорността, която поемат. 

Автор на статията

Стоян Илков Стоян Илков


Споделете статията

Четете още