Къде отиват € 29 млрд. от Европа за България? (Видео)

29 млрд. евро - за първи път за България ЕС предвижда толкова значима сума за възстановяване от последиците от пандемията. Исторически е и европейският дългосрочен бюджет, който заедно с пакета за възстановяване "Следващо поколение ЕС" възлиза на 1,8 трилиона евро.

Кога страната ни може да очаква европейското финансиране? В какво ще бъдат инвестирани средствата? Как се стигна до рекордните цифри?

На всички тези въпроси отговор дава дискусията, организирана от в. "24 часа" - “Европейските пари в България - инструменти за възстановяване, грантове заеми, фондове от програмния период”.

Събитието се излъчва онлайн в сайта на "24 часа" и фейсбук страницата на вестника на 11 февруари от 11 часа.

Вицепремиерът Томислав Дончев разказва подробности за българския Национален план за възстановяване, който страната ни представи на Европейската комисия.

Европейският депутат Ян Олбрихт (ЕНП, Полша) хвърля светлина върху източниците на нови ресурси в бюджета на ЕС, благодарение на които ще бъдат осъществени целите в дългосрочен план.

Българските евродепутати Андрей Новаков (ЕНП, ГЕРБ), Цветелина Пенкова (С&Д, БСП) и Илхан Кючюк (Обнови Европа, ДПС) припомнят как се стигна до рекордния бюджет и в кои области е най-наложително той да бъде инвестиран.

С журналиста и финансов анализатор Владимир Сиркаров  дискутираме настоящото развитие на българската икономика и очакванията за бъдещето.

*Онлайн събитието е част от проекта "Тренд Европа", който "24 часа" изпълнява в партньорство с Европейския парламент.

Автор на статията

24 часа


Споделете статията

Четете още