Гергана Иванова: България има огромна нужда от създаване на предприемачи

Бизнес академия дава равен старт за нов бизнес на всички

В този проект ви разказваме за Бизнес академията за стартиращи предприемачи (BASE) на Фондация “Америка за България” и партньори. Тя е безплатна обучителна програма, а лекторите са успешни предприемачи, които споделят своя опит и знания с участниците.

По време на курса желаещите научават как да развият своя бизнес идея или как да си измислят такава. На тях ще им бъде обяснено как да проучат пазара, да направят добра маркетингова кампания и да подредят финансите си. Обучението предлага и набор от практически лекции, които могат да се изтеглят от интернет страницата на BASE (https://baseprogram.bg/).

Днес ви представяме един от менторите в програмата - Гергана Иванова от Съвета на жените в бизнеса в България.

В момента провеждането на занятия е съобразено с въведените ограничения. Най-актуална информация и потенциални дати за стартиращи групи може да се намери на сайта на програмата. Междувременно учебникът на BASE може да бъде свален безплатно от страницата. 

Радвам се, че има програма като BASE - знам какво е да няма откъде да се учиш, казва Гергана Иванова

- Г-жо Иванова, вие сте лектор в Бизнес академията за стартиращи предприемачи (BASE), какво ви привлече да участвате в този проект?

- На първо място мисията и целта на програмата, а именно подпомагането и създаването на предприемачи в България. Смятам, че това е огромна необходимост за нашата икономика. Знаете, в социализма не се създаваха предприемачи, въобще “бизнес” беше малко мръсна дума и това всъщност е нещо сравнително ново в България, има нужда от обучение.

Разбира се, поканата дойде от организация, в която аз не само членувам, но и съм член на УС - Съвета на жените в бизнеса в България. Мисията на програмата BASE съвпада с нашата и това допълнително ме мотивира, тъй като в съвета ние също се занимаваме с това да предаваме опита си на млади предприемачи и лидери. Когато поканата дойде през нашата организация, която беше патрон на този специален модул на BASE в Ловеч, у мен нямаше никакво двоумене дали да се включа.

Третата лична мотивация е, че самата аз съм предприемач - имам рекламна агенция заедно с партньор вече 13 години и знам какво е да няма откъде да се учиш. Когато ние започвахме, нямаше кой да ни покаже как се прави бизнес. И сега много се радвам, че има такава програма.

- Кои са най-важните уроци и идеи, на които се опитвате да учите участниците в BASE?

- От една страна, моето участие е да преподавам маркетинг, тъй като работя в рекламата повече от 20 години.

От друга страна обаче, това, което също се опитвам да предавам на хората в програмата, е какво е да си предприемач.

Това, че трябва

да се осмелиш,

да имаш

дръзновението

да направиш

първата крачка

Предприемачеството е преди всичко да вярваш в една идея и да имаш дързостта да я реализираш.

Другото важно нещо е, че никога не е късно за предприемачеството, няма значение на колко години си.

По отношение на маркетинга казваме на курсистите винаги да започват с въпроса “Защо?” - защо някой ще купува техния продукт, защо ще предпочетат тяхната услуга, защо смятат, че са по-добри.

- Кои са проектите, които са ви направили най-силно впечатление?

- Аз водех един курс в Ловеч, очакваме сега следващия, който предстои да водим в Троян. Като цяло бях изключително

позитивно

впечатлена

от качеството

на проектите

Аз бях и член на журито и беше впечатляващо нивото, имаше изключително силни идеи и беше много трудно да селектираме три от тях.

Много силно ме впечатли, че повечето идеи имаха нещо по-голямо в себе си от това да реализират печалба, имаха някаква кауза. Например няколко проекта бяха свързани с това

да възродим

българските

традиции

- проектът, който спечели, беше много красива интерпретация на български шевици върху съвременни продукти.

Имаше проекти, свързани с развитието на самия регион и насочени към нуждата Ловеч да има свой културен живот и занимания навън за децата.

- Промени ли ви по някакъв начин вас програмата BASE?

- Аз затвърдих още повече разбирането си, че преподаването и споделянето на опит имат смисъл, тъй като видях участниците на програмата в началото и в края и направих голямата разлика докъде успяха да стигнат на финала. Това ми даде удовлетворението от този вид работа.

Това участие за мен също беше урок, обмен на информация. Когато се срещаш с хора с много сериозен житейски опит извън затворената ни среда тук, в София, да видиш тяхната перспектива, е много обогатяващо.

А за мен като рекламист това е ключово. Много съм впечатлена от този предприемачески дух в Ловеч и тяхната гордост и патриотичност, от които можем да се учим.

Автор на статията

Албена Арабаджиева Албена Арабаджиева


Споделете статията

Четете още