Златните сестри в математиката с медали от турнира на шампионите

Златните сестри в математиката - Сара и Мартина Илиеви не спират да трупат медали в колекциите си. 

И двете момичета спечелиха медали от финала на WIMO (World International Mathematical Olympiad) 2020 през януари.

Мартина успя успя да постигне резултат, непостигнат от нито един друг ученик, което я класира на абсолютно първо място в Световната класация и взе купа Световен шампион. Така тя донесе първата за България купа от Турнира на шампионите. Победата не идва и без предизвикателства - една от задачите е била свързана с азиатски шампионат по видеоигри, чийто регламент не е бил пояснен в задачата и е непознат за българските деца. 

При Сара пък две от задачите са свързани с тези видеоигри, но тя  успя да постигне трети резултат в Световната класация.

До участие в състезанието се допускат само златните медалисти от финалите на други три азиатски състезание - TIMO (Thailand International Mathematical Olympiad); HKIMO (Hong Kong International Mathematical Olympiad) и BBB (BIG BAY BEI).  В турнира на шампионите учениците трябваше да решат 30 задачи от 5 области на математиката за 120 минути. Задачите са само на английски език. Заради пандемията състезанието се проведе онлайн, на специализирана платформа с видеонаблюдение и запис на звука, както и допълнителни защити. За допълнителна сигурност втора камера излъчваше през ZOOM информация за участника от друг ъгъл.

На 16 януари пък се проведе финала на SEAMO (Southeast Asian Mathematical Olympiad) - SEAMO X 2021. По време на финала учениците трябваше да решат 15 задачи за 90 минути. Задачите отново бяха на английски език.  И двата кръга се проведоха дистанционно, онлайн на платформа на организатора с видеонаблюдение и допълнителни защити. Характерното за това състезание е, че задачите са много разнообразни и са изключително трудни, защото се изискват знания, които у нас се учат на доста по-късен етап. Мартина успя да  спечели златен медал и е класирана под номер 1 в Световната класация от финала на SEAMO X 2021 - Champions division Grade 4. По-голямата сестра - Сара пък спечели сребърен медал от финала на SEAMO X 2021 - Champions division Grade 7. 

Момичетата са част от отбора на “Отличниците на България”. Кампанията на “24 часа” отличава красивите умове на България. Сара е в VII клас и бе част от втория випуск на “Отличниците на България”. Тя има спечелени над 90 призови места от състезания по математика, от които над 25 са от международни. Сара е трикратен носител на купа Световен шампион по математика от финали на международни състезания, спечелени в съревнование с участници от над 15 държави, както и неколкократен носител на международна купа „Звезда на турнира“. Талантливото момиче издаде две книги от поредицата "Математически трикове". Тя стана най-младият автор в България на подобна литература.

Година по-късно в елитния клуб влезе и по-малката Мартина, която е в IV клас. Тя също трупа медали от международни състезания, а в нейната колекция блести и диамант от World Mathematics Invitational от Фукуока, Япония.

Автор на статията

Цветелина Стефанова Цветелина Стефанова


Споделете статията

Четете още