Борислав Враджалиев: Търговията навсякъде е математика, без нея добра идея може да пропадне

В този проект ви разказваме за Бизнес академията за стартиращи предприемачи (BASE) на Фондация “Америка за България” и партньори. 

Тя е безплатна обучителна програма, а лекторите са успешни предприемачи, които споделят своя опит и знания с участниците.

По време на курса желаещите научават как да развият своя бизнес идея или как да си измислят такава. На тях ще им бъде обяснено как да проучат пазара, да направят добра маркетингова кампания и да подредят финансите си. Обучението предлага и набор от практически лекции, които могат да се изтеглят от интернет страницата на BASE (https://baseprogram.bg/).

Днес ви представяме двама от менторите в програмата - Гергана Иванова от Съвета на жените в бизнеса в България и Борислав Враджалиев, регионален мениджър на Goodyear.

В момента провеждането на занятия е съобразено с въведените ограничения. Най-актуална информация и потенциални дати за стартиращи групи може да се намери на сайта на програмата. Междувременно учебникът на BASE може да бъде свален безплатно от страницата.

- Г-н Враджалиев, вие сте лектор в Бизнес академията за стартиращи предприемачи (BASE), какво ви привлече да участвате в този проект?

- Вече повече от 15 години се занимавам с мотивационни речи и силно вярвам, че това е пътят, по който трябва да вървим, за да развиваме нашето общество, да го провокираме да работи по-целенасочено по пътя към съвършенството и да бъдем част от промяната към по-добро.

От програмата се свързаха с мен в много удобен момент и аз откликнах на поканата положително. Идеологията на BASE е свързана с целия позитивизъм, който аз виждам в младите хора, и смятам, че това е една отлична възможност да го развиваме.

- Кои са най-важните уроци и идеи, на които се опитвате да учите участниците в BASE?

- Ще започна с един цитат, който казвам на младите предприемачи: “Умните хора се учат - от грешките си, а мъдрите от грешките на другите”. Всички знаем, че дори и най-малкото пътуване започва с една малка крачка, и това, на което аз се опитвам да ги науча, е те

да придобият

смелост

и да я направят, като в същото време останат здраво стъпили на земята. Искам да ги науча, че зад реализацията на една добра идея трябва да стои добре изработен и ясно структуриран бизнес план.

Те трябва да са наясно какво точно им е необходимо, за да постигнат целите си. Съществени са и критериите, по които да определят успеха си. Много често съм работил с екипи, които си поставят неизмерими цели. Случвало се е някой да каже: “Аз ще дам най-доброто от себе си”, но ние не можем да го премерим, не можем да разберем дали си успешен, или не си в крайна сметка. Тук им обръщам внимание на приликите и разликите между целите и мечтите. Много харесвам определението за целите, които на практика са мечти с краен срок и поставен ясен план за реализирането им. В пример казвам, че

мечта е човек да

има дом, но цел

е ти да имаш къща,

която е 200 кв. м, която ще построиш в следващите 2 години, ще финансираш с кредит от 10 години, който ще покриваш с 25% от доходите си. Искаш тя да е на 2 етажа, да се намира в София и вече имаш списък от 3 строителни фирми, с които да започнеш преговори. Това са основните неща, на които се опитвам да ги науча, като на практика винаги искам да дам на участниците различни гледни точки, защото хората вземат най-правилни решения, когато разполагат с най-много информация.

Много са полезни и целевите примери, които разглеждаме на лекциите. Един такъв е за взаимодействието между цената и печалбата. Тук аз задавам въпрос: Ако печелиш 10% и решиш да направиш допълнителна отстъпка от 3%, с колко трябва да си увеличиш продажбите, за да си върнеш същото ниво на печалбата? Тук много важна е математиката, защото търговията навсякъде е математика. И ако те не са в състояние да сложат обосновани цифри зад своя бизнес план и зад решенията, които вземат, за съжаление, една много добра идея може просто да пропадне. Отговорът на въпроса е 43%. С толкова трябва да си увеличиш продажбите, ако решиш да дадеш “само” 3% отстъпка при 10% печалба

- Какво вълнува най-често младите предприемачи по време на срещите ви с тях?

- Най-често ги интересува как биха могли да се справят с предизвикателствата и

как да търсят

решения за

трудностите

Те са наясно, че ще срещнат заплахи за реализацията на идеите си, и искат да си изработят механизъм, по който да анализират целия план и всички стъпки, по които трябва да преминат.

- А кои са най-важните стъпки?

- На първо място трябва да са наясно с идеята си, след това: да направят план за процеса на планиране; да оценят външните и вътрешни фактори; да са наясно с предимствата, с които разполагат, и да познават конкуренцията си; да съставят стратегия за постигане на точни цели и да изготвят бюджет за изпълнението на тези цели.

Тук идва един много интересен похват, който аз използвам и споделям с тях – това е куфарчето с инструментите на добрия търговец. Когато те направят своя анализ и се запознаят с конкуренцията, подготовката в изработване на тяхното конкурентно предимство е ключова за успеха им. Запознавам ги с поне 7 по-важни инструмента от цената: качество, наличност, услуга, обслужване, условия на плащане, следпродажбено обслужване и бърза реакция при нужда.

- Какви хора срещнахте сред участниците и промениха ли се те по време на курса?

- Виждам една представителна извадка на обществото, изпълнена с ентусиазъм и много силна енергия. Това са хора, които имат страхотни идеи, и аз се възхищавам на цялата сила и емоция, които носят в себе си. Най-кратко мога да ги определя като хора, които, когато погледнат нагоре, и над себе си виждат само небе. По отношение на промяната бих казал, че тя е процес, но не трябва да е самоцел. Айнщайн е казал: “Лудост е да правиш едно и също нещо и да очакваш различен резултат”. В този ред на мисли смело мога да кажа, че участниците в BASE са хора, търсещи светлината, търсещи промяната. Те са тази част на обществото, която може и трябва да бъде двигателна сила, за да се превърнем в съвременна нация, която вижда промяната като нещо хубаво, а не като заплаха.

Борислав Враджалиев е председател на Асоциацията на производителите, вносителите, търговците и вулканизаторите на гуми. Също така е регионален мениджър на Goodyear за България, експерт в комуникацията, мотивационен лектор с фокус върху бизнеса и личностното развитие. В програмата BASE преподава маркетинг и продажби.

Автор на статията

Стоян Илков Стоян Илков


Споделете статията

Четете още